Helsinki kannustaa työntekijöitään liikkumaan työmatkalla

Liikkumattomuus on kasvava hyvinvointi- ja terveyshaitta kaikkialla – myös Helsingin kaupungin työntekijöiden keskuudessa. Tukeakseen työntekijöidensä hyvinvointia kaupunki tarjoaa työntekijöilleen monia etuja, joiden avulla on helppo lisätä liikettä työmatkoihin.
Jo 30 minuuttia reipasta säännöllistä kävelyä tai pyöräilyä päivässä riittää saavuttamaan liikkumisen hyötyjä.  Kuva: Jussi Hellsten
Jo 30 minuuttia reipasta säännöllistä kävelyä tai pyöräilyä päivässä riittää saavuttamaan liikkumisen hyötyjä. Kuva: Jussi Hellsten

Liikkumattomuus on todellisuutta niin Helsingissä kuin muuallakin maailmassa. Tämä näkyy myös kaupungin työntekijöiden keskuudessa. Ihmiset liikkuvat liian vähän ja istuvat suuren osan päivistään. Vuoden 2022 Kunta10-tutkimuksen mukaan Helsingin kaupungin henkilöstöstä 36 prosenttia kertoo kulkevansa kesäkelillä autolla töihin joko kuljettajana tai matkustajana vähintään muutaman kerran viikossa.

Kaupunki on jo tarttunut liikkumattomuuteen. Viime valtuustokaudella liikkuminen oli Helsingin strateginen kärkihanke. Kevään ajan kaupungilla on käynnissä työmatkaliikkumiseen kannustava kampanja, joka herättelee jokaista työntekijää pohtimaan omia kulkutapatottumuksiaan ja kannustaa valitsemaan kestäviä kulkumuotoja työmatkoilla.

– Kampanjan keskeinen viesti on se, että työmatkoissa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Liikkumalla edes osan työmatkasta kävellen tai pyörällä voimme edistää terveyttämme, olla ilmaston puolella, tukea aivojemme hyvinvointia ja usein myös säästää aikaa, kertoo kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan liikkumisen edistäminen -yksikön päällikkö Minna Paajanen.

– Liian moni luulee, että liikkumisen hyötyihin pääsee käsiksi vain treenaamalla totisesti. Todellisuudessa jo 30 minuuttia reipasta säännöllistä kävelyä tai pyöräilyä päivässä riittää! Se kasvattaa kestävyys- ja lihaskuntoa, vahvistaa mielenterveyttä ja laskee verenpainetta. Mitä vähemmän on liikkunut, sitä enemmän vähäinenkin liikkuminen tehoaa, Paajanen jatkaa.

Vauhtia työmatkoihin henkilöstöeduista

Tukeakseen työntekijöidensä hyvinvointia kaupunki tarjoaa työntekijöilleen monia etuja, joiden avulla on helppo lisätä liikettä työmatkoihin.

Kaikki kaupungin työntekijät, joilla on kaupungilla vähintään kuukauden mittainen työsuhde, voivat esimerkiksi ottaa käyttöönsä kaupunkipyörät. Kaupunki tarjoaa myös työntekijöilleen rahallista tukea joukkoliikenteen henkilökohtaisten matkalippujen hankkimiseen asunnon ja työpaikan välisiä matkoja varten. Lisäksi työsuhdematkalippuetu on mahdollista vaihtaa tueksi oman polkupyörän hankintaan.

Työmatkojen lisäksi kaupungin työntekijöille on tarjolla erilaisia henkilöstöliikunnan etuja, kuten erilaisia taukoliikuntamahdollisuuksia ja liikuntaryhmiä, liikunnallisia etäpalveluja ja alennettuja hintoja esimerkiksi uimahalleihin ja kuntosaleille.