Segelfartygen i Tall Ships Races förankrar i Helsingfors – 50 storslagna fartyg, skydd av Östersjön och program för hela familjen

Helsingfors fylls med segelfartyg när 50 storslagna segelfartyg i Tall Ships Races 2024 tar i land i Helsingfors den 4–7 juli. Europas största avgiftsfria familjeevenemang har en massa program för hela familjen. Programmet kan också följas på Helsingforskanalen. Tema för evenemanget är Östersjön och skyddet av den.

Segelfartygen i Tall Ships Races.

Det internationella evenemanget för segelfartyg Tall Ships Races är en tävling för stora segelbåtar som ordnas årligen och det sammanför tusentals ungdomar från olika håll i världen. Det ordnas vart fjärde år på Östersjön. Europas största avgiftsfria familjeevenemang förväntas locka cirka 500 000 besökare till Helsingfors.  

Helsingfors är en av städerna som ordnar arrangemanget, tillsammans med Åbo, Mariehamn och Tallinn samt Klaipeda i Litauen och Szczecin i Polen. Området för evenemanget sträcker sig i stadens centrum till Södra hamnen, Salutorget, Skatudden, Kanalkajen och Norra kajen. Området är öppet 4–6.7 klockan 11–22 och 7.7 klockan 11–16.

Fartyg från 13 olika länder 

Allt som allt anländer 50 stora segelfartyg från 13 länder på olika håll i världen till Helsingfors, från Finland, Sverige, Norge, Estland, Litauen, Danmark, Tyskland, Belgien, Italien, Storbritannien, Polen, Spanien och Ecuador. 

Båtarna är i storleken 10–200 meter och de har delats in i fyra storleksklasser. Besättningen består av tio till hundra personer, beroende på båtens storlek. Ett av de mest storslagna fartygen är det 108 meter långa fartyget Dar Mlodziezy från Polen. Publiken kan besöka fartygen under evenemanget. 

Segelfartyget Dar Młodzieży.
Ett dragplåster för Tall Ship Races är segelfartyget Dar Mlodziezy från Polen, som är över 100 meter långt. Bild: Sail Training International

Under öppningsceremonin ringer klockorna, en procession marscherar genom staden 

Det finns många avgiftsfria program för hela familjen under evenemanget. Under öppningsceremonin 4.7 klockan 11.55 dånar klockorna i Helsingfors domkyrka över hela staden och hälsar de unga seglarna och fartygen välkomna. Efter den högtidliga stunden hälsar fartygen på staden och dess invånare genom att ringa i klockor och blåsa i horn. 

Ett av de mest synliga programnumren avlöper fredagen den 5 juli när storslagna Crew Parade paraderar längs Alexandersgatan och Mannerheimvägen. Besättningarna till fartygen samlas på Senatstorget, varifrån paraden går genom centrum. Paraden kulminerar i en prisutdelning på Glaspalatstorget, där de bästa besättningarna belönas. Dj hapan korppu och barn- och ungdomsorkestern Vivace uppträder på torget. 

I ett parkområde på Skatudden byggs en särskild nyhetspark för barn i samarbete med Helsingin Sanomat. Barnen underhålls på evenemangsdagarna av Skidit-disko, Mimmit och buktalare Sari Aalto. Även verkstäderna för barn ger barnen något att göra på sommardagarna.

Cirkusartister med långa ben, enhjuling och rockring.
TipTop Walkers underhåller publiken på evenemanget. Bild: Helsingin tapahtumasäätiö

Till exempel banden Timo Lassy Trio, Olli Soikkeli Trio och Repin & Rauhala Duo underhåller publiken dagligen på evenemangsområdet. Även föreställningar med freestyle fotbollsspelaren Emmi Björn, akrobaten Rae Reinvall, Borgbackens cirkusskola och TipTop Walkers finns att se. Det utlovas också mångsidiga program och expertanföranden om Östersjön och skyddet av den.

Programmet för The Tall Ships Races(Länk leder till extern tjänst)

Skyddet av Östersjön är temat på stadshuset 

På evenemangstorget vid stadshuset kommer man därtill torsdag 4.7 och fredag 5.7 att ordna program där temat är Östersjön. Temat på torsdagen är hållbar framtid i en framgångsrik strategi för affärsverksamhet. Temat för fredagen är Östersjön, framtiden och Ungdomarnas röst.   

– Vi vill ge mer information om Östersjön och att skydda den. Via ett mångsidigt expertprogram gör vi olika synvinklar hörda, berättar Juuso Liukkonen, evenemangets programproducent.  

Programmet på evenemangstorget vid stadshuset är öppet för alla. Programmet kan också följas på Helsingforskanalen, helsinkikanava.fi. Utöver experternas anföranden kan man via Helsingforskanalen också besöka segelfartyg som anlänt till evenemanget, liksom även evenemangsområdet. 

Torsdag 4.7 programmet kan följas på Helsingforskanalen (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Fredag 5.7 programmet kan följas på Helsingforskanalen (på finska).(Länk leder till extern tjänst)

Ungdomar får segla ut på äventyr 

Helsingfors stad skickar 100 helsingforsare i åldern 15 till 25 på seglats med båtar som deltar i tävlingen. Stadens kommunikationsexpert Emilia seglar tillsammans med ungdomar med det tyska segelfartyget Johann Smidt från Klaipėda till Helsingfors. Du kan följa Emilias och de ungas seglats på Helsingfors stads Instagramkonto @helsinki. 

Trettio ungdomar har rekryterats på stadens ungdomsgårdar och de reser tillsammans med ungdomsledare. Resten har rekryterats via en öppen ansökan. Det krävs inte någon tidigare erfarenhet av segling. Fartygen är specialiserade på ungdomssegling, dvs. Sail Trainingmetoden, där man utöver segling och kunnighet i sjöfart även förkovrar sig i sociala färdigheter, övar att arbeta i grupp, tar ansvar för gruppen och utvecklar självkännedom.  

Förändringar i trafiken på gator och till sjöss 

Evenemanget orsakar förändringar såväl i trafikarrangemang som att färdas till sjöss. Byggarbetena i området för evenemanget börjar den 1 juli och nedmonteringen av evenemanget pågår till den 9 juli. 

Trafikarrangemang på gatorna i evenemangsområdet(Länk leder till extern tjänst)

Förändringar i trafiken till sjöss(Länk leder till extern tjänst)

Tall Ships Races organiseras av Sail Training International (STI), en ideell organisation som grundades i London 1956. Fokus för evenemanget ligger på ungdomsarbete, inte att tävla. Målet är att främja ungdomars utbildning och samarbete, oavsett nationalitet, kulturell bakgrund, religion och social bakgrund.

Tall Ships Races Helsinki organiseras av Helsingfors evenemangsstiftelse, som svarar för produktionen av Helsingfors stads evenemang. 

Publicerad: 1.7.2024 klo 14.18