Syftet med evenemanget är att lyfta fram och visa upp Helsingfors som ett centrum för den europeiska restaurang- och vinbranschen och som en internationell aktör som möjliggör utveckling av vin- och restaurangbranschen. Finland är också det första icke-vinproducerande landet och det första nordiska landet som får äran att anordna ASI:s årsmöte. Organiseringsansvaret är också ett erkännande för alla aktörer inom Helsingfors mat- och dryckesbransch. Samtidigt är evenemanget betydelsefullt också för restaurangerna i Helsingfors, som nu får en möjlighet att visa upp sin kompetens för internationella toppexperter och diskutera sina egna idéer med dem. Restaurangerna i Helsingfors, som evenemangets deltagare gästar, kommer garanterat att bli ihågkomna och får internationell uppmärksamhet.
– Det är en stor ära att få hälsa alla internationella vänner och kollegor välkomna till Finland och Helsingfors. Samtidigt får vi visa upp vårt fantastiska land och vår stadskultur. Vi är stolta över de finländska restaurang- och vinkunskaperna och vår förhoppning är att vår kompetens och vårt ambitiösa driv blir ännu mer kända också i andra delar av världen, gläder sig Samuil Angelov, styrelseledamot i ASI och restauratör.
Stadsborna får möjlighet att avnjuta internationell restaurang- och vinkultur
Även Helsingforsborna får möjlighet att njuta av internationell restaurang- och vinkultur, då en del av evenemangets kringprogram är öppet för allmänheten som är intresserad av vinkultur och restaurangvärlden. Vi kan bland annat se fram emot Bar de Sommelier på Klaus K:s takterrass, lunchevenemang i Pikku-Finlandia och galamiddagen som ordnas den 5 juli, till vilken biljetter kommer att säljas. Under middagen finns det möjlighet att träffa branschens toppexperter från världens alla hörn.
Huvudevenemangen för ASI:s årsmöte ordnas i Pikku-Finlandia. Dessutom ordnas en del av vinbranschens program bland annat i restaurang Pastis och på Finlands naturcentrum Haltia.
Helsingfors satsar kraftigt på matturism
Helsingfors förverkligar det aktivitetsprogram för stadens turism och evenemang som har utarbetats för 2022–2026, i vilket den levande stadskulturen med sina evenemang, turister och restauranger har lyfts fram som en strategisk tyngdpunkt som främjar stadens livskraft och välfärd. Mat och dryck har under de senaste åren blivit även internationellt betydande attraktionsfaktorer inom turism. Därför vill också Helsingfors i fortsättningen satsa på matturism mer än tidigare. Målet är att främja turism- och livsmedelsbranschens konkurrenskraft som en del av den levande stadskulturen samt öka kännedomen om finländsk mat- och dryckeskultur. Mat, restauranger och produkter inom matturismen skulle i framtiden kunna utgöra en ännu mer betydelsefull del av Helsingfors internationella image.I detta arbete är också sommelierernas årsmöte det bästa skyltfönstret och den bästa uppvisningsmöjligheten för Helsingfors.
– När staden deltar i utvecklingen av matturismen, får restauranger mer synlighet och fler gäster, när resenärer som blivit glatt överraskade av Helsingfors delar med sig av sina upplevelser i hemtrakterna. Unika och delade erfarenheter stöder utvecklingen av Helsingfors till en internationell gastronomisk pärla. Nu får 60 av landets vinexperter på plats uppleva hur staden och dess invånare uppskattar sin mat- och restaurangkultur, berättar Jukka-Pekka Tolvanen, företagslots med ansvar för Helsingfors stads restaurangsamarbete.
Vid sidan av ASI:s årsmöte ordnas även det till vinbranschens experter riktade Wine Symposium, som i stil med tidigare symposier för dialog om vinbranschens aktuella teman och framtid. Till årets centrala tema valdes biodynamiskhet och vid evenemanget kommer anföranden att hållas av internationella toppexperter, såsom Romana Echensperger MW.