HSL:n lippujen hinnat muuttuvat tammikuussa

HSL:n joukkoliikenteen lippujen hinnoittelu muuttuu tammikuussa 2023.
Ihmisiä raitiovaunupysäkillä.
Kuva: Antti Pulkkinen

Taustalla on muun muassa HSL:n toimintamenojen kasvu, sillä esimerkiksi metron uusi osuus ja Raide-Jokeri kasvattavat kustannuksia enemmän kuin lipputuloja. Lippujen hintojen nousuun vaikuttaa myös inflaatio ja energian hinnan nousu. Oman haasteensa tuo koronan myötä laskenut matkustajamäärä etätöiden yleistyttyä.

Pidempien matkojen hinnat alenevat

HSL:n koko alueen kattavat ABCD-liput ovat ensi vuoden alusta merkittävästi halvempia kuin nykyään. Esimerkiksi jatkuvan säästötilauksen liput koko HSL-alueelle maksavat vuoden 2023 alusta alkaen 91,40 euroa nykyisen 118,90 euron sijaan. Myös ABCD-kertalippu halpenee nykyisestä 5,70 eurosta 4,50 euroon.

AB- ja BC-lippujen hinnat nousevat. 30 vuorokauden AB- tai BC-lippu maksaa 70,60 euroa tai jatkuvalla säästötilauksella 58,80 euroa. Kertalipun hinta nousee 2,80:stä 3,10 euroon.

Opiskelijoiden ja 70 vuotta täyttäneiden lippujen alennusprosentti on vuoden alusta alkaen 40 prosenttia nykyisen 45 prosentin sijaan. Alennusoikeus sidotaan päätoimiseen opiskeluun.

HSL-sovelluksessa puhelinlaskun yhteydessä maksettaviin lippuihin lisätään 1,6 prosentin maksutapalisä kaikkiin alle 50 euroa maksaviin ostoksiin.

Koululaisryhmien matkat ovat myös ensi vuonna maksuttomia, mutta hallitus päätti, että koululaisryhmien matkat siirtyvät kuntien maksettavaksi vuonna 2024.