Hej, ungdom, mår du dåligt? Hjälp finns att få

Vi råkar ut för situationer som blir kvar i sinnet och oroar och belastar oss. Sådana situationer kan exempelvis vara bråk med kompisar och/eller föräldrar, de vuxnas eller kompisarnas osakliga beteende, utfrysning från kompisgänget, de andras eller egen användning av rusmedel eller någon annan sak som är för tung för att bära ensam. 
Ungdomar diskuterar.
Du behöver inte veta om du behöver hjälp. Om du mår dåligt, kan du tala om saken med en vuxen som du litar på.  Bild: Juha Valkeajoki.

Om du mår dåligt eller har problem, finns det hjälp att få. Tveka inte att söka hjälp. Information om de aktörer som ger hjälp hittar du nedan och på den nya webbsidan För ungas välmående. 

Du är inte ensam, hjälp finns att få  

Om du mår dåligt, finns det många ställen som du kan kontakta.  

Om dina föräldrar inte tar hand om dig eller det förekommer hot eller våld i familjen, kan du kontakta barnskyddets jour på vardagar kl. 8–16, tfn 09 310 310 62040, och under övriga tider socialjouren, tfn 0206 96006.   

När din hälsostation har stängt, ring i brådskande hälsoärenden till Jourhjälpen 116 117.  

Om du befinner dig i en livshotande situation (överdos, alkoholförgiftning eller självdestruktivitet), en nöd- eller våldssituation, ring 112.  

Hur vet jag att jag behöver hjälp?  

Du behöver inte veta om du behöver hjälp. Om du mår dåligt, kan du tala om saken med en vuxen som du litar på.    

Om du vill kan du fylla i en symtomenkät på webbplatsen Psykporten(Länk leder till extern tjänst).   

Du kan chatta i Ärligt talat-chatten(Länk leder till extern tjänst), Chatten för barn och unga(Länk leder till extern tjänst) (MLL) eller ringa Barn- och ungdomstelefonen, tfn 0800 96116 (MLL).  

Vid behov besök Mieppi eller hälsostationen för att berätta om din situation för en yrkesperson och hen bedömer hurdant stöd du behöver. Du kan komma ensam eller med en person som är viktig för dig eller stöder dig.   

Vad kan jag göra själv? Mer information finns 

Bekanta dig med dessa