Helsinkiläisiä kutsutaan mukaan Terve Suomi -tutkimukseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Helsingin kaupunki toteuttavat syksyllä Terve Suomi -nimisen kyselyn. Tutkimuksessa selvitetään muun muassa helsinkiläisten terveydentilaa, elämänlaatua, osallisuutta sekä kokemuksia sosiaali- ja terveyspalveluista.
Terve Suomi -tutkimuksesta saatavien tietojen avulla voidaan seurata asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia sekä koota ajatuksia siitä, miten hyvinvointia tukevia palveluita pitäisi kehittää.  Kuva: Jussi Hellsten
Terve Suomi -tutkimuksesta saatavien tietojen avulla voidaan seurata asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia sekä koota ajatuksia siitä, miten hyvinvointia tukevia palveluita pitäisi kehittää. Kuva: Jussi Hellsten

Tutkimukseen kutsutaan 9 000 satunnaisesti valittua yli 20-vuotiasta kaupunkilaista. Tutkimuksesta saatavien tietojen avulla voidaan seurata asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia sekä koota ajatuksia siitä, miten hyvinvointia tukevia palveluita pitäisi kehittää. Tietoja voidaan myös verrata muiden alueiden tietoihin sekä koko maan tilanteeseen. Tutkimuksen avulla nähdään myös, miten helsinkiläisten terveydentila ja elinolot laajasti ymmärrettynä ovat ajan saatossa muuttuneet. 

Jokainen vastaus on tärkeä

Tutkimukseen kutsuttavat on valittu satunnaisesti Digi- ja väestötietoviraston tiedoista. Tutkimukseen voivat osallistua vain otokseen valikoituneet aikuiset. Jokainen kutsun saanut edustaa alueensa samanikäisiä ja -sukupuolisia henkilöitä, eikä yksittäistä vastaajaa voi korvata toisella. Vastaamalla voikin varmistaa, että myös muut vastaavassa elämäntilanteessa olevat ihmiset ja heidän näkemyksensä tulevat huomioiduksi.

Kysely käynnistyy syyskuussa ja kestää helmikuuhun 2024. Kyselyyn voi vastata verkossa tai paperilomakkeella suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai venäjäksi. Tietoja käsitellään luottamuksellisesti salassapitovelvollisuutta ja tietosuojalainsäädäntöä noudattaen ja yksittäistä vastaajaa ei voi tunnistaa vastauksista. Tutkimuksen tavoitteena on väestötason tieto, joten kiinnostuksen kohteena ei ole yksittäisten ihmisten terveydentila tai elämäntilanne.

Tuloksia raportoidaan keväällä 2024 THL:n verkkosivuilla. Helsinki saa tulokset käyttöönsä ja hyödynnettäväksi esimerkiksi hyvinvointia koskevassa päätöksenteossa.