Helsinkiläisoppilas voitti Suomen YK-liiton sarjakuvakilpailun

Sakarinmäen peruskoulussa opiskeleva Taisiia Chiviksina käsitteli sarjakuvassaan eriarvoisuutta ja sen vähentämistä.
Taisiia Chiviksinalle piirtäminen on tärkeä osa elämää. Rinnalla Sakarinmäen peruskoulun valmistavan luokan opettaja Riikka Sulkamo-Mäkinen. Kuva: Kirsi Myllykoski
Taisiia Chiviksinalle piirtäminen on tärkeä osa elämää. Rinnalla Sakarinmäen peruskoulun valmistavan luokan opettaja Riikka Sulkamo-Mäkinen. Kuva: Kirsi Myllykoski

Sakarinmäen peruskoulun valmistavan luokan oppilas Taisiia Chiviksina, 15, on voittanut Suomen YK-liiton sarjakuvakilpailussa yläkoulun sarjan ensimmäisen sijan. Kilpailun tavoitteena oli kannustaa lapsia ja nuoria pohtimaan taiteen keinoin, mitä eriarvoisuus tarkoittaa ja miten sitä voidaan vähentää. 
 
Tuomarit luonnehtivat perusteluissaan Chiviksinan työtä taidokkaaksi ja sen tunnelmaa koskettavaksi. Tekstiä oli hienosti käytetty kuvallisena elementtinä, mikä kiinnittää huomion ja saa lukemaan koko jutun ajatuksella.

Taisiia Chiviksinalle piirtäminen on tärkeä osa elämää.

– Sydämeni haluaa suunnitella ja piirtää, piirrän koko ajan. Kulttuuri ja kielet kiinnostavat minua, hän sanoo.

Sarjakuvasta välittyi selkeä sanoma: eriarvoisuutta voidaan torjua muita auttamalla, varsinkin silloin kun he ovat heikkoja. Tuomareina toimivat YK-liiton henkilöstön lisäksi kolme nimekästä sarjakuvataiteilijaa, kuten Kiroilevan siilin tekijä Milla Paloniemi.

Valmistavassa opetuksessa yli 850 lasta ja nuorta

Helsingin peruskouluissa opiskelee valmistavassa opetuksessa yli 850 Suomeen hiljattain muuttanutta lasta ja nuorta. He ovat kotoisin eri puolilta maailmaa, ja heistä jokaisella on omat vahvuutensa. Vahvuudet voivat olla kielellisiä, kuvallisia tai fyysiseen suoritukseen perustuvia, tai vahvuus voi näyttäytyä vaikkapa kaverin tukemisena vaikeassa tilanteessa.

Kaikilla valmistavan opetuksen oppilailla on yhteisenä tavoitteenaan päästä suomen kielen oppimisen alkuun ja tutustua eri oppiaineisiin.

– Haluan oppia suomen kielen. Haluan lukioon ja jatkaa sen jälkeen yliopistoon, siksi minulle on tärkeää oppia suomi, syyskuussa 2022 Suomeen muuttanut Chiviksina kertoo.

”Suomessa saa tehdä virheitä”

Helsingissä on yli 50 valmistavan opetuksen ryhmää. Lisäksi esi- ja alkuopetusikäisille valmistava opetus järjestetään osana esiopetuksen ja koulun ykkös- ja kakkosluokkien toimintaa oppilaan lähipäiväkodissa tai -koulussa.

Valmistava opetus kestää vuoden, ja sen tärkeänä osana on tutustuminen suomalaisen koulun toimintaan.

Taisiia Chiviksinan luokalla on 11 yläkouluikäistä oppilasta kuudesta eri maasta: Filippiineiltä, Italiasta, Somaliasta, Nepalista, Ukrainasta ja Venäjältä. Chiviksina ylistää suomalaista koulua.

– Tykkään Suomen koulusta, koska täällä ei ole stressiä kuten Venäjällä. Venäjällä jotkut opettajat ovat vaativia; pitää osata, olla koko ajan hyvä. Suomessa saa tehdä virheitä, täällä huomioidaan vahvuuteni ja mietitään yksilöllisesti, mitä minun pitää opiskella, jotta oppisin suomen kielen, Chiviksina pohtii.
 

Taisiia Chiviksinan sarjakuva voitti yläkoululaisten sarjan ensimmäisen sijan.
Taisiia Chiviksinan sarjakuva voitti yläkoululaisten sarjan ensimmäisen sijan.