Helsinki kannustaa nuoria yrittäjyyteen

Helsingin kaupunki oli tänäkin kesänä mukana vauhdittamassa nuorten yrittäjyyttä tukemalla kesäyrittäjyysohjelmia. Osallistujista suuri osa oli lukiolaisia.
Kesäyritäjiä työssään. Kuva: Tiina Rinne

Helsingin kaupunki oli tänäkin kesänä mukana vauhdittamassa nuorten yrittäjyyttä tukemalla Talous ja nuoret TATin sekä pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksen (Pks4H) kesäyrittäjyysohjelmia. Ohjelmiin osallistui Helsingissä yhteensä 45 yrittäjyydestä kiinnostunutta 15–29-vuotiasta. Osallistujista suuri osa oli lukiolaisia.

Kaupunki tarjosi osallistujille 300 euron suuruisen kesäsetelin, ja NewCo Helsingin yritysneuvojat sparrasivat nuoria liikeidean rakentamisessa ja yritystoiminnan pyörittämisessä. TAT ja Pks4H vastasivat omien kesäyrittäjyysohjelmien muusta sisällöstä, mutta yhteistä niille oli muun muassa yrittäjyyskurssi ja mentorointi.

– Nuoret pohtivat samoja asioita kuin alkavat yrittäjät yleensä. Kysymyksiä herättävät kirjanpito, verotus ja yhtiömuodon valinta. Nuoret kaipaavat sparrausta ja tukea yrittäjyyden alkuvaiheessa erityisesti asiakashankintaan ja myynnin käynnistymiseen, kertoo nuoria sparrannut NewCo Helsingin yritysneuvoja Maria Korpisalo.

Korpisalon mukaan yrittäjyys kiinnostaa nuoria yhä enemmän, ja he tuovat yrityskentälle mukanaan raikkaita, innovatiivisia ideoita. Kesäyrittäjyys on turvallinen tapa kokeilla yrittämistä matalalla kynnyksellä ja saada siihen tarvittavaa tietoa ja tukea.

Nuorten yrittäjyysohjelmilla on suuri merkitys

TATin projektipäällikkö Sanna Ikäläinen iloitsee Kesäyrittäjä-ohjelman onnistumisesta ja tuloksista niin Helsingissä kuin valtakunnallisella tasolla. Panostus mentorointiin ja yrittäjyyden monimuotoisuuden avaamiseen on näkynyt palautteissa myönteisesti. 

– Meille yksi tärkeimmistä onnistumisen mittareista on, että nuoret kertovat mielikuvansa yrittäjyydestä muuttuneen positiivisemmaksi ja innostuksensa yrittäjyyttä kohtaan kasvaneen ohjelman myötä. 87 % palautekyselyyn vastanneista kertoi ohjelmaan osallistumisen vaikuttaneen myönteisesti aikomukseen toimia yrittäjänä tulevaisuudessa.

Ikäläisen mukaan moni Kesäyrittäjä-ohjelman osallistuja on myös tajunnut, että yrittäjänä voi toimia vaikka osa-aikaisesti. Sen ei tarvitse aina olla päätoimista.  

Myös 4H-yrityskoordinaattori Joni Nissilä kertoo Yrityskesän onnistuneen yli odotusten.

– 87 % osallistujista sai myyntiä kesän aikana ja 100 % suosittelisi ohjelmaa ystävälleen. Yllätyin jälleen siitä, millaisia moniosaajia ohjelman osallistujat olivat. Toiminta saattoi kehittyä kesän aikana todella ammattimaiseksi, vaikka esimerkiksi työkokemusta oli vähän tai ei ollenkaan.  

Sanna Ikäläisen ja Joni Nissilän mukaan käytännönläheisillä yrittäjyysohjelmilla on erittäin tärkeä merkitys nuorten yrittäjyyskasvatuksessa sekä yrittäjyysvalmiuksien edistämisessä.

– Kaikista ei tarvitse tulla yrittäjiä, mutta yrittäjämäisistä taidoista ja asenteesta on hyötyä kaikille. Parhaimmillaan kesäyrittäjyydestä voi tietenkin herätä kipinä pitkäkestoiseen yrittäjyyteen, joka luo lisää elinvoimaa alueelle. Näitä koulujen ulkopuolisia yrittäjyysohjelmia tarvitaan, jotta kaikilla nuorilla on aidosti mahdollisuus saada innostua yrittäjyydestä. Kesäyrittäjyys tarjoaa myös helpotusta nuorten kesätyöllistymiseen, sanoo Ikäläinen.

– Mitä enemmän voidaan tarjota nuorille helppoja ja tuettuja mahdollisuuksia kokeilla yrittäjyyttä, sitä enemmän kiinnostus kasvaa. Kun nuori hankkii itselleen kesätyön yrittäjänä ja vaikkapa tienaa mukavasti, alkaa sama vaihtoehto houkuttaa myös muita kaveripiirissä, tietää Nissilä.

Nuoret suosittelevat kesäyrittäjyyttä

TATin Kesäyrittäjä-ohjelmaan osallistunutta Charlotta Seilaa, 21, motivoi yrittämisessä ilo asiakkaiden kasvoilla, kun he saavat tuotteensa. Seilalla on oma virkkuuvaatemerkki nimeltä CHAR5CHAR. Hän myy itse tekemiään vaatteita ja ajoittain myös opettaa niiden tekemistä virkkuukerhossa pientä palkkiota vastaan.

– Kesäyrittäjäohjelma oli antoisa ja suosittelen sitä kaikille, joita kiinnostaa yrittäminen. Ohjelma antaa hyvät eväät ja kaiken mahdollisen ulkopuolisen avun. Minulla oli turvattu olo, kun mentorilta pystyi kysymään aina, jos joku mietitytti. Tärkeimpiä kesän aikana oppimiani asioita oli varmaankin omasta hyvinvoinnista huolehtiminen yrittäjänä, kertoo Seila. 

Charlotta Seila tuntee ylpeyttä työstään.

– Kun aloitin virkkaamaan, en aloittanut sitä rahan kiilto silmissä. Tein sitä, koska sain siitä itse rauhaa, iloa ja ylpeyttä. Uskon, että tänäkin päivänä juuri se vetää asiakkaani tekemisieni puoleen. Se, että teen vaatteita, joita itsekin käytän ylpeänä, koska ne tekevät minut iloiseksi. Ja tietenkin ripaus taitoa ja tyyliä.

Pääkaupunkiseudun 4H:n Yrityskesässä mukana ollut Elias Laiho, 17, kuuli kesäyrittäjyydestä lukion opinto-ohjaajalta ja perusti ikkunanpesubisneksen yhtiökumppaninsa Rand Kavalon, 18, kanssa. Yritysidea syntyi nuorten pohtiessa, mitä ihmiset tarvitsevat kesällä, mutta eivät halua tehdä itse. 

– Kesäyrittäjyysohjelmassa tukea ja apua oli koko ajan tarjolla. Suurimmat opit itselleni tulivat ajankäyttöön ja organisointiin liittyen. Opin hallitsemaan ajankäyttöäni paremmin ja opin uutta myös talousasioista sekä raportoinnista.

Laiho on tyytyväinen kesään yrittäjänä. Ikkunanpesua kaipaavia asiakkaita löytyi erityisesti Facebookin kaupunginosaryhmien kautta. Yrittäjät jakoivat myös flyereita.

– Saimme yli 30 asiakasta kesän aikana. 300 euron kesäseteli oli todella iso apu. Katoimme sillä kiinteitä kustannuksia, kuten lastat, pesuaineet ja rätit.

Valtaosa Helsingissä kesäohjelmiin osallistuneista aikoo jatkaa yrittämistä myös kesän jälkeen. Niin myös Charlotta Seila ja Elias Laiho.

– Opiskelujen vuoksi ehdimme pestä ikkunoita lähinnä viikonloppuisin. Suunnittelemme myös laajentamista toiselle toimialalle, kertoo Laiho.

Lue lisää:

TATin Kesäyrittäjä-ohjelma: 
https://www.kunkoululoppuu.fi/kesayrittaja-ohjelma/(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Pks4H: www.pks4h.fi/(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)