Deltag i vårt seminarium på internationella funktionshinderdagen 3.12.

Internationella funktionsrättsdagen firas tisdagen den 3 december klockan 13.00–15.50 med ett seminarium. Arrangörerna önskar alla välkomna till Minervatorget på Helsingfors universitet eller att följa seminariet genom en direktsändning från Helsingfors universitet klockan 13–15.
Kolme tyttöä koulutehtävien parissa ulkona välitunnilla.
Rimliga anpassningar möjliggör ett jämlikt liv för personer med funktionsnedsättning. Bild: Laura Oja

Seminariet Rimliga anpassningar för jämlikhet – inhemska och internationella synpunkter ökar medvetenheten om jämlikhet för personer med funktionsnedsättning.

Skolor och läroanstalter kan göra rimliga anpassningar(Länk leder till extern tjänst) genom att se till att det finns nödvändiga hjälpmedel i klassrummen, utveckla möjligheterna att utföra studierna och anpassa undervisningen.

– Situationen på Helsingfors universitet är ännu inte idealisk. Anu Welling, ordförande för Krymplingstudenter rf, universitetets organisation för studerande med funktionsnedsättning, berättar om hur rimliga anpassningar görs på seminarier i nuläget, säger Hisayo Katsui, professor på Helsingfors universitet.

I arbetslivet kan rimliga anpassningar innebära till exempel att arbetspunkten anpassas så att den är lämplig för arbetstagaren och att börja använda olika arbetsmetoder eller datatekniska system.

På restauranger kan personalen berätta om innehållet på menyn för kunder med nedsatt syn. Till kunder med nedsatt hörsel talar personalen tydligt och håller blicken riktad mot kunden. Teckenspråkstolk används vid allt uträttande av ärenden där kunden har en tolk med sig.

Enligt diskrimineringslagen ska myndigheter, utbildningsanordnare, arbetsgivare och de som tillhandahåller varor eller tjänster göra rimliga anpassningar för att säkerställa jämlikheten för personer med funktionsnedsättning. 

– När man bedömer vilka anpassningar som är lämpliga ska man beakta den individuella situationen för varje person med funktionsnedsättning. Enligt diskrimineringslagen är det diskriminering att låta bli att göra anpassningar, säger Sirpa Puhakka, ordförande för Helsingfors stads Funktionsrättsråd. 

Tillgänglighetserkännandet för 2024 tilldelas i samband med seminariet

Under seminariet offentliggörs mottagaren av Funktionsrättsrådets tillgänglighetserkännande. Erkännandet tilldelas årligen till aktörer som har främjat jämlikt deltagande och lätt tillgång till tjänster för stadsbor med funktionsnedsättning och långtidssjuka stadsbor.

Erkännandet har tidigare tilldelats projektet Selkeästi meille (2023), samarbetet för planering och genomförande mellan Böle station och Tripla (2022), totalrenoveringen av Olympiastadion (2021), den tillgänglighetsanpassade naturstigen på Fårholmen (2020), Helsingfors centrumbibliotek Ode (2019), utropen på HRT:s spårvagnar och bussar (2018), Helsingfors Hamn – tillgängligheten på Västra terminalen (2017) och projektchefen Mirjam Heikkinen som utvecklade tillgänglighetsapplikationen Servicekarta (2016).

Funktionsrättsrådet ökar jämlikheten och delaktigheten för invånare med funktionsnedsättning och långtidssjuka invånare i Helsingfors. 

Anmäl dig till seminariet i förväg

 – Seminariet, som hålls på finska, är öppet för alla. Vi arrangörer önskar ändå att deltagarna anmäler sig senast den 25 november. Minervatorget på Helsingfors universitet rymmer hundra deltagare, säger Tiina Lappalainen, expert på delaktighet för helsingforsare med funktionsnedsättning och sekreterare för Funktionsrättsrådet.

Skrivtolkning och teckenspråkstolkning är bara tillgängligt om man deltar i seminariet på plats(Länk leder till extern tjänst) eller på Zoom. En Zoom-länk skickas till de som anmält sig i förväg.

Program
Internationella funktionsrättsdagen, program. Bild: Helsingfors stad

Evenemanget ordnas av Helsingfors stads Funktionsrättsråd, Helsingfors universitet och Sällskapet för funktionshinderforskning i Finland rf. 

Internationella funktionsrättsdagen har firats mer än 30 gånger

Internationella funktionsrättsdagen, som lanserades av Förenta nationerna (FN), har firats sedan 1992.                                                                                                              

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning antogs 2006. I Finland trädde den i kraft 2016. I konventionen betonas jämlikhet, likvärdighet och samhälleliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.