Miten saada OmaStadi-​ehdotus läpi? – konkarit paljastavat vinkkinsä

Mikä on kahden OmaStadin konkarin salaisuus, kun useita heidän ehdotuksiaan on äänestetty jatkoon? Pirjo Isotupa ja Vesa Rutanen kertovat.

Pirjo Isotupa ja Vesa Rutanen osallistuivat yhteiskehittämistilaisuuteen Stoassa.

Helsinkiläisiltä tuli ennätysmäiset 1 600 ehdotusta kaupungin osallistuvan budjetoinnin eli OmaStadin kolmannelle kierrokselle. Esikarsinnan jälkeen äänestykseen jäi vielä lähes 700 vaihtoehtoa, joista 45 äänestettiin toteutettaviksi. Millä keinoin onnistuu saamaan oman ehdotuksensa läpi?

Kysytään laajasalolaiselta Vesa Rutaselta, jonka ehdotus on toteutunut joka kerta. Nyt hän ehdotti, että kaupungin omistamia tyhjillään olevia merenrantasaunoja korjataan ja muutetaan yleisiksi saunoiksi Itä- ja Kaakkois-Helsingissä. Hän mainitsi yhtenä mahdollisena kohteena Vartiosaaren Sunnanvikin huvilan rantasaunan. Ehdotus sai 910 ääntä ja 200 000 euron budjetin.

Edellisellä kierroksella toteutuivat koko kaupungin vinkkelistä mietityt avantouintipaikat, ja ensimmäisellä kerralla Vartiosaaren aurinkosähkölautta, joka toimii yhä.

– Kaikki ehdotukseni ovat lähteneet omasta kiinnostuksestani, mutta myös siitä, mitä olen kuullut muidenkin toivovan. Avantouintipaikoista oli pulaa, ja uudet paikat ovatkin olleet hitti. Aurinkosähkölautta on avannut Vartiosaaren kävijöille uudella tavalla ja tarjonnut samalla merielämyksiä, toteaa Rutanen.

Hänestä parasta osallistuvassa budjetoinnissa on se, että asukkaat pääsevät nostamaan esiin uusia ideoita, joita kaupunki ei ole tullut välttämättä ajatelleeksi.

– Asukkailla on paikallistuntemusta ja monilla erityisosaamistakin, jota kannattaa hyödyntää hankkeiden budjetointia ja jatkokehittämistä myöten. On hyvä, että asukkaat saavat ehdotuksistaan suoraa palautetta muilta asukkailta ja kaupungin asiantuntijoilta. Ideoiden jalostamista yhdessä voisi olla enemmänkin, hän toteaa.

Rutanen osallistui toukokuun puolivälissä yhteiskehittämistilaisuuteen, jossa hän kymmenien muiden asukkaiden tavoin jutteli asiantuntijoiden kanssa hankkeiden toteutuksesta. Muutkin esimerkiksi kertoivat suosikkejaan korjattaviksi saunoiksi. Seuraavaksi selvitetään suosituimpien saunojen vaatimia toimia ja kuluja sekä päätetään toteutuksista.

Merellisen Helsingin kehittämiseen liittyviä uudistuksia toivottiin lähes jokaisessa suurpiirissä. Kuva: Julia Kivelä / Helsinki Partners
Merellisen Helsingin kehittämiseen liittyviä uudistuksia toivottiin lähes jokaisessa suurpiirissä. Kuva: Julia Kivelä / Helsinki Partners

Toive kutsuvenepalvelusta toteutuu

Samassa tilaisuudessa läpi päässeestä ideastaan jutteli myös puistolalainen Pirjo Isotupa. Hän ehdotti, että veneettömätkin pääsisivät nauttimaan merellisestä Helsingistä ja telttailusta nykyistä useammissa saarissa reitti- tai kutsuvenepalvelun avulla. Hanke sai 602 ääntä ja sen toteuttamiseen on varattu 150 000 euroa.

– Hanke varmaan erottui joukosta. Toivon mahdollisuutta päästä telttailemaan esimerkiksi kauempana oleville silokalliosaarille. Ehdotin muun muassa Louekaria, mutta katsotaan mitä toiset toivovat ja mikä on muutenkin mahdollista. Liikenne ei ehdi vielä täksi kesäksi kilpailutuksen takia, toteaa Isotupa.

Hän kertoo kommentoineensa tilaisuudessa muitakin ehdotuksia. Hänellä oli biologin taustastaan hyötyä esimerkiksi arvioidessaan sopivia kasveja uusille niityille.

– Olen itsekin ehdottanut aiemmin yksin tai toisen kanssa esimeriksi niittyjä koilliselle alueelle ja lisää kasvillisuutta koko kaupunkiin. Neljä ehdotusta on toteutunut. Asukkaat näyttävät arvostavan luontoaiheita, mutta ehkä myös perustelin uudistukset hyvin. Viime kierroksella toteutui ideani saariliikenteestä, ja nyt toivoin sille laajennusta. Tein myös kaupunginosayhdistyksen kanssa kolme ehdotusta, jotka eivät toteudu. Ne saattoivat olla liian lähellä kaupungin perustoimintaa.

Rutanen ja Isotupa osuivat toteutettavilla ehdotuksillaan asukkaiden toiveiden ytimeen, sillä merellisen Helsingin kehittämiseen liittyviä uudistuksia toivottiin kaikissa suurpiireissä yhtä lukuun ottamatta. Suosittuja olivat myös ulkokuntosalit, kukkivat kasvit pölyttäjille sekä niityt.

Rahallisesti suurimman 661 605 euron potin sai ehdotus ”Lisää vehreyttä Kallion, Harjun, Sörnäisten ja Vallilan alueille”. Lisäksi 600 000 euroa varattiin koillisen alueen ja Puistolan koulujen turvallisiin olkkaritiloihin, joissa nuoret voivat viettää aikaa koulun jälkeen valvotusti.

OmaStadin kolmannella kierroksella jokainen 13 vuotta täyttänyt helsinkiläinen sai äänestää yhdessä suurpiirissä enintään viittä ehdotusta. Äänestäneitä oli lähes 42 000. Nuoret äänestivät nyt aiempaa enemmän, ja myös saivat läpi ehdotuksiaan. Kaupunki toteuttaa hankkeita 8,8 miljoonalla eurolla.

Toteutukseen on edennyt tähän mennessä kaikkiaan 164 OmaStadi-ehdotusta. Niihin on käytetty tai varattu 22 miljoonaa euroa. Tietoa hankkeista ja niiden etenemisestä löytyy OmaStadi-sivulta. 

Tämä juttu on julkaistu 5.6. ilmestyneessä Helsinki-lehdessä. Lehti jaetaan kaikkiin helsinkiläiskoteihin ja sen näköislehti on luettavissa myös verkossa.