Till designtävlingen för det nya arkitektur- och designmuseet har kommit in 623 förslag – förslagen visas nu på nätgalleriet

Designtävlingen för det nya arkitektur- och designmuseet har fått in 623 förslag från världen runt. Till den första tävlingsomgången som slutade den 29 augusti sökte vi förslag för den nya museibyggnaden som ska placeras i Södra hamnen i Helsingfors. Det går att bekanta sig med förslagen på nätgalleriet som öppnade den 12 september.
Designtävlingen för det nya arkitektur- och designmuseet har fått in 623 förslag.  Den nya museibyggnaden ska placeras i Södra hamnen i Helsingfors. Bild: Sami Saastamoinen / Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö
Designtävlingen för det nya arkitektur- och designmuseet har fått in 623 förslag. Den nya museibyggnaden ska placeras i Södra hamnen i Helsingfors. Bild: Sami Saastamoinen / Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö

Till den första omgången i den allmänna och internationella designtävlingen för det nya arkitektur- och designmuseet kom det in 623 förslag. Förslag kom in från arkitektdrivna grupper världen runt.

Nätgalleriet, som visar huvudbilderna av alla förslag som godkänts för tävlingen, öppnade i dag(Länk leder till extern tjänst).

– Designtävlingen för det nya Arkitektur- och designmuseet kommer att tillföra Helsingfors stadsbild ett nytt landmärke på en enormt viktig plats vid vattnet i Södra hamnen. Detta är ett projekt som kommer att stärka staden Helsingfors dragningskraft och ambition som design- och arkitekturdestination, och vi är överväldigade av kvaliteten på den respons som tävlingen har fått, konstaterar Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen.

– Det nya arkitektur- och designmuseet är ett märkesprojekt vars styrka ligger i Finlands rika design och arkitektur. Denna tävling är ett viktigt steg när det gäller att förverkliga museet. I det nya museet får vår nationellt och internationellt uppskattade design och arkitektur det rum de förtjänar. Finlands regering är starkt engagerad i förverkligandet av det nya museet, och är medveten om dess betydelse för framtida generationer, konstaterar vetenskaps- och kulturminister Sari Multala.

Tävlingsjuryn som består av inhemska och internationella experter väljer på basis av den första tävlingsomgången ut 3–5 förslag, som går vidare till andra tävlingsomgången. De förslag som deltar i andra omgången kungörs i december 2024 och tävlingsresultaten kungörs i september 2025.

Enligt målkalendern kunde det nya museet som förenar Arkitekturmuseet och Designmuseet öppna i den nya museibyggnaden år 2030.

Världsklass museet mitt i Helsingfors maritima centrum

Den nya museibyggnaden som kommer att vara belägen i Södra hamnen i Helsingfors är till sin areal ca 10 000 kvadratmeter. Byggnaden skapar ramarna för en museiverksamhet av världsklass och bildar tillsammans med sin omgivning ett nytt och levande centrum som en del av Magasinstranden som ligger i Södra hamnen och är under omvandling.

I tävlingens första omgång söker vi för den nya museibyggnaden en funktionellt harmonisk allmän lösning som uppfyller de ekonomiska grundvillkoren. I den andra tävlingsomgången utvecklas den allmänna lösningen vidare och planen utvidgas för att svara mot behoven hos museets olika användargrupper.

– Tävlingsprogrammet för Finlands nya nationella arkitektur- och designmuseum är en ambitiös vision som innefattar museets roll i medborgarsamhället när det gäller att demokratisera tillgången till planeringsverktygen. Vi söker en byggnad som svarar mot de högt ställda hållbarhetsmålen samtidigt som den är en välkomnande och inspirerande plats – ett aktivt nav av engagemang och kreativitet för många, och för andra ett ställe för lugn och reflektion. Juryn har blivit djupt imponerad av de genomtänkta och innovativa tolkningar som gjorts av arkitekter och kreativa team när det gäller hur det nya museet bäst kan tjäna våra samfund, konstaterar Kaarina Gould, VD för stiftelsen Finlands arkitektur- och designmuseum och medlem i tävlingsjuryn.

Designtävlingen arrangeras av Fastighets Ab ADM som ägs av Helsingfors stad och finska staten samt av Stiftelsen Finlands arkitektur- och designmuseum i samarbete med Finlands Arkitektförbund SAFA och Helsingfors stad. I förberedandet av tävlingen har deltagit även Haahtela-kehitys och museets internationella strategiska kompanjon DVDL.

Läs mer på det nya arkitektur- och designmuseets hemsida(Länk leder till extern tjänst)