Ilmastokriisi ja luonnonympäristöjen väheneminen helsinkiläisten suurimmat huolenaiheet

Helsinkiläisistä 77 prosenttia on huolissaan ilmastokriisistä, seuraavaksi eniten huolta aiheuttavat luonnonympäristöjen väheneminen sekä ruoan hinta. Kaupunkilaisia mietityttävät myös lähiluonto ja rakentaminen, keskusta-alue ja liikenne sekä kaupungin tarjoamat palvelut. Tiedot selviävät uusimmasta Helsinki-barometrista, jolla kartoitetaan asukkaiden näkemyksiä Helsingissä asumisesta sekä vaihtuvista ajankohtaisista teemoista.
Uusimmasta Helsinki-barometrista selviää, että kaupunkilaiset ovat huolissaan ilmastokriisistä ja lähiluontoalueiden vähenemisestä.
Uusimmasta Helsinki-barometrista selviää, että kaupunkilaiset ovat huolissaan ilmastokriisistä ja lähiluontoalueiden vähenemisestä.

Helsinkiläisten huolenaiheet ovat pysyneet pitkälti samoina verrattuna kevään 2023 vastaavaan kyselyyn. Suurimmat muutokset olivat omasta jaksamisestaan, korkojen noususta sekä Helsingin tulevaisuudesta huolestuneiden osuuksissa, jotka kasvoivat viisi prosenttiyksikköä. Noin puolet vastaajista oli nyt huolissaan Helsingin tulevaisuudesta (46 %) ja omasta jaksamisestaan (52 %). Korkojen nousu huoletti 58 prosenttia. Ruoan hinta oli edelleen kolmanneksi eniten huolta aiheuttava asia, mutta huolestuneiden osuus oli laskenut kevään 66 prosentista 62 prosenttiin.

Naiset olivat kauttaaltaan kysytyistä aiheista miehiä enemmän huolissaan. Huolestuneisuus oli myös yhteydessä koettuun hyväosaisuuteen. Huono-osaisimmiksi itsensä kokevat olivat huolestuneempia lähes kaikista kysytyistä aiheista verrattuna itsensä hyväosaisemmiksi kokeviin. Huono-osaisimmat olivat eniten huolissaan ruoan hinnan noususta (77 % huolestuneita). Eroja oli myös ikäluokittain tarkasteltuna. Esimerkiksi yli 60-vuotiaita huolestutti nuorempia enemmän häiriökäyttäytymisen lisääntyminen sekä palveluiden saavutettavuus.

Avoimessa palautteessa lähiluonto, rakentaminen ja keskusta-alue suosituimmat aiheet

Syksyn Helsinki-barometrissa vastaajilta pyydettiin ensimmäistä kertaa avointa palautetta, jota sai antaa haluamastaan aiheesta. Palautetta antoi 647 vastaajaa. Palautteet luokiteltiin niissä yleisimmin toistuvien aihepiirien mukaan, ja selvästi eniten kommentteja keräsi lähiluonnon säilyttäminen (20 % vastaajista mainitsi). Myös rakentamista ja kaupunkisuunnittelua kommentoitiin ahkerasti. Suurin osa tästä palautteesta koski toivetta rakentamisen hillitsemisestä (16 % vastaajista).

Helsingin keskusta-alueesta annettiin melko runsaasti palautetta (11 % vastaajista). Moni palautteenantaja kommentoi samassa yhteydessä myös liikkumista ja liikennettä, erityisesti autoilua keskusta-alueella. Yksityisautoilun ja pysäköinnin helpottamista toivovia palautteita tuli 81 kappaletta (13 % vastaajista). Toisaalta osa vastaajista toivoi keskustaan esimerkiksi lisää kävelykatuja ja parempia pyöräilyolosuhteita. Palautteenantajia kuitenkin yhdisti huoli keskustan vetovoimaisuuden heikkenemisestä.

Helsingin kaupungin tarjoamista palveluista sosiaali- ja terveyspalvelut keräsivät eniten palautetta (8 % vastaajista). Näissä palautteissa kuvattiin erityisesti huolta terveyspalveluiden saatavuudesta. Muita vähemmän mainittuja aiheita palautteissa olivat esimerkiksi kaupungin turvallisuus, palveluiden hinnat ja elämisen kalleus.

Tiedot käyvät ilmi kaupunginkanslian toteuttamista Helsinki-barometrikyselyistä. Viimeisimmän kyselyn tiedot kerättiin 30.9.–23.10.2023, jolloin siihen vastasi 1 006 helsinkiläistä.

Helsingin kaupunginkanslian julkaisema tutkimus- ja tilastotieto kuvaa kaupunkilaisten elämää ja monenlaisia siihen vaikuttavia ilmiöitä. Tietoa hyödyntämällä luodaan parempaa Helsinkiä.