OmaStadi-hankkeiden yhteiseen kehittämiseen voi osallistua tapahtumissa.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Tapahtumien aikana kaupunkilaiset ja kaupungin asiantuntijat keskustelevat vuorovaikutteisesti siitä, miten hankkeet on järkevä toteuttaa.
Kulttuurikeskus Stoassa kehitetään OmaStadi-hankkeita keskiviikkona 15.5. kello 17.00–19.30. Kehittämistapahtumassa Helsingin Itäisen ja Kaakkoisen suurpiirin hankkeiden toteuttamista valmistellaan keskustellen ja suunnitellen.
– Kontulan ostarista koko Helsingin kulttuuriostari -hankkeesta keskustellaan yksityiskohtaisesti pienryhmäkeskustelussa kello 17.30 alkaen. Tämä hanke sai koululaisilta eniten ääniä koko Helsingin Itäisellä suurpiirillä ja Östersundomissa, kertoo tapahtumaa järjestävä stadiluotsi Johannes Jauhiainen.
Itäisellä ja Kaakkoisella suurpiireillä menestyivät äänestyksessä sellaiset hankkeet, joissa painottuivat merellisyys, urheilu, lähiluonto ja siisteys.
– Esimerkiksi Herttoniemen metroaseman viihtyisyyden kohentamista esittävä hanke sai eniten ääniä koko kaupungissa, jopa 1972 kappaletta. Lisäksi kaikkialla kaupungissa – mukaan lukien Itäisessä suurpiirissä esitettiin, että istutettaisiin luonnonvaraisesti kasvavia hyönteispölytteisiä kukkakasveja – varsinkin marjapensaita ja hedelmäpuita, kertoo OmaStadista vastaava kehittämispäällikkö Kirsi Verkka.
Itä-Helsingissä menestyi myös ehdotus, jossa esitettiin aiemmalla OmaStadin kierroksella alkunsa saaneen kutsuvenepalvelun jatkamista ja laajentamista, jotta veneettömät pääsisivät nauttimaan Helsingin saarista.
Tapahtumissa on ohjatut puuhanurkat lapsille. Lisäksi paikalla on avustamassa monikielistä henkilökuntaa.
Asukkaita osallistamalla saadaan laadukasta kaupunkisuunnittelua
– OmaStadi antaa asukkaalle selkeän mandaatin vaikuttaa, kun sille on korvamerkitty 8,8 miljoonaa euroa. Se mahdollistaa sen, että kaupunki näyttää asukkailtaan, sanoo osallisuuspäällikkö Anne Nissinen.
Osallistuva budjetointi on vakiintunut toimintatapa Helsingissä. Se innostaa kaupunkilaisia osallistumaan ja vaikuttamaan. OmaStadin kolmannella kierroksella käytetään 8,8 miljoonaa euroa asukkaiden ehdottamien ja äänestämien hankkeiden toteuttamiseen. Tietoa hankkeiden toteuttamiseen liittyvästä vuorovaikutuksesta ja aikataulusta löydät OmaStadi -verkkosivustolta.
Helsinki alkoi etsiä uusia osallistamisen tapoja vuonna 2016. Kaupunki halusi asukkaiden äänen kuuluvan vahvemmin budjetin suunnittelussa ja päätöksenteossa. Tavoitteena oli vahvistaa alueellista osallistumista sekä saada esille eri kaupunginosissa asuvien toiveet ja tarpeet.