Helsinki mukana valtakunnallisessa rasisminvastaisessa kampanjassa

Helsingin kaupunki on tehnyt jo pitkään työtä yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja rasismin vähentämiseksi. Helsinki osallistuu valtioneuvoston kanslian käynnistämään Me puhumme teoin -kampanjaan julkaisemalla rasisminvastaisen sitoumuksen.
Nainen kuvaa pitkospuilla.
Kaupungin tavoitteena on, että Helsinki on kaikkien kaupunki paitsi periaatteiden tasolla, myös käytännön arjessa. Kuva: Helsinki Partners / Jussi Hellsten

Helsingin kaupunki on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia kaikessa toiminnassaan. Kaupungin toimet yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi on koottu kahteen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan, joista toinen koskee kaupungin henkilöstöä ja toinen palveluita.  

Helsinki on kansainvälinen, avoin ja vapaa kaupunki. Jokaisen ihmisen on saatava kokea ilmaisuvapautta, turvallisuutta ja ehdotonta syrjimättömyyttä. Helsinki on myös jaettu kotimme, jota rakennamme paremmaksi yhdessä. Jokaisen teoilla on merkitystä, pormestari Juhana Vartiainen sanoo.

Kaupunki on mukana Me puhumme teoin -kampanjassa, jossa mukana olevat organisaatiot nostavat esille tekoja, joilla ne edistävät yhdenvertaista ja rasismista vapaata Suomea. Kampanjaan osallistuvat julkaisevat oman rasisminvastaisen sitoumuksen kampanjasivustolla.  
Helsingin kaupungin rasisminvastainen sitoumus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsinki on kaikkien kaupunki 
 

Kaupungin tavoitteena on, että Helsinki on kaikkien kaupunki paitsi periaatteiden tasolla, myös käytännön arjessa. Suomen suurimpana työnantajana ja lähes 40 000 työntekijän organisaationa kaupunki tekee jatkuvasti työtä sen hyväksi, että erilaiset yhdenvertaisuutta edistävät toimenpiteet läpäisevät koko kaupunkiorganisaation.  

Helsinki on ollut aktiivisesti kehittämässä anonyymiä rekrytointia, jonka tavoitteena on  
edistää työnhakijoiden yhdenvertaista kohtelua sekä henkilöstön monimuotoisuutta. Anonyymissä rekrytoinnissa työhakemuksista piilotetaan näkyvistä kaikki henkilöön viittaava tieto kuten hakijan nimi, syntymäaika, sukupuoli, osoite ja äidinkieli, kunnes haastattelukutsut on lähetetty. Kaupungin rekrytointi-ilmoituksissa on jo useita vuosia ollut käytössä monimuotoisuuslauseke, jolla kannustetaan aliedustettuihin ryhmiin kuuluvia ihmisiä hakemaan avoinna olevaan työtehtävään.  

Kaupunki on myös kouluttanut laajasti henkilöstöään tunnistamaan rasismi ja toimimaan antirasistisesti. Esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa koulutukseen on osallistunut yli 6 000 työntekijää ja nuorisopalveluissa koko henkilöstö. Lähitulevaisuudessa sosiaali-, terveys- ja pelastusalan henkilöstölle tullaan järjestämään antirasistisia työpajoja.   

Nyt käynnistyvä Me puhumme teoin -kampanja on innoittanut Helsinkiä ja muita Suomen suurimpia kaupunkeja pohtimaan yhteistyötä: suunnitteilla on yhteinen rasismia käsittelevä koulutussarja, jonka toivotaan vahvistavan eri kaupunkien työntekijöiden osaamista ja keskinäistä dialogia aiheesta.     

Me puhumme teoin -kampanja jatkuu kuluvan hallituskauden loppuun. Kampanjaa koordinoi valtioneuvoston kanslia ja se käynnistyi 27. elokuuta. Helsinki on aiemmin ollut mukana myös Olen antirasisti -kampanjassa, jota oikeusministeriö ja yhdenvertaisuusvaltuutettu koordinoivat vuonna 2021.