Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailun finalistit ovat selvillä

Helsingin Eteläsatamaan sijoittuvan uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailun toiseen vaiheeseen on valittu viisi ehdotusta. Kilpailun toisessa vaiheessa ehdotuksia kehitetään edelleen tuomariston ja asiantuntijoiden antaman palautteen pohjalta. Kilpailun tulokset julkaistaan syyskuussa 2025.
Kuvakollaasi uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailun toiseen vaiheeseen valituista ehdotuksista.
Helsingin Eteläsatamaan sijoittuvan uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailun finalistit ovat Tyrsky, Moby, Kumma, City Sky and Sea, ja Tau. Kuva: Arkkitehtuuri- ja designmuseo.

Helsingin Eteläsatamaan sijoittuvan uuden museorakennuksen kansainvälisessä suunnittelukilpailussa on valittu jatkoon viisi ehdotusta. Kaikkiaan 624 kilpailuehdotuksen joukosta tuomaristo on valinnut jatkoon ehdotukset Tyrsky, Kumma, Moby, Tau ja City, Sky and Sea.

Ehdotuksiin voi tutustua suunnittelukilpailun sivuilla ja niitä voi kommentoida 31. tammikuuta 2025 asti Kerro kantasi -palvelussa. 
Kommentoi suunnitelmaa Kerro kantasi -palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kooste Kerro kantasi -keskustelusta lähetetään tiedoksi kilpailutiimeille, jotka voivat hyödyntää kommentteja ehdotuksen kehittämisessä.

Tulossa inspiroiva museo, joka vastaa kestävän tulevaisuuden vaatimuksiin

Kuluvan vuoden huhtikuussa käynnistyneeseen yleiseen ja kansainväliseen suunnittelukilpailuun jätettiin kaikkiaan 624 kilpailuehdotusta. Suunnittelukilpailun toinen vaihe alkaa helmikuussa 2025, jonka aikana jatkoon valittuja ehdotuksia kehitetään tuomariston ja asiantuntijoiden palautteen pohjalta.

– Olemme vaikuttuneita kansainvälisen suunnittelukilpailun saamasta laajasta huomiosta ja haluamme kiittää kaikkia 624 työryhmää, jotka osallistuivat kilpailuun näkemyksellään uudesta museorakennuksesta Helsingin Eteläsataman arvokkaalle alueelle. Viiden lupaavimman ehdotuksen valitseminen satojen kiinnostavien töiden joukosta oli sekä inspiroiva että haastava tehtävä. Lämmin kiitos myös tuomariston jäsenille heidän sitoutumisestaan – työ jatkuu, toteaa Kaarina Gould, Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja ja tuomariston jäsen.

– Kaikki viisi finalistia edustavat erilaisia näkemyksiä kutsuvasta ja inspiroivasta museosta, joka sijoittuu yhdelle Helsingin merkittävimmistä alueista. Yhteistä näille ehdotuksille on se, että niissä on potentiaalia kehittyä vaikuttaviksi ja kestävää arkkitehtonista laatua edustaviksi rakennuksiksi. Tuomariston mielestä kaikilla ehdotuksilla on vahva ja omaleimainen kaupunkitilallinen läsnäolo, ja niiden erinomaiset tilalliset ominaisuudet tarjoavat erinomaiset edellytykset uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon monipuolisille näyttelyille ja tapahtumille. Seuraavassa vaiheessa ehdotuksia kehitetään edelleen vastaamaan kestävän tulevaisuuden vaatimuksiin, toteaa Beate Hølmebakk, arkkitehti, professori ja Manthey Kula -arkkitehtitoimiston osakas Oslosta, joka toimii tuomariston jäsenenä.

Kilpailun toisessa vaiheessa erityistä huomiota tullaankin kiinnittämään rakennusten vähähiilisyyteen ja kiertotalouteen esimerkiksi hiilijalanjälkilaskureiden avulla. Rakennusten käytettävyyden kehittämiseksi järjestetään työpajasarja, jossa suunnittelutiimit ja eri käyttäjäryhmien edustajat pääsevät työskentelemään yhdessä.

Lisätiedot jatkoon valituista ehdotuksista, suunnittelukilpailusta sekä sen tuomaristosta löytyvät Arkkitehtuuri- ja designmuseon -sivuilta.

Suunnittelukilpailun tulokset julkaistaan syyskuussa 2025.

Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailun järjestää Suomen valtion ja Helsingin kaupungin museohanketta varten perustama Kiinteistö Oy ADM yhteistyössä Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Helsingin kaupungin kanssa. Museohankkeen mahdollistavat Helsingin kaupungin, Suomen valtion sekä useiden yksityisten säätiöiden ja rahastojen tuki.

Suunnittelukilpailussa jatkoon valitut ehdotukset

Tyrsky

Kaarevakattoinen, kauttaaltaan vihreällä kuparilla verhoiltu rakennus sopii rantamaisemaan, ja se kunnioittaa maltillisella korkeudellaan olemassa olevaa ympäristöä. Rakennus koostuu useasta suorakulmaisesta kappaleesta, jotka lomittuvat toisiinsa siten, että keskelle syntyy pieni sisäpiha, jonka kautta saadaan päivänvaloa myös rakennuksen keskelle. Kaarevana poimuileva katto kertoo, että kyseessä on viereisistä kortteleista poikkeava julkinen rakennus. Ehdotus on hyvä esimerkki massiivipuun käytöstä kantavissa rakenteissa ja sisäpuolisissa pinnoissa.

Havainnekuva, ehdotus Tyrsky, uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailu.
Havainnekuvassa Tyrsky. Kuva: Arkkitehtuuri- ja designmuseo

Kumma

Uudesta museorakennuksesta on muodostettu hyvin tiivis ja matala, jolloin tärkeitä näkymiä Tähtitornin puistosta kohti Kauppatoria ja Katajanokkaa säilyy. Rakennuksella on mataluudestaan huolimatta voimakas karaktääri. Se on mittasuhteiltaan kaunis, ja viistot porrastetut seinät kolmiomaisine aukkoineen viittaavat ikiaikaisiin historiallisiin aiheisiin. Muista ehdotuksista poiketen rakennukseen päästään sekä Kauppatorin että Laivasillankadun puolelta siten, että pohjakerroksen näyttelytila avautuu kävijöille heti sisälle tultaessa.

Havainnekuva, ehdotus Kumma uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailu.
Havainnekuvassa Kumma. Kuva: Arkkitehtuuri- ja designmuseo

Moby

Ehdotus ottaa poikkeuksellisella tavalla kantaa rakennuspaikan näkymiin ja museon asemaan julkisena rakennuksena Makasiinirantaan suunniteltujen kortteleiden kyljessä. Uudisrakennukselle on suunniteltu kiilamainen kapeneva pohjamuoto, jolloin sen vierelle jää tilaa näkymille rannasta kohti Tähtitorninvuorta.

Museovieraiden liikkuminen rakennuksen tiloista toisiin on suunniteltu huolellisesti, ja rakennuksesta eri suuntiin avautuvat näkymät on huomioitu ansiokkaasti. Kompaktin muodon, loogisen rakennejärjestelmän ja kierrätysmateriaalien käytön ansiosta rakennus on resurssitehokas.

Havainnekuva, ehdotus Moby, uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailu.
Havainnekuvassa Moby. Kuva: Arkkitehtuuri- ja designmuseo

Tau

Rakennus on äärimmäisessä yksinkertaisuudessaan veistoksellinen. Se todistaa, että maamerkin aseman voi saavuttaa myös muuten kuin erottumalla ympäröivästä kaupunkirakenteesta poikkeavilla muodoilla tai materiaaleilla. Suunnitelmassa korostuu uuden museorakennuksen asema Kauppatorin jatkeena siten, että se ottaa vastaan kävijävirrat koko pohjoisjulkisivullaan, joka yhdistyy Vironaltaan vesipeiliin.

Havainnekuva, ehdotus Tau, uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailu.
Havainnekuvassa Tau. Kuva: Arkkitehtuuri- ja designmuseo

City, Sky and Sea

Kaarevien seinä- ja kattopintojensa ansiosta uusi rakennus näyttää telttamaisen kevyeltä rantamaisemassa, johon se asettuu luontevasti olemassa olevan korttelirintaman edustalle. Museolle on suunniteltu persoonallinen ja vahva tilarakenne: keskushallia kiertävistä näyttelytiloista avautuu tarkoin valittuja näkymiä merelle ja ympäröivään kaupunkiin.

Havainnekuva, ehdotus City, Sky and Sea, uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailu.
Havainnekuvassa City, Sky and Sea. Kuva: Arkkitehtuuri- ja designmuseo