Helsingfors deltar i den riksomfattande kampanjen mot rasism

Helsingfors stad har redan länge arbetat för att främja jämlikhet och minska rasism. Helsingfors deltar i kampanjen Handlingar, inte bara ord, som statsrådets kansli inledde. Staden deltar genom att publicera ett åtagande mot rasism.
En kvinna fotograferar i naturen.
Helsingfors stad har som mål att vara allas stad, inte bara på en principiell nivå utan också i den praktiska vardagen. Bild: Helsinki Partners / Jussi Hellsten

Helsingfors stad har åtagit sig att främja jämlikhet, jämställdhet och mänskliga rättigheter i all sin verksamhet. Stadens åtgärder för att främja jämlikheten och jämställdheten mellan könen har samlats i två jämställdhets- och likabehandlingsplaner, av vilka den ena gäller stadens personal och den andra stadens tjänster. 

– Helsingfors är en internationell, öppen och fri stad. Varje människa har rätt till yttrandefrihet, säkerhet och absolut icke-diskriminering. Helsingfors är också vårt gemensamma hem som vi tillsammans bygger upp. Vars och ens handlingar är betydande, säger borgmästare Juhana Vartiainen

Staden deltar i kampanjen Handlingar, inte bara ord, där de deltagande organisationerna lyfter fram gärningar genom vilka de främjar ett jämlikt Finland där det inte förekommer rasism. De som deltar i kampanjen publicerar sitt eget åtagande mot rasism på kampanjens webbplats.

Helsingfors åtagande mot rasism(Länk leder till extern tjänst)(på finska)

Helsingfors är allas stad 

Helsingfors stad har som mål att vara allas stad, inte bara på en principiell nivå utan också i den praktiska vardagen. Staden är den största arbetsgivaren i Finland med nästan 40 000 anställda och arbetar kontinuerligt för att olika åtgärder som främjar jämlikhet ska vidtas i hela stadsorganisationen. 

Helsingfors har aktivt utvecklat anonym rekrytering som syftar till att främja jämlik behandling av arbetssökande samt personalens mångfald. Vid anonym rekrytering döljs all information om personen, såsom sökandens namn, födelsetid, kön, adress och modersmål, från arbetsansökningen fram till att kallelsen till intervju har skickats ut. Stadens rekryteringsannonser har redan i flera år innehållit en mångfaldsklausul som uppmuntrar dem som hör till underrepresenterade grupper att söka lediga jobb.

Staden har också utbildat sin personal i stor utsträckning i att identifiera rasism och agera antirasistiskt. Till exempel har över 6 000 anställda på daghem, skolor och läroanstalter samt hela personalen inom ungdomstjänsterna deltagit i utbildningen. Inom den närmaste framtiden kommer man att ordna antirasistiska verkstäder för personalen inom social-, hälsovårds- och räddningssektorn. 

Kampanjen Handlingar, inte bara ord, som nu inleds, har inspirerat Helsingfors och de övriga stora städerna i Finland att fundera över samarbete: Man planerar en gemensam utbildningsserie som behandlar rasism och som hoppas stärka kompetensen hos de anställda i olika städer och deras sinsemellan dialog om temat. 

Kampanjen Handlingar, inte bara ord pågår till slutet av regeringsperioden. Kampanjen koordineras av statsrådets kansli och den inleddes den 27 augusti. Helsingfors har tidigare också deltagit i kampanjen Jag är Antirasist, som justitieministeriet och diskrimineringsombudsmannen koordinerade år 2021. 

Du kanske är intresserad av