Jäte- ja vesihuollon maksut nousevat ensi vuonna

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY nostaa jätehuollonmaksuja keskimäärin 4,5 % ja vesihuollon maksuja keskimäärin 10%. prosenttia.
Vesihuoltoverkoston putkea ja korjaaja kuopassa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY nostaa jätehuollon maksuja keskimäärin 4,5 prosenttia ja vesihuollon maksuja keskimäärin 10 prosenttia.

HSY perustelee kustannusten nostamista muun muassa sillä, että vanha vesihuoltoverkosto vaatii saneeraamista. Hintoja nostaa myös energiakustannusten nousu ja inflaatio. Kustannuksia lisäävät vielä kierrätysasteen nostoon satsaaminen jätehuollossa. Asukkaiden kannattaa lajitella ja kierrättää jätteensä. Sillä voi pienentää huomattavasti kustannuksia.

Veden arvonlisäverollinen käyttömaksu nousee 1,57 eurosta 1,74 euroon kuutiometriltä. Käyttömaksut perustuvat kiinteistön käyttämän veden määrään. Jätevesimaksun arvonlisäverollinen maksu nousee 1,85 eurosta 2,03 euroon kuutiometriltä.

Perusmaksun arvonlisäverollinen yksikköhinta nousee 0,0221 eurosta 0,0242 euroon kerrosneliöltä. Kuukausittain veloitettavaan perusmaksuun vaikuttaa kiinteistön kerrosalan lisäksi sen käyttötarkoitus. Esimerkiksi 150 kerrosneliön omakotitalolle, jonka vuosittainen vedenkulutus on 180 m3, käyttö- ja perusmaksujen nousu on yhteensä reilut 6 euroa kuukaudessa.

Vesihuollon palvelumaksut nousevat henkilötyön osalta 3,1 prosenttia sekä pääosin tarvikkeita ja materiaaleja sisältävien palveluiden osalta keskimäärin 10 prosenttia. Palvelumaksuja ovat esimerkiksi liitostöistä perittävät kustannukset. Keskimääräinen 10 prosentin korotus kohdistuu myös vesihuollon liittymismaksuihin ja sprinklerimaksuihin.

Pääkaupunkiseudun vesihuoltoinfrastruktuuri tarvitsee nyt ja tulevina vuosina runsaasti ja enenevässä määrin saneeraustöitä. Saneerausinvestoinneilla huolehditaan vesihuoltoverkoston toimintavarmuudesta ja minimoidaan huonokuntoisesta verkostosta aiheutuvat ympäristöhaitat. Nykyiset vesimaksut eivät riitä kattamaan välttämättömiä investointeja.

Kierrätys pienentää jätehuollon kustannuksia

Jätehuollon hinnat nousevat keskimäärin 4,5 prosenttia. Asukkaiden kannattaa lajitella ja kierrättää jätteensä. Se vaikuttaa kiinteistön jätehuollon kustannuksiin huomattavasti.

Biojäte on tärkeä mullan- ja energiantuotannon raaka-aine, ja biojätteen keräys laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin vapaa-ajan asuntoja lukuun ottamatta vaiheittain vuosien 2023 ja 2024 aikana. Biojäteastian tuoman kustannusten nousun voi ehkäistä jätteiden lajittelulla, ne voivat jopa pienetä.

Lajittelemalla biojätteen ja pakkausjätteet erilleen, pystyy harventaa sekajäteastian tyhjennysrytmiä. Kaikkein edullisinta on, jos kompostoi itse biojätteen kotikiinteistöllä.

Esimerkiksi omakotitalon, jonka sekajäte kerätään 240 litran astiassa ja tyhjennetään joka toinen viikko, kokonaiskustannus vuonna 2022 on 244,40 euroa. Mikäli kotitalous harventaa sekajätteen tyhjennysvälin joka neljänteen viikkoon, kierrättää pakkausjätteensä ja kompostoi biojätteen, kustannus vuonna 2023 on 128,29 euroa.

Kiinteistöjen jätemaksuilla katetaan myös kotitalouksien maksuttomia palveluita. Näitä ovat vaarallisen jätteen keräys, HSY:n kiertävät keräysautot, jäteneuvonta ja osa Sortti-asemien toiminnasta.

Lisää aiheesta
Jätteet ja kierrätys(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)/HSY
 

Kuva: HSY

Sinua voisi kiinnostaa