Tapahtuman tavoitteena on tuoda esiin Helsinkiä ravintola- ja viinialan eurooppalaisena keskuksena ja näyttää Helsinkiä kansainvälisenä ja viini- ja ravintola-alan kehitystä mahdollistavana kaupunkina. Suomi on myös ensimmäinen ei-viinintuottajamaa ja ensimmäinen Pohjoismaa, joka saa järjestettäväkseen ASI:n vuosikokouksen. Järjestämisvastuu onkin tunnustus myös kaikille Helsingin ruoka- ja juoma-alan toimijoille. Samalla tapahtuma on merkittävä myös helsinkiläisravintoloille, jotka pääsevät näyttämään osaamistaan alan kansainvälisille huippuasiantuntijoille ja keskustelemaan heidän kanssaan omista ideoistaan. Helsinkiläisravintolat, joissa tapahtuman osallistujat vierailevat, jäävät taatusti mieleen ja saavat kansainvälistä huomiota.
- On suuri kunnia saada toivottaa kansainväliset ystävät ja kollegat Suomeen ja Helsinkiin. Samalla voimme näyttää, miten upea maa ja kaupunkikulttuuri meillä on. Olemme ylpeitä suomalaisesta ravintola- ja viiniosaamisesta ja toivomme, että tapahtuman jälkeen osaamisemme ja kunnianhimomme tunnetaan vielä paremmin myös muualla maailmassa, iloitsee ASI:n hallituksen jäsen ja ravintoloitsija Samuil Angelov.
Kaupunkilaiset pääsevät nauttimaan kansainvälisestä ravintola- ja viinikulttuurista
Myös helsinkiläiset pääsevät nauttimaan kansainvälisestä ravintola- ja viinikulttuurista, sillä osa tapahtuman oheisohjelmasta on avoin viinikulttuurista ja ravintolamaailmasta kiinnostuneelle yleisölle. Tulossa on muun muassa Bar de Sommelier Klaus K:n kattoterassilla, lounastapahtumia Pikku Finlandiassa sekä 5. heinäkuuta järjestettävä gaalaillallinen, johon myydään lippuja. Illallisella on mahdollista päästä kohtaamaan alan huippuammattilaisia maailmanlaajuisesti.
ASI:n vuosikokouksen päätapahtumat järjestetään Pikku-Finlandiassa. Lisäksi viinialan ohjelmaa on myös muun muassa ravintola Pastiksessa sekä Haltian luonto- ja retkeilykeskuksessa.
Helsinki panostaa vahvasti ruokamatkailuun
Helsinki toteuttaa vuosille 2022–2026 luotua kaupungin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelmaa, jossa elävä kaupunkikulttuuri tapahtumineen, matkailijoineen ja ravintoloineen on nostettu kaupungin elinvoimaisuutta ja hyvinvointia edistäväksi strategiseksi painopisteeksi. Ruoka ja juoma ovat nousseet viime aikoina myös kansainvälisesti merkittäviksi matkailun vetovoimatekijöiksi. Siksi Helsinki haluaakin jatkossa panostaa aiempaa voimakkaammin ruokamatkailuun. Tavoitteena on edistää matkailu- ja elintarvikealan kilpailukykyä osana elinvoimaista kaupunkikulttuuria sekä kasvattaa suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin tunnettuutta. Ruoka, ravintolat ja ruokamatkailutuotteet voisivat tulevaisuudessa olla vielä nykyistäkin merkittävämpi osa Helsingin kansainvälistä mielikuvaa. Tässä työssä myös sommelierien vuosikokous on Helsingille mitä parhain näyteikkuna ja näytön paikka.
- Kaupungin osallistuessa ruokamatkailun kehittämiseen, ravintolat saavat lisää näkyvyyttä ja asiakkaita, kun Helsingistä ilahtuneet matkailijat kertovat elämyksistään kotiseudulla. Ainutlaatuiset ja jaetut kokemukset tukevat Helsingin kehittymistä kansainväliseksi gastronomiseksi helmeksi. Nyt yli 60 maan viiniasiantuntijat näkevät paikan päällä, kuinka kaupunki ja sen asukkaat arvostavat ruoka- ja ravintolakulttuuriaan, kertoo Helsingin kaupungin ravintolayhteistyöstä vastaava yritysluotsi Jukka-Pekka Tolvanen.
ASI:n vuosikokouksen ohessa järjestetään myös viinialan ammattilaisille suunnattu Wine Symposium, joka aiempien symposiumien tapaan käy keskustelua viinialan ajankohtaisista teemoista ja tulevaisuudesta. Tänä vuonna keskeiseksi teemaksi on valittu biodynaamisuus ja tapahtumaan saapuu puhujiksi kansainvälisiä huippuammattilaisia, kuten Romana Echensperger MW.