Helsinki-päivänä avautuu useita kaupunkitilakokeiluja eri puolilla kaupunkia – tule tutkimaan kaupunkiuudistusalueita

Helsinki -päivänä kaupunkiuudistusalueilla pääsee kokemaan ja kokeilemaan. Samalla alueilla käynnistyy useita kaupunkitilakokeiluja. Kokeilut toteutetaan osana Helsingin kaupungin placemaking -toimintaa ja Forum Viriumin Fiksu Kaupunki -hanketta. Kokeilujen avulla kerätään alueilta käyttäjälähtöistä tietoa julkisten tilojen jatkosuunnittelun tueksi. Kokeilut toteutetaan yhdessä paikallisten asukkaiden ja toimijoiden kanssa.
Neljä naista pöydän ympärillä kesällä Malmilla.
Malmilla pääsee kesällä tutkailemaan kaupunkitilakokeiluita ja nauttimaan kesätunnelmasta. Kuva: Lauri Rotko

Kaupunkiuudistusalueilla pääsee laulamaan, tanssimaan ja kokemaan kaupungin sykettä. Ala-Malmin puistossa lapsia ja lapsenmielisiä viihdyttää ja tanssittaa Kikattava Kakkiainen kello 16. Leikkipäivä käynnistää Ylä-Malmin torin kesäkauden kello 10–14, jolloin tori täyttyy liikkeestä ja leikistä. Tule pelailemaan, piirtämään katuliiduilla, kokeile parkouria tai runoile Pääroolissa Malmi-hankkeen runokioskilla.  

Kesän ajan Ylä-Malmin torille tuovat viihtyisyyttä ja vehreyttä oleskelukalusteet, jotka ovat tulleet malmilaisille tutuiksi jo edellisiltä kesiltä. Torille on luvassa myös toripäivän tapahtumia lauantaina 19.8, jolloin pidetään jälleen kaikille avoin kirpputori, ja tulossa on myös muuta mukavaa ohjelmaa. Ala-Malmin puistossa vietetään Malmin tapahtumakesää  9.–17.6. ja 17.–26.8., jolloin luvassa on huikeaa ohjelmaa vauvasta vaariin. Lisätietoja löytyy Malmitalon(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) sivuilta. 

Puiston viihtyisyyttä lisää koko kesän ajan oleskeluun kutsuva viherpysäkki – lainaa kirjastosta kirja, ota mukaan kesäiset eväät ja viihdy puistossa! Viherpysäkillä järjestetään seppeletyöpaja keskiviikkona 23.8. kello 15.30–17.30. Seppele päässä voi siirtyä tanssimaan fuskua puistossa järjestettäviin kaupunkitansseihin. 

Koe, näe ja tunne kaupunkitilakokeilut eri puolilla kaupunkia

Mellunkylässä Helsinki-päivä käynnistää Fiksu Kaupunki -hankkeen kokeilut, jotka tuovat tuovat pelejä, leikkejä ja hengailupaikkoja Mellunkylään. 

Mellunkylässä pääsee tutustumaan  tarinalliseen kaupunkiympäristöön sijoittuvaan digipeliin, jonka tehtävien avulla lapsia innostetaan käyttämään lähiympäristöään turvallisesti ja tutustumaan heille suunnattuihin palveluihin. Pelin tehtävät suunnitellaan yhdessä alueen 9–12-vuotiaiden kanssa.

Lisäksi Kontulan kirjaston edessä voi kokeilla lisättyä todellisuutta (AR) virtuaalisen pallopelin muodossa, jota pääsee pelaamaan Snapchat Lensin kautta. Tavoitteena on yhdistää virtuaalimaailmaa kaupunkitilaan sekä kannustaa leikkimään. Kokeilussa selvitetään, miten AR innostaa nuoria liikkumaan ja viettämään aikaa asuinalueellaan. 

Mellunkylään toteutetaan kaksi lasten ja nuorten pop up -tilaa, joissa on viihtyisiä oleskelukalusteita ja joissa voi hengailla kavereiden kanssa. Kokeiluihin voi tutustua Helsinki-päivänä Kontulan metroaseman läheisyydessä, Kontulan kirjaston edustalla. Tarjolla on jäätelöä, mehua ja musiikkia kello 15–17. 

Kaupunkitilakokeiluja on luvassa kesän aikana myös Malminkartanossa ja Kannelmäessä. Malminkartanossa kokeillaan yhteisöllistä kaupunkiviljelyä Apollon vanhan koulun pihalla. Myös Malminkartanon Tuohiaukiota somistaa kesän ajan viihtyisä viherpysäkki.
  
Kannelmäen Sitratorille tulee nuorisotalon edustalle lasten ja nuorten oma oleskelutila elokuussa. Oleskelutilaa on suunniteltu yhdessä lasten ja nuorten kanssa kouluissa ja nuorisotalolla järjestetyissä työpajoissa. Sitratorille valmistuu kesän lopulla myös leikkialue osana torin remonttia. Leikkipaikka ja oleskelutila tukevat Sitratorin viihtyisyyttä ja turvallisuutta lasten ja nuorten näkökulmasta.  

Kaupunkiuudistus on Helsingin uusi tapa kehittää asuinalueita ja ehkäistä asuinalueiden eriytymistä eli segregaatiota. Tavoitteena on luoda uutta elinvoimaa vanhoille asuinalueille panostamalla kunnostamiseen ja uuden rakentamiseen. Pilottialueiksi on valittu Malminkartano ja Kannelmäki, Malmi, Mellunkylä sekä Meri-Rastila. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa entistä useampi asukas pääsee nauttimaan kaupunkiuudistusalueiden ainutlaatuisesta lähiluonnosta, palveluista ja tapahtumista. 

Kokeilut toteuttaa yhteistyössä Helsingin Kaupungin ja Forum Viriumin Fiksu Kaupunki -hankkeen kanssa RaivioBumann, Parkly, Innogreen, Blokgarden, Creaamo ja FlyAR . 

Sinua voisi kiinnostaa