Helsinki on aktiivinen ja kestävä tapahtumakaupunki, jossa järjestetään isompia ja pienempiä tapahtumia konserttivierailuista alueiden omiin kyläjuhliin. Viime kesästä moni muistaa esimerkiksi Coldplayn ja Metallican suurkonsertit Olympiastadionilla sekä merellisen Tall Ships Races -purjehdustapahtuman.
Lokakuun 1. päivänä Helsingin kaupungintalolla järjestettävässä tapahtumaseminaarissa käännetään katse kuitenkin tulevaan ja mietitään, miltä Helsingin tulevaisuus tapahtumakaupunkina näyttää.
– Keskustelemme esimerkiksi siitä, miten Helsingin kaupunki huomioi tapahtuma-alan omassa toiminnassaan ja miten tapahtumatutkimukset, maankäytön suunnittelu tai musiikki voivat auttaa Helsinkiä kehittymään paremmaksi tapahtumakaupungiksi, Helsingin kaupungin brändi ja tapahtumat -yksikön päällikkö Sanna Forsström kertoo.
Luvassa kiinnostavia puheenvuoroja
Musiikin vaikutuksesta kaupunkien kehitykseen tulee kertomaan seminaarin kutsupuhuja amerikkalainen Shain Shapiro, joka on yksi maailman johtavista musiikki- ja kulttuuripolitiikan asiantuntijoista. Lontoossa asuva Shapiro on tunnettu siitä, että hän käsittelee musiikkia laajempana ilmiönä erityisesti kaupunkisuunnittelun näkökulmasta. Hänen mukaansa musiikin hyödyt pitäisi huomioida yhteisöissä laajemmin kuin ainoastaan tapahtumien taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten kautta. Parhaimmillaan hän näkee musiikin olevan väline, jolla kaupungit voivat ymmärtää paremmin asukkaidensa tarpeita ja haasteita.
– Musiikki pitäisi ymmärtää ekosysteeminä ja lähestyä sen vaikutusta yhteisöön tiedon ja datan kautta. Onko koulujen yhteydessä mahdollisuuksia osallistua ohjattuun musiikkitoimintaan? Onko musiikkialalla työskentelevät huomioitu tarkoituksenmukaisesti terveyspalveluissa? Voiko tapahtumapaikkojen tuomaa sosiaalista hyvää mitata ja asettaa sille tavoitteita? Kyse on ennemmin musiikista kuin turismista ja myynninedistämisestä. Näen musiikin olevan yksi keino rakentaa parempaa kaupunkia sen asukkaille, Shapiro kuvailee.
Shapiron englanninkielisen puheenvuoron otsikko on How music can continue to make Helsinki a global leading city. Vaikka puheenvuoro on varmasti erityisen kiinnostava kaupunkisuunnittelun parissa työskenteleville ja musiikkialan toimijoille, kehottaa Shapiro myös tavallisia kulttuurista kiinnostuneita ihmisiä tulemaan kuulolle.
– Musiikki hyödyttää koko kaupunkia ja sen kaikkia asukkaita, eli vaikka aihe voi tuntua olevan suunnattu vain kapealle erikoisalan yleisölle, on se kuulemisen arvoinen myös muille, Shapiro sanoo.
Seminaarissa kuullaan myös mielenkiintoinen paneelikeskustelu, jonka aiheena on Helsinki tapahtumakaupunkina 2030-luvulla. Paneelin vetää Sami Kerman (Tapahtumateollisuus) ja keskustelemassa aiheesta ovat Riikka Fagerholm (Helsingin Tapahtumasäätiö), Mari Hatakka (Tavastia), Harri Hänninen (SUL) ja Johannes Kinnunen (Fullsteam).
– Meillä on käynnissä uskomattoman upea tapahtumavuosi, joka tulee jättämään jälkensä myös tuleviin vuosiin sekä vaikuttavuuden, mutta muun muassa tapahtumien teemojen jatkuvuuden kautta. Toivotamme lämpimästi tapahtuma-alan toimijat tervetulleeksi tämän vuoden Helsingin tapahtumaseminaariin! Sanna Forsström sanoo.
Tervetuloa kuulemaan lisää aiheesta kaupungintalolle (Pohjoisesplanadi 11–13) 1. lokakuuta kello 12.30–16. Shapiron ja paneelikeskustelun lisäksi tiedossa on myös muita kiinnostavia puheenvuoroja sekä verkostoitumista.
Ilmoittaudu tilaisuuteen 25.9. mennessä.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Ohjelma
12:30 Ilmoittautuminen
13:00 Tilaisuuden avaussanat
13:10 Tapahtumien Helsinki Sanna Forsström (Helsingin kaupunki)
13:30 Paneelikeskustelu: Helsinki tapahtumakaupunkina 2030-luvulla. Keskustelemassa Riikka Fagerholm, (Helsingin Tapahtumasäätiö), Mari Hatakka (Tavastia), Harri Hänninen (SUL) ja Johannes Kinnunen (Fullsteam). Paneelin vetäjänä toimii Sami Kerman (Tapahtumateollisuus ry).
14:10 Tauko
14:30 Keynotepuheenvuoro: How Music Can Continue to Make Helsinki a Global Leading City - Shain Shapiro. Puheenvuoro on englanniksi.
15:00 Maankäytöllä edellytyksiä tapahtumille: Rikhard Manninen (Helsingin kaupunki)
15:15 Kolme maistiaista tapahtumallisuuteen
Katsaus tapahtumien merkityksellisyyteen tapahtumatutkimuksien valossa: Klaus Virkkunen (Sponsor Insight)
Tapahtuma-avustusten rooli ja merkitys: Ulla Bergström (Helsingin kaupunki)
Tapahtumien jättämä perintö: ammattilaismarkkinat, yritystapahtumat ja kongressit: Antti Lumiainen (Helsinki Partners)
15:50 Yhteenveto ja lopputervehdys