Hei nuori, tuntuuko pahalta? Apua löytyy

Kohtaamme tilanteita, jotka jäävät painamaan mieltä sekä aiheuttavat meille huolta ja kuormitusta. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi riidat kavereiden tai vanhempien kanssa, aikuisten tai kavereiden asiaton käytös, kaveriporukan ulkopuolelle jääminen, toisten tai oma päihteidenkäyttö tai jokin ihan muu asia, joka on yksin liian raskas kantaa.
Kaksi nuorta juttelee.
Sinun ei tarvitse tietää, tarvitsetko apua. Jos sinulla huono olo, voit ottaa asian esiin sinulle luotettavan aikuisen kanssa.  Kuva: Juha Valkeajoki

Jos sinulla on paha olo tai ongelmia, apua on tarjolla, älä epäröi hakea sitä. Tietoa avun tarjoajista löydät tästä alta ja uusilta Nuorten mielen hyvinvointiin -sivuilta.

Et ole yksin, apua on tarjolla

Jos sinulla on paha olla, on monia paikkoja, joihin voit ottaa yhteyttä. 

Jos vanhemmat eivät huolehdi sinusta tai teillä on perheessä uhka tai väkivaltatilanne, voit ottaa yhteyttä lastensuojelun päivystykseen arkisin klo 8–16, p. 09 310 310 62040 ja muina aikoina sosiaalipäivystykseen, p. 0206 96006. 

Kun oma terveysasema on kiinni, soita kiireellisissä terveysasioissa Päivystysapuun 116 117.

Jos olet henkeä uhkaavassa tilanteessa (yliannostus, alkoholimyrkytys tai itsetuhoisuus), hätä- tai väkivaltatilanteessa, soita 112.

Mistä tiedän, että tarvitsen apua?

Sinun ei tarvitse tietää, tarvitsetko apua. Jos sinulla huono olo, voit ottaa asian esiin sinulle luotettavan aikuisen kanssa.  

Voit halutessasi tehdä oirekyselyn Mielenterveystalon nettisivuilla. 

Voit jutella Sekasin-chatissa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), Lasten ja nuorten chatissa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (MLL) tai soittaa Lasten ja nuorten puhelinpalveluun, p. 116 111 (MLL). 

Hakeudu tarvittaessa Mieppiin tai terveysasemalle kertomaan tilanteestasi ammattilaiselle ja hän arvioi minkälaista tukea tarvitset. Voit tulla yksin tai jonkun sinulle tärkeän tai sinua tukevan ihmisen kanssa. 

Mitä voin tehdä itse? Tietoa löytyy

Tutustu näihin

Sinua voisi kiinnostaa