Osallistu seminaariin kansainvälisenä vammaisten päivänä 3. joulukuuta

Kansainvälistä vammaisten päivää juhlistetaan tiistaina 3. joulukuuta kello 13.00–15.50 seminaarissa. Järjestäjät toivottavat kaikki tervetulleiksi Helsingin yliopiston Minerva-torille tai seuraamaan seminaaria suorana verkkolähetyksenä kello 13–15 Helsingin yliopistolta.
Kolme tyttöä koulutehtävien parissa ulkona välitunnilla.
Kohtuulliset mukautukset mahdollistavat vammaisille ihmisille yhdenvertaisen elämän. Kuva: Laura Oja

Kohtuullisilla mukautuksilla kohti yhdenvertaisuutta – kotimaisia ja kansainvälisiä näkökulmia -seminaari lisää tietoisuutta vammaisten ihmisten yhdenvertaisuudesta.

Ohjelma:
13.00 Tervetuloa yliopistolle -puheenvuoro: Hisayo Katsui, professori, Helsingin yliopisto ja seminaarin avauspuheenvuoro: Sirpa Puhakka, Helsingin vammaisneuvoston puheenjohtaja
13.10 Lyhytelokuva: Noora Dancing
13.20 Kohtuullisen mukautuksen opas opiskelijoille: Anu Welling, Helsingin yliopisto ja Rampaopiskelijat ry:n puheenjohtaja
13.40 Helsingin yliopiston palvelut: Anu Lehtinen, Helsingin yliopiston opintopsykologi
13.50 Levähdys-, hengähdys- ja jaloittelutauko
14.00 Reasonable accommodation from the global perspective, part I (in English):
H.E. Belén Sapag Muñoz de la Peña, Ambassador of Chile to Finland (suomennos tekstinä)
14.20 Reasonable accommodation from the global perspective, part II (in English):
H.E. Petri Puhakka, Ambassador of Disability Inclusion, Ministry for Foreign Affairs (suomennos tekstinä)
14.35 Loppusanat - Key take-aways: professori Hisayo Katsui, Helsingin yliopisto (suomeksi ja in English)
14.40 Esteettömyys- ja saavutettavuustunnustuksen jako: Helsingin vammaisneuvoston varapuheenjohtaja Sari Sepponen
15.00–15.50 Kahvittelua ja verkostoitumista

Kohtuulliset mukautukset mahdollistavat vammaisille ihmisille yhdenvertaisen elämän

Kouluissa ja oppilaitoksissa voidaan tehdä kohtuullisia mukautuksia järjestämällä luokkatilaan tarpeellisia apuvälineitä, kehittämällä opintojen suoritusmahdollisuuksia ja mukauttamalla opetusta.
Tutustu kohtuullisiin mukautuksiin yhdenvertaisuusvaltuutetun sivuilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

– Helsingin yliopiston tilanne ei ole vielä ihanteellinen. Yliopiston vammaisten opiskelijoiden järjestön Rampaopiskelijat ry:n puheenjohtaja Anu Welling kertoo kohtuullisten mukautusten toteutusten nykytilanteesta seminaarissa, kertoo professori Hisayo Katsui Helsingin yliopistolta.

Työelämässä puolestaan kohtuullinen mukautus voi tarkoittaa esimerkiksi työpisteen muokkaamista työntekijälle sopivaksi, erilaisten työmenetelmien tai tietoteknisten järjestelyiden käyttöön ottamista. 

Ravintoloissa näkörajoitteiselle asiakkaalle voidaan kertoa ruokalistan sisällöstä. Kuulorajoitteiselle asiakkaalle puhutaan selkeästi ja pidetään katse asiakkaan suuntaan. Viittomakielen tulkkia käytetään kaikissa asiointitilanteissa, joissa asiakkaalla on tulkki mukanaan.

Yhdenvertaisuuslain mukaisesti viranomaisten, koulutuksen järjestäjien, työnantajien sekä tavaroiden ja palvelujen tarjoajien on tehtävä kohtuullisia mukautuksia vammaisten ihmisten yhdenvertaisuuden varmistamiseksi.

– Sopivia mukautuksia arvioitaessa on huomioitava kunkin vammaisen ihmisen yksilöllinen tilanne. Mukautusten tekemättä jättäminen on yhdenvertaisuuslain mukaan syrjintää, muistuttaa Helsingin vammaisneuvoston puheenjohtaja Sirpa Puhakka.

Vuoden 2024 esteettömyys- ja saavutettavuustunnustus myönnetään seminaarin yhteydessä

Seminaarin aikana julkistetaan Helsingin vammaisneuvoston esteettömyys- ja saavutettavuustunnustuksen kohde. Tunnustus myönnetään vuosittain kohteelle, joka on edistänyt vammaisten ja pitkäaikaissairaiden kaupunkilaisten yhdenvertaista osallistumista ja palveluiden helppoa saavutettavuutta.

Tunnustuksen ovat aiemmin saaneet Selkeästi meille -hanke (2023), Pasilan aseman ja Triplan suunnittelun ja toteutuksen yhteistyö (2022), Olympiastadionin peruskorjaus (2021), Lammassaaren esteetön luontoreitti (2020), Helsingin keskustakirjasto Oodi (2019), HSL:n raitiovaunujen ja bussien kuulutukset (2018), Helsingin Satama – Länsiterminaalin esteettömyys ja saavutettavuus (2017) ja Palvelukartan esteettömyyssovelluksen kehittänyt projektipäällikkö Mirjam Heikkinen (2016).

Helsingin vammaisneuvosto lisää vammaisten ja pitkäaikaissairaiden kaupunkilaisten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta Helsingissä.

Ilmoittaudu ennakolta mukaan seminaariin

– Suomen kielellä järjestettävä seminaari on kaikille avoin. Järjestäjinä toivomme kuitenkin, että osallistujat ilmoittautuvat mukaan 25. marraskuuta mennessä. Helsingin yliopiston Minerva-torille mahtuu sata osallistujaa paikan päälle, kertoo vammaisten helsinkiläisten osallisuuden asiantuntija ja Helsingin vammaisneuvoston sihteeri Tiina Lappalainen.

Kirjoitustulkkaus ja viittomakielen tulkkaus ovat saatavilla vain paikan päällä Minerva-rakennuksessa (Siltavuorenpenger 5 A) järjestettävässä seminaarissa ja Zoomin kautta osallistuttaessa. Zoom-linkki lähetetään ennakolta ilmoittautuneille.

Tilaisuuden järjestävät Helsingin vammaisneuvosto, Helsingin yliopisto ja Suomen Vammaistutkimuksen Seura ry.

Kansainvälistä vammaisten päivää on vietetty jo yli 30 kertaa

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) julistamaa kansainvälistä vammaisten päivää on vietetty vuodesta 1992.   
                                                                                                                 
YK:n yleissopimus vammaisten oikeuksista hyväksyttiin vuonna 2006. Se astui Suomessa voimaan vuonna 2016. Sopimuksessa korostetaan vammaisten tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja oikeuksia yhteiskunnassa.