Helsingin uusi arkkitehtuurikartta opastaa kiinnostaviin rakennuksiin ja sisätiloihin

Helsinki Architecture & Design Highlights kokoaa kartalle sata upeaa arkkitehtuuri- ja muotoilukohdetta ja nostaa esiin kiinnostavia ravintoloita, hotelleja, saunoja ja museoita. Kartan julkistusta siivittää Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikalla Paasivuorenkatu 3:ssa 14. syyskuuta kuultava keskustelu.
Helsinki Architecture & Design Highlights -kartalle on koottu sata muotoilu- ja arkkitehtuurikohdetta. Kartan on suunnitellut muotoilija Sofia Pusa. Kuva: Miina Jutila
Helsinki Architecture & Design Highlights -kartalle on koottu sata muotoilu- ja arkkitehtuurikohdetta. Kartan on suunnitellut muotoilija Sofia Pusa. Kuva: Miina Jutila

Helsinki on yksi Pohjoismaiden kiinnostavimmista arkkitehtuuri- ja designkaupungeista. Suomalaisarkkitehdeista ja -muotoilijoista tunnetaan parhaiten modernismin kultakauden mestarit, joiden töitä tullaan katsomaan kaukaakin.

Tällä viikolla julkaistava uusi kartta nostaa esiin eri aikakausien arkkitehtuuri- ja designhelmiä ja opastaa kaupunkilaiset ja vierailijat niiden äärelle.

- Arkkitehtuuri ja muotoilu ovat yksi Helsingin vahvuuksista, ja ne kiinnostavat aina myös vierailijoita. On upeaa, että saamme nyt käyttöömme uuden kartan, josta löytyy niin historiallisia kohteita kuin uusia löytöjä, kuten Ruoholahden tietokoneteemainen leikkipuisto, sanoo Helsingin designjohtaja Hanna Harris.

Esimerkkirakennusten ja -interiöörien lisäksi Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon ja Finnish Design Infon toteuttama Helsinki Architecture & Design Highlights -kartta kertoo Helsingin rakennetun ympäristön tarinaa kautta vuosikymmenten ja taustoittaa eri aikakausien tavoitteita ja tyylejä. Lisäksi kartta antaa kiinnostavia knoppitietoja arkkitehtuurista ja muotoilusta kiinnostuneille. Helsingin kaupunki on tukenut kartan toteutusta.

Karttaa tullaan jakelemaan muun muassa Helsingin matkailuneuvonnassa sekä museoissa ja hotelleissa.

Kartta opastaa myös sisustus- ja kalustemuotoilun helmien äärelle

Uusi kartta nostaa esiin myös sisustus- ja kalustemuotoilultaan kiinnostavia kohteita.

- Arkkitehtuurin ja muotoilun sisällyttäminen samaan tietopakettiin on enemmän kuin luontevaa, sillä sisätilat ja niihin suunnitellut kalusteet ja valaisimet ovat erottamaton osa rakennuskokonaisuutta, sanoo Archinfon viestintäpäällikkö Miina Jutila.

- Muotoilua on kaikkialla, ja Helsinki on pullollaan upeita muotoilukohteita. Niiden nostaminen fyysiselle kartalle ei kuitenkaan ollut ihan helppoa, sillä onnistunut muotoilu tarkoittaa monesti jotain aineetonta. Hyvä esimerkki tästä on palvelumuotoilustaan tunnettu Oodi, jonka ytimessä ovat paitsi hieno arkkitehtuuri ja sisustus myös kaupunkilaisia ja vierailijoita monipuolisesti hyödyttävät palvelut, sanoo Finnish Design Infon toiminnanjohtaja Kirsi Juva.

Julkistustilaisuudessa keskustellaan Helsingistä arkkitehtuuri- ja muotoilukaupunkina

Helsinki Architecture & Design Highlights -kartta julkistetaan Pohjoismaiden suurimman muotoilufestivaalin Helsinki Design Weekin yhteydessä. Julkistustilaisuudessa kuullaan keskustelu siitä, mitä kartalle on nyt nostettu, mitä pinnan alla kuplivaa vastaavalle kartalle pitäisi nostaa ja mikä on Suomen asema arkkitehtuurin ja muotoilun maailmankartalla. Puhujina ovat Helsingin designjohtaja Hanna Harris, huonekaluyhtiö Hakolan luova johtaja Annaleena Hakola sekä skeittipuistoista tunnettu maisema-arkkitehti Janne Saario.

Julkistustilaisuus pidetään Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikassa Paasivuorenkatu 3:ssa lauantaina 14. syyskuuta kello 16. Tapahtuma on kaikille avoin. 

Lisätietoja Kartalla. Kartalle. -keskustelutilaisuudesta Helsinki Design Weekin sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)