Helsinki määritteli eettiset periaatteet datan ja tekoälyn vastuulliselle käytölle

Helsinki on määritellyt kestävän digikehittämisen edistämiksi datan ja tekoälyn hyödyntämisen eettiset periaatteet. Periaatteet on tehty, koska kaupunkimme haluaa käyttää dataa ja tekoälyä vastuullisesti sekä toimia suunnannäyttäjänä muille. Datan ja tekoälyn hyödyntämisessä on valtavasti mahdollisuuksia, mutta se pitää toteuttaa eettisesti kestävällä tavalla.
Neljä henkilöä istuu ulkona työskentelemässä, kahdella on mukana läppärit.
Helsinki on määritellyt datan ja tekoälyn eettiset periaatteet, koska kaupunki haluaa käyttää dataa ja tekoälyä vastuullisesti sekä toimia suunnannäyttäjänä muille. Kuva: N2 Albiino Matti Pyykkö

Eettisiä periaatteita on kahdeksan. Ne ovat ihmislähtöisyys, läpinäkyvyys, selitettävyys, oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus, vastuu ja luottamus, yksityisyys, turvallisuus sekä ihmisen kontrolli tekoälyn toiminnasta.

Helsinki tuottaa ja hyödyntää dataa asukkailleen tarjoamissaan palveluissa sekä toiminnassaan työnantajana ja julkishallinnon organisaationa. Myös erilaisia tekoälysovelluksia hyödynnetään ja kehitetään jatkuvasti. Tekoäly voi esimerkiksi luoda mahdollisuuksia tehokkaampiin, ennakoiviin ja personoituihin palveluihin. Eettisiä periaatteita soveltamalla pyrkimyksenä on minimoida datan ja tekoälyn hyödyntämiseen liittyviä eettisiä riskejä.

Käytännössä periaatteet tarkoittavat, että niitä pitää soveltaa kaupungin palveluissa, jotka pohjaavat tekoälyyn. Tekoälyyn pohjautuvat palvelut perustuvat siihen, että koneoppimisen avulla pystytään ennustamaan asioita.

Osa tekoälyn eettisen hyödyntämisen kokonaisuutta on Helsingin käytössä olevia tekoälyjärjestelmiä esittelevä tekoälyrekisteri.