Nuorten monialaisen perhetyön tavoitteena on tukea koko perheen toimintakykyä ja saavuttaa tätä kautta positiivisia muutoksia myös nuoren hyvinvoinnissa. Tiimissä työskentelee 12 ammattilaista: lastensuojelun perhetyön ohjaajia, aikuissosiaalityön sosiaaliohjaajia ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyön sairaanhoitajia.
Jokainen asiakasperhe saa tuekseen monialaisen vastuutiimin ja työskentely räätälöidään perheen yksilöllisten tarpeiden mukaan. Työtä tehdään nuoren ja vanhemman kanssa erikseen ja myös koko perheen yhteisissä tapaamisissa.
– Työmme on liikkuvaa ja tapahtuu perheiden arkiympäristöissä. Meille on tärkeää kuulla ja kunnioittaa asiakkaiden toiveita - tapaamisia voidaan pitää esimerkiksi koulussa, kotona tai kahviloissa, kertoo sairaanhoitaja Ubax Tohow.
Suurin osa maahanmuuttajataustaisten perheiden haasteista on ihan samanlaisia kuin minkä muun tahansa perheen haasteet .
Asiakastyö uudessa toimintamallissa alkoi tammikuussa 2024 ja tammikuun 2025 loppuun mennessä on työskennelty 65 nuoren ja heidän perheidensä kanssa. Asiakastyössä on noussut esiin monenlaisia teemoja, kuten haasteita taloudessa ja asumisessa, rasismikokemukset, sirpaleisen palvelujärjestelmän hahmottamisen ongelmat sekä erilaiset kasvatuskulttuurit.
– Suurin osa maahanmuuttajataustaisten perheiden haasteista on kuitenkin ihan samanlaisia kuin minkä muun tahansa perheen haasteet kulttuuritaustasta riippumatta. Esimerkiksi koulunkäyntiongelmat, ristiriidat vanhempien ja nuorten välillä sekä vanhempien uupuminen ovat hyvin yleisiä asioita kaikissa lapsiperheissä, ohjaaja Tsatsaroni muistuttaa.
Työntekijät ovat kokeneet, että tiimin vahvuutena on monialaisuus. Kun saman tiimin sisällä on kolmen ammattiryhmän osaamista, perheen saama tuki on kokonaisvaltaista. Työskentelyn onnistumisen kannalta keskeistä on palvelun oikea-aikaisuus, tulkkivälitteisen työskentelyn taidot sekä luottamuksen rakentuminen asiakkaiden ja työntekijöiden välille.
– Tulkkivälitteinen työskentely vie enemmän aikaa ja tuo työskentelyyn omanlaisensa rakenteen. Asiakkailta olemme kuulleet, että tulkkausten välillä on tasoeroja, Keshteh kertoo.
– Maahanmuuttajaperheissä voi olla ennakkoluuloja lastensuojelua ja viranomaisia kohtaan johtuen esimerkiksi aikaisemmista kokemuksista kotimaassa tai Suomessa. Pyrimme rakentamaan luottamusta purkamalla virheellisiä käsityksiä ja varmistamalla, että asiakas ymmärtää omat oikeutensa ja velvollisuutensa suomalaisessa yhteiskunnassa, sosiaaliohjaaja Bouzaiane kuvaa.
Asiakasperheiltä saadun palautteen perusteella perheet ovat kokeneet Nuorten monialaisessa perhetyössä tärkeäksi sen, että työntekijä tulee perheen luokse ja että keskustelun on voinut käydä omalla äidinkielellä. Työntekijät ovat saaneet lisäksi kehuja hyvästä asenteestaan.
Nuorten monialaisen perhetyön keskeisenä arvona ja lähtökohtana on antirasismi.
– Tiedämme, että emme elä syrjintävapaassa yhteiskunnassa ja pyrimme tiiminä jatkuvasti arvioimaan sitä, onko omassa tai ympäröivän järjestelmän toiminnassa rasistisia toimintatapoja tai rakenteita. Nostamme näitä asioita esiin ja panostamme siihen, että jokainen asiakas tulee kohdatuksi omana itsenään ilman pelkoa siitä, että hänen taustansa tai ulkonäkönsä vaikuttaa hänen saamaansa kohteluun, Larvio tähdentää.