Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailuun 623 ehdotusta – ehdotukset nyt nähtävillä verkkogalleriassa

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailu on kerännyt 623 ehdotusta ympäri maailmaa. Kilpailun 29. elokuuta päättyneessä ensimmäisessä vaiheessa haettiin ehdotuksia Helsingin Eteläsatamaan sijoittuvaksi uudeksi museorakennukseksi. Ehdotuksiin voi tutustua 12. syyskuuta avatussa verkkogalleriassa.
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailun ensimmäiseen vaiheeseen jätettiin 623 ehdotusta. Kilpailulla haetaan ehdotuksia Helsingin Eteläsatamaan sijoittuvaksi uudeksi museorakennukseksi Kuva: Sami Saastamoinen / Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailun ensimmäiseen vaiheeseen jätettiin 623 ehdotusta. Kilpailulla haetaan ehdotuksia Helsingin Eteläsatamaan sijoittuvaksi uudeksi museorakennukseksi Kuva: Sami Saastamoinen / Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon yleisen ja kansainvälisen suunnittelukilpailun ensimmäiseen vaiheeseen on jätetty 623 ehdotusta. Ehdotukset ovat arkkitehtivetoisilta ryhmiltä ympäri maailmaa. 

Pääkuvat kaikista kilpailuun hyväksytyistä ehdotuksista ovat nähtävillä verkkogalleriassa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

– Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailusta syntyy uusi maamerkki erittäin merkittävälle paikalle Helsingin Eteläsatamaan. Tämä hanke vahvistaa kaupungin asemaa ja päämäärää tärkeänä muotoilu- ja arkkitehtuurikohteena. Olemme vaikuttuneita kilpailuehdotusten korkeasta laatutasosta, toteaa Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

– Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo on merkkihanke, jonka voima on Suomen rikkaassa muotoilussa ja arkkitehtuurissa. Tämä kilpailu on tärkeä askel museon toteuttamisessa. Uudessa museossa kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu muotoilumme ja arkkitehtuurimme saa ansaitsemansa tilat. Suomen hallitus on vahvasti sitoutunut uuden museon toteuttamiseen, tunnistaen sen merkityksen tuleville sukupolville, tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala toteaa.

Seuraavaksi kotimaisista ja kansainvälisistä asiantuntijoista koottu tuomaristo valitsee ensimmäisen kilpailuvaiheen perusteella 3–5 ehdotusta, jotka jatkavat kilpailun toiseen vaiheeseen. Toiseen vaiheeseen osallistuvat ehdotukset julkistetaan joulukuussa 2024 ja lopullinen voittaja syyskuussa 2025.

Tavoiteaikataulun mukaan Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhdistävä uusi museo voisi avautua uudessa museorakennuksessa vuonna 2030.

Kansainvälisen huipputason museo osana merellistä Makasiinirantaa

Helsingin Eteläsatamaan sijoittuva uusi museorakennus tulee luomaan puitteet kansainvälisen huipputason museotoiminnalle ja muodostaa ympäristöineen uutta ja elävää keskustaa osana Eteläsataman uudistuvaa Makasiinirantaa.

Suunnittelukilpailun ensimmäisessä vaiheessa haetaan toiminnallisesti tasapainoista ja taloudelliset perusedellytykset täyttävää yleisratkaisua uudeksi museorakennukseksi. Toisessa vaiheessa yleisratkaisua kehitetään eteenpäin sekä laajennetaan suunnittelua vastaamaan museon eri käyttäjäryhmien tarpeita.

 Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon kilpailuohjelma perustuu kunnianhimoiselle visiolle suunnittelijan työkalujen avaamisesta kaikkien käyttöön. Rakennuksen on täytettävä sille asetetut korkeat ympäristötavoitteet ja olla samanaikaisesti arkkitehtonisesti ainutlaatuinen sekä lähestyttävä ja inspiroiva, kertoo Kaarina Gould, Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja ja kilpailun tuomariston jäsen.  

– Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo on kohtaamispaikka osallistumiselle ja luovuudelle. Toisaalta se tarjoaa tilan rauhoittumiseen ja pohdiskeluun. Tuomaristo on vaikuttunut kilpailuun osallistuneiden ryhmien harkituista ja innovatiivisista tulkinnoista siitä, kuinka uusi museo voi palvella yleisöjämme parhaalla mahdollisella tavalla.

Suunnittelukilpailun järjestävät Helsingin kaupungin ja Suomen valtion omistama Kiinteistö Oy ADM sekä Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Helsingin kaupungin kanssa. Kilpailun valmisteluun ovat osallistuneet myös Haahtela-kehitys ja museon kansainvälinen strateginen kumppani DVDL.

Lue lisää suunnittelukilpailusta uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon verkkosivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).