Ilmanlaadun hanke tuottaa asukkaille ymmärrettävämpää ajantasaistietoa ja ennusteita

Urbaani ilmanlaatu 2.0 -hanke tuottaa uutta tietoa ilmanlaadusta pääkaupunkiseudun asukkaille, viranomaisille ja yrityksille.
Ihmisiä kulkemassa kadulla.

Urbaani ilmanlaatu 2.0 -hanke tuottaa uutta tietoa ilmanlaadusta pääkaupunkiseudun asukkaille, viranomaisille ja yrityksille. Ilmansaasteille altistumisen vähentämiseksi asukkaat saavat jatkossa helpommin ja ymmärrettävämmin ajantasaista tietoa sekä ennusteita ilmanlaadusta.

Arviot ilmansaasteista ja niiden lähteistä ovat tärkeitä myös viranomaisille ja kaupunkisuunnittelulle ilmanlaadun parantamiseksi.

Hankkeessa testataan uusia ilmanlaadun mittausmenetelmiä kuten liikkuvia mittauksia. Hankkeen takana ovat Ilmatieteen laitos ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Helsingin yliopisto, joka myös koordinoi hanketta. Hanke käynnistyi tänä vuonna ja jatkuu vuoden 2024 loppuun saakka.

Ilmanlaatudatalle etsitään myös uusia käyttömahdollisuuksia. Lisäksi hankkeessa aiotaan jatkokehittää jo aiemmin luotua GreenPaths – puhtaan ilman reittiopassovellusta.

Täsmätietoa  ilmanlaadusta 

Ilmanlaatumallia on kehitetty Ilmatieteen laitoksella entistä tarkemmaksi siten, että avoimeen dataan lisätään pian uusia pienhiukkassuureita (BC ja LDSA) ja pidempi 24 tunnin ennuste pääkaupunkiseudulle. Nämä muutokset tulevat samanaikaisesti käyttöön myös HSY:n ilmanlaatukarttaan HSY:n sivuille ja metron ja ratikoiden näytöille.

Kumpulan kampuksella on myös parhaillaan menossa mittauskampanja, jossa testataan erilaisia pienikokoisia mittalaitteita ja niiden tiedonsiirtoa. Lisäksi tutkitaan, kuinka kampuksella oleva rakennustyömaa ja lähiympäristön liikenne vaikuttavat paikalliseen ilmanlaatuun. Pienikokoisia mittalaitteita tullaan hyödyntämään jatkossa myös hankkeen drooni-mittauksissa, Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Hilkka Timonen kertoo.

Data kaupunkilaisten ja yritysten käyttöön

Hankkeessa tuotettava data on avointa. Sille pyritään etsimään uudenlaisia käyttökohteita esimerkiksi hackathonin avulla kaupunkilaisten ja yritysten kanssa.

Ilmansaasteisiin liittyviin ongelmiin vastaaminen avaa yrityksille mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan. Yksi esimerkki uudenlaisesta ilmanlaatutiedon hyödyntämisestä on Helsingin yliopiston maantieteen laitoksen kehittämä puhtaan ilman reittiopas. Sitä kehitetään hankkeessa siten, että se mahdollistaa väestötasoisten altistumislaskelmien tekemisen kaupunkisuunnittelun tarpeisiin.

- Hankkeessa järjestetään myös kaupunkilaisia osallistavia mittauskampanjoita, joissa vapaaehtoiset kantavat mukanaan edullisia Helsingin yliopistossa kehitettyjä ilmanlaatusensoreita, hankkeen koordinaattori, Helsingin yliopiston professori Tuukka Petäjä kertoo.

Lisää aiheesta
HSY: Urbaani ilmanlaatu 2.0 -hanke(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
HSY: Ilmanlaatu ja ilmasto(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: Roni Rekomaa