Helsinkiläiset pitävät liikkumismahdollisuuksia omalla asuinalueellaan enimmäkseen hyvinä

Yli yhdeksän kymmenestä helsinkiläisestä on sitä mieltä, että omalla asuinalueella on miellyttävää kävellä paikasta toiseen. Harrastemuotoisen liikunnan mahdollisuuksiin asuinalueilla oltiin myös pääosin tyytyväisiä, mutta esimerkiksi oma taloudellinen toimeentulo vaikutti arvioihin.
Helsinki-barometrin vastaajista 84 prosenttia oli sitä mieltä, että ulkoilu ja luonnossa liikkuminen onnistuu omalla asuinalueella hyvin.  Kuva: Shoot Hayley
Helsinki-barometrin vastaajista 84 prosenttia oli sitä mieltä, että ulkoilu ja luonnossa liikkuminen onnistuu omalla asuinalueella hyvin. Kuva: Shoot Hayley

Kaupunkilaisten ylivoimainen enemmistö oli Helsinki-barometri-kyselytutkimuksessa sitä mieltä, että omalla asuinalueella on sujuvaa kävellä paikasta toiseen. Näin vastasi 91 prosenttia kyselyyn vastanneista kaupunkilaisista*.

Myös ulkoilu ja luonnossa liikkuminen onnistuu helsinkiläisten mielestä omalla asuinalueella hyvin. Tätä mieltä oli kaikista vastaajista 84 prosenttia. Eroja kuitenkin havaittiin, kun tuloksia tarkasteltiin erikseen ns. raitiovaunu-Helsingin (kantakaupunki lähialueineen) ja muiden asuinalueiden osalta. Raitiovaunu-Helsingissä asuvista vastaajista 69 prosenttia oli tyytyväisiä oman alueen ulkoilu- ja luontoliikuntamahdollisuuksiin, muualla Helsingissä jopa 92 prosenttia.

Pyöräily paikasta toiseen omalla asuinalueella on sujuvaa 81 prosentin mielestä. Jälleen esikaupunkialueilla oltiin tyytyväisempiä pyöräilyn sujuvuuteen kuin raitiovaunu-Helsingissä. Lisäksi esimerkiksi sosioekonomisesti heikommin pärjäävät asuinalueet erosivat muista sikäli, että niillä pyöräilyn sujuvuuteen oltiin tyytyväisempiä kuin paremmin pärjäävillä alueilla.

Liikunnan harrastamismahdollisuuksia asuinalueella pääosin kiiteltiin, oma taloustilanne voi kuitenkin jarruttaa

Vastaajien arvioissa omista liikunnan harrastamismahdollisuuksista oli suuria eroja etenkin sen mukaan, kuinka hyväksi he kokivat oman toimeentulonsa. Kaikista vastaajista 74 prosenttia oli samaa mieltä väittämän ”asuinalueellani on tarpeeksi mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa haluamallani tavalla” kanssa. Niistä vastaajista, jotka ilmoittavat tulevansa taloudellisesti erinomaisesti toimeen, jopa 85 prosenttia kokee, että asuinalueella on halutunlaisia liikunnan harrastamismahdollisuuksia. Sen sijaan vastaajista, jotka joutuvat ajoittain tai lähes aina tinkimään menoistaan, vain alle kaksi kolmesta oli tätä mieltä.

Iäkkäät vastaajat olivat tyytyväisiä ja opiskelijat taas selvästi muita tyytymättömämpiä liikunnan harrastamismahdollisuuksiinsa omalla asuinalueella.

Yli puolet helsinkiläisistä aikuisista liikkuu terveytensä kannalta riittämättömästi, ja kaupunki pyrkiikin kiinnittämään huomiota erilaisten liikkumisen esteiden poistamiseen. Liikkumisen tai liikunnan harrastamisen esteet eivät välttämättä johdu fyysisestä ympäristöstä tai liikuntapalvelujen tarjonnasta, vaan voivat liittyä myös ajan tai rahan puutteeseen tai heikkoon tiedonsaantiin liikuntamahdollisuuksista. 

Helsinki-barometri on kaupunginkanslian kahdesti vuodessa toteuttama kyselytutkimus, jonka otokseen poimitaan vähintään 1 000 vastaajaa. Viimeisimmän Helsinki-barometrin puhelinhaastattelut tehtiin ajanjaksolla 30.9.2023–23.10.2023.

(*Uutisessa mainittuihin prosenttilukuihin sisältyvät niiden vastaajien osuudet, jotka olivat esitetyistä väitteistä joko osittain tai täysin samaa mieltä.)