Innovaatiotutkijat kehittävät neuvolan palveluja – tutkimusjakso Kampin ja Kallion perhekeskuksissa elo-syyskuun vaihteessa

Äitiys- ja lastenneuvola täyttää tänä vuonna sata vuotta. Millaisiin haasteisiin neuvolan tulee vastata tulevaisuudessa?
Kaksi hynyilevää naista.

Äitiys- ja lastenneuvola täyttää tänä vuonna sata vuotta. Tuona aikana neuvolat ovat pudottaneet imeväis- ja äitiyskuolleisuuden ennätyksellisen alas, torjuneet infektiotauteja ja tuberkuloosia, edistäneet kansanterveyttä, toteuttaneet lasten rokotusohjelmaa, tarjonneet henkistä tukea perheille ja tarttuneet yhä uusiin ajankohtaisiin haasteisiin.

Nykyään neuvolat tavoittavat käytännössä kaikki suomalaiset lasta odottavat perheet ja alle kouluikäiset lapset. Neuvolalla on merkittävä rooli perheiden hyvinvoinnin kehittäjänä ja perhemyönteisen Suomen rakentajana.

Millaisiin haasteisiin neuvolan tulee vastata tulevaisuudessa? Helsingin kaupunki lähtee vastaamaan tähän yhdessä Biodesign Finland -innovaatio-ohjelman kanssa. Helsingin kaupungin innovaatiorahaston, Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston, Metropolia-ammattikorkeakoulun ja Helsingin yliopistollisen sairaalan rahoittaman ohjelman innovaatiotutkijat
Hanna Castrén-Niemi ja Annika Järvelin tulevat kolmeksi viikoksi seuraamaan neuvolan arkea ja tekemään havaintoja siitä, miten neuvolan toisen vuosisadan tarpeisiin voitaisiin vastata terveysteknologian keinoin.

Innovaatiotutkijat ovat Kampin perhekeskuksessa 29.8.–2.9.2022 ja Kallion perhekeskuksessa 5.–9.9.2022. Viimeisen viikon 26.–30.9.2022 ohjelma täsmentyy kahden ensimmäisen viikon havaintojen perusteella. Kampin ja Kallion perhekeskuksissa asioivat saavat tarkempaa tietoa tutkimuksesta paikan päällä.

Havainnointijaksoihin perustuvia johtopäätöksiä ja toimenpide-ehdotuksia on luvassa keväällä 2023.

Lisätietoja