Helsinki vehreytyy – uusia kokeiluja Kalasataman alueella

Kalasatamaan ja Suvilahteen tuodaan lisää kasvillisuutta kolmen uuden kokeilun myötä: vihreä raitiovaunupysäkki, hävikkikasveista rakennettava puisto ja villiä luontoa versovat kaupunkikalusteet.
Innogreenin kuvitus vehreän raitiovaunupysäkin mahdollisesta toteutuksesta. Kuva: Innogreen
Innogreenin kuvitus vehreän raitiovaunupysäkin mahdollisesta toteutuksesta. Kuva: Innogreen

Kesällä 2024 Kalasatamassa ja Suvilahdessa kokeillaan modulaarisia viherrakenteita, jotka ovat helposti siirrettäviä ja asennettavia. Näillä kokeiluilla pyritään lisäämään alueen vehreyttä ja viihtyisyyttä sekä torjumaan lämpösaarekeilmiötä.

Hermannin rantatiellä sijaitseva raitiovaunupysäkki peitetään kasvillisuudella, joka tarjoaa lepopaikan sekä hyönteisille että ihmisille. Viherrakenteiden toteutuksesta vastaa Innogreen. Metropolia ammattikorkeakoulu tekee pysäkin sensoreiden kautta mittauksia, joiden avulla saadaan tietoa lisätyn vehreyden vaikutuksista.

Hukkataimet ja maa-ainekset hyötykäyttöön

Suvilahdessa luodaan kierrätysmateriaaleista koottu puisto, jossa käytetään hukkataimia, eli myymättä jääneitä kasveja. Asukkaat voivat osallistua puiston hoitoon, ja aktiiviset kastelijat palkitaan lipuilla Flow-festivaaleille. Puiston toteutuksesta vastaa Blokgarden.

Nomaji maisema-arkkitehtien ja Abau Designin kehittämä Luontoasema on modulaarinen rakenne, joka koostuu maa-aineksella täytetyistä laatikoista. Se tarjoaa tavan säilöä rakennusalueiden pintamaata työmaan lähistöllä ja samalla maisemoida ympäristöä. Luontoasema toimii myös istuskelupaikkana ja elinympäristönä hyönteisille. Kokeilussa keskitytään erityisesti siementen itämiseen ja pölyttäjien hyödyntämiseen.

Kokeilut toteutetaan osana PilotGreen-hanketta, jota koordinoi Forum Virium Helsinki. Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta ja kestää vuoden 2025 loppuun asti.