Prideveckan i Helsingfors inleddes med att Pridefred utlystes för hela staden. Utlysningen av Pridefreden, som var inspirerad av utlysningen av julfreden i Åbo, gjordes från Helsingfors stadshus av borgmästare Juhana Vartiainen och Helsinki Pride Communitys ordförande Senni Moilanen. Freden utlystes i Helsingfors för första gången.
– Genom utlysningen av Pridefreden vill vi understryka att vår stad tillhör alla – på Helsingfors gator kan man vara sig själv. Den här staden har alltid präglats av mångfald, och det har gjort oss starka. Utlysningen av Pridefreden är inte bara för den här veckan, utan för alla årets veckor, konstaterar borgmästare Vartiainen.
Fred och hopp som teman
I år fokuserar Helsingfors Pride på att stärka budskapen om fred och hopp. Man vill inte bara värna om freden på en samhällelig nivå, utan också kräva och trygga varje människas rätt att ha sin kropp i fred, ha frid i sinnet samt leva och växa upp på sitt eget sätt i fred. Man vill också bygga hopp i en tid där många upplever otrygghet och brist på framtidsutsikter.
– I konfliktsituationer hamnar minoriteter ofta i en ännu svagare ställning, och vi måste alla se till att det inte blir så. Helsinki Pride Community strävar genom evenemanget efter att lyfta fram hur viktigt det är att tillsammans försvara minoriteternas rättigheter. Vi finns för att ingen ska behöva vara ensam, summerar Senni Moilanen, ordförande för Helsinki Pride Community.
Verkstäder, utställningar och mycket annat program
Under Prideveckan bjuds publiken på över 200 olika evenemang. Helsingfors stad ordnar evenemang som främjar jämlikheten på bibliotek och kulturcentrum, på stadsmuseet samt inom idrotts- och ungdomstjänsterna. Biblioteken lyfter fram regnbågslitteratur och ordnar olika verkstäder som anknyter till temat. De ungas Pride House bjuder på samtal och många olika aktiviteter. På kulturcentren ordnas bland annat teater, musik och pyssel. Helsingfors stadsmuseum ordnar promenadrundturer på temat regnbågshistoria under Prideveckan.
I stadshusets entré (Norra Esplanaden 11–13) kan man ta del av det internationella Rainbow Cities-nätverkets utställning Queer+ Elders and Pioneers. Under evenemanget Taidetta, tarinoita ja tapaksia (konst, berättelser och tapas) onsdagen den 26 juni klockan 17–18.30 berättar Risto Hartikainen, ordförande för Sateenkaariseniorit, och Helsinki Pride Communitys ordförande Senni Moilainen om regnbågspionjärer i Finland. Evenemanget är öppet för alla, och det bjuds också på musik och något smått att äta.
Prideveckan kulminerar i en parad och parkfest lördagen den 29 juni. Helsingfors stads ledning och personal deltar i paraden, både med en lastbil och till fots. En DJ ackompanjerar paraden med musik.Förra året deltog fler än 80 000 personer i paraden. Under parkfesten har Helsingfors stad ett område för barn, där man till exempel kan besöka bokbussen, få vattentatueringar och delta i en sagostund.
Helsinki Pride Community är en medborgarorganisation och expertorganisation som jobbar mot ojämlikhet såväl inom kultur och språk som i sociala strukturer, värderingar och samhällsnormer. Föreningen utför samhälls-, social- och ungdomsarbete året runt samt ordnar årligen evenemanget Helsingfors Pride.
Helsingfors stad har åtagit sig att främja jämlikhet, jämställdhet och mänskliga rättigheter i all sin verksamhet. Helsingfors stad fortsätter som Helsingfors Pride-evenemangets huvudsakliga samarbetspartner.Samarbetet med Pride är en del av stadens starka arbete för jämlikhet och jämställdhet. Dess mål är att Helsingfors ska vara en bra och trygg stad att leva och vara i för alla stadsbor, oberoende av deras bakgrund och personliga egenskaper.
Pridefred utlystes i staden för första gången
Helsinki Pride Communitys ordförande Senni Moilanen och Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen utlyser tillsammans Pridefreden från Helsingfors stadshus (på finska).
Helsinki Pride Communitys ordförande Senni Moilanen och Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen utlyser tillsammans Pridefreden från Helsingfors stadshus.