Tall Ships Races fyllde Helsingfors centrum

Evenemanget Tall Ships Races 2024 ordnades i Helsingfors 4–7.7.2024. Under evenemanget besökte 50 stora segelfartyg från 13 olika länder hamnarna i stadens centrum. Med fartygen anlände över tusen besättningsmedlemmar till Helsingfors.
Tall Ships Races lockade över 400 000 besökare för att beundra segelfartygen i Helsingfors centrum under fyra dagar. Bild: Toni Panula/Helsingin tapahtumasäätiö
Tall Ships Races lockade över 400 000 besökare för att beundra segelfartygen i Helsingfors centrum under fyra dagar. Bild: Toni Panula/Helsingin tapahtumasäätiö

Tall Ships Races är ett seglingsevenemang för ungdomar som ordnas vart fjärde år på Östersjön. I år lockade evenemanget över 400 000 besökare till Helsingfors centrum under fyra dagar. Antalet baserar sig på en teknisk räkning som utnyttjade både lidar-skanning och smarta kameror.

– Evenemanget lockade mycket publik och stämningen var god under hela evenemanget. Området var fullt, men det uppstod ingen trängsel. Tall Ships Races var också mycket lyckat i sin helhet med tanke på besökarupplevelsen, och det uppstod inga ordningsstörningar under evenemangsdagarna, säger Marianne Saukkonen, evenemangets ansvariga producent.

Över evenemanget görs en livskraftsgranskning som baserar sig på lokalisering av mobilabonnemang. Granskningen blir färdig under augusti. Med hjälp av granskningen får man information om hur många fler besök som gjordes i evenemangsområdet jämfört med samma veckoslut under de föregående åren.

Evenemangsveckoslutet uppfyllde sina centrala mål

Helsingfors stad och organisationen bakom Tall Ships Races, Sail Training International, hade som mål att främja skyddet av Östersjön och ungdomsarbetet. Förhoppningen var att det hållbart genomförda evenemanget skulle ge stadsborna och besökare glädje. Dessutom önskade man att det skulle stärka centrumets livskraft samt Helsingfors marina karaktär och serviceutbud.

Enligt de preliminära uppskattningarna uppnåddes målen väl. Dessutom har man samlat in mer detaljerad information om besökarnas nöjdhet med evenemanget genom en besökarenkät.

Utöver livskraftsgranskningen som publiceras i augusti kommer Helsingfors stad senare i år även att närmare bedöma hur målen för Tall Ships Races uppnåddes, lärdomar från evenemanget samt evenemangets ekonomiska inverkan.

– Helsingfors hade glädjen att på nytt få de stora segelfartygen för stadsborna och besökarna att beundra. Den centrala och historiskt fina evenemangsplatsen var körsbäret på tårtan för detta storslagna evenemang som var oförglömligt i synnerhet för de unga seglarna. Det var en stor ära för oss att åter vara värdhamnen för Tall Ships Races, konstaterar Sanna Forsström, chef för enheten för varumärke och evenemang i Helsingfors.

Tall Ships Races har som mål att främja skyddet av Östersjön och ungdomsarbetet inom ramen för seglingsevenemanget för ungdomar. Bild: Veeti Hautanen
Tall Ships Races har som mål att främja skyddet av Östersjön och ungdomsarbetet inom ramen för seglingsevenemanget för ungdomar. Bild: Veeti Hautanen

Evenemangets besökare och samarbetspartner deltar i skyddet av Östersjön

Evenemanget Tall Ships Races Helsinki produceras av Helsingfors evenemangsstiftelse, som svarar för produktionen av Helsingfors stads evenemang. Helsingfors stad lockade det stora evenemanget till Helsingfors, fungerade som evenemangets värdhamn samt beredde och genomförde helheten med flera team tillsammans med myndigheter.

Ett av målen för evenemanget utöver ungdomssegling var att berätta om Östersjöns tillstånd och skyddet av den. Evenemangets välgörenhetspartner var John Nurminens Stiftelse.

– Som evenemangets välgörenhetspartner hade vi möjlighet att nå ett stort antal intresserade av Östersjön, sjöfarande och medborgare som var intresserade av evenemanget. Vi vill tacka alla som i samband med evenemanget har donerat för att rädda Östersjön och dess arv, säger Ari Rytkönen, chefen för företagsmedelanskaffning vid John Nurminens Stiftelse.

Andra samarbetspartner för evenemanget var Kia, Helsingin Sanomat, Red Events Restaurants, Ramirent, Stopteltat, Securitas, Helsingfors Hamn, Grano, Rajupaja, Lassila & Tikanoja, Fais Finland, Heku Group, Ingman och Sinebrychoff.

Stämningar från seglingen - deltagare i Tall Ships Races berättar om sina upplevelser.

Hur känns det att resa med ett stort segelfartyg över Östersjön? Besättningen på Johann Smidt berättar om sina upplevelser och delar sina intryck från Tall Ships Races-evenemanget i Helsingfors 2024. Videon är textad på svenska.