Joasia Krysa valittu vuoden 2023 Helsinki Biennaalin kuraattoriksi

Vuoden 2023 Helsinki Biennaalin kuraattoriksi on nimitetty Joasia Krysa. Toista kertaa järjestettävä nykytaidetapahtuma toteutuu 12.6.–18.9.2023
Joasia Krysa ja Maija Tanninen-Mattila

Vuoden 2023 Helsinki Biennaalin kuraattoriksi on nimitetty Joasia Krysa. Toista kertaa järjestettävä nykytaidetapahtuma toteutuu 12.6.–18.9.2023. Taiteen ja luonnon yhteyttä juhlistava biennaali palaa Vallisaaren ainutlaatuiseen ympäristöön Helsingin saaristoon. Lisäksi biennaali levittäytyy entistä laajemmin myös mantereelle eri puolille kaupunkia. Kaikille avoin ja ilmainen Helsinki Biennaali tuo jälleen yhteen taiteilijoita Suomesta ja maailmalta. Tapahtuma on sitoutunut noudattamaan vastuullisuuden ja inklusiivisuuden periaatteita.

Joasia Krysa on Puolassa syntynyt, Isossa-Britanniassa asuva kuraattori ja tutkija, joka työskentelee nykytaiteen ja teknologian rajapinnassa. Krysa toimi Kunsthal Aarhusin taiteellisena johtajana Tanskassa vuosina 2012–2015. Hän oli osa kuratointitiimiä Saksan Kasselissa järjestetyssä Documenta 13 -nykytaidetapahtumassa vuonna 2012 ja yksi vuoden 2016 Liverpool Biennialin kuraattoreista. Krysa on työskennellyt WRO Media Art Biennalelle Puolassa, ja hänen online-näyttelyitään on ollut esillä muun muassa Tate Modern- ja Whitney Museum of American Art -museoissa. Krysa on Liverpool John Moores Universityn näyttelytutkimuksen professori ja Art and Design -osaston johtaja. Hän työskentelee avustavissa tehtävissä Liverpool Biennialissa ja toimi vuoden 2021 Helsinki Biennaalissa neuvonantajana.

”Olen innoissani, että pääsen osaksi Helsinki Biennaalin tiimiä kehittämään toista kertaa järjestettävää tapahtumaa näinä poikkeuksellisina aikoina. Biennaalin erityinen sijainti Suomenlahden rannikolla tarjoaa ainutlaatuisen kontekstin ajankohtaisiin kysymyksiin liittyvien keskustelujen ja käytäntöjen luomiselle. Odotan, että pääsen oppimaan jaetuista kokemuksista, osallistumaan kaupungin kehittämiseen ja työskentelemään erilaisten tulevaisuuksien eteen – yhteistyössä kollektiivien, tutkimusorganisaatioiden ja muiden toimijoiden kanssa”, sanoo Joasia Krysa, Helsinki Biennaali 2023:n kuraattori.

Joasia Krysan työskentely nojaa uusien yhteyksien ja yhteisöllisten arvojen luomiseen. Krysa tuo yhteen kansainvälisiä organisaatioita luoden biennaalille uusia suhteita ja verkostoja. Vallisaaren kulttuurihistoria ja monimuotoinen ympäristö asettavat biennaalille tarkat raamit, minkä lisäksi ne herättävät laajempaa ajankohtaista keskustelua suhteessa ympäröivään maailmaan.

Ensimmäinen Helsinki Biennaali järjestettiin Vallisaaressa kesällä 2021. Se esitteli 41 taiteilijaa Suomesta ja eri puolilta maailmaa. Vallisaaressa kävi 148 000 vierailijaa, ja lisäksi biennaalin teoksia oli esillä eri puolilla Helsinkiä. Osa biennaalin taideteoksista – muun muassa Alicja Kwaden ja Laura
Könösen veistokset – sijoitettiin pysyvästi osaksi kaupungin julkista taidekokoelmaa.

”Toivotamme Joasian lämpimästi tervetulleeksi Helsinki Biennaalin tiimiin. Joasian yhteistyöhön perustuva kuratointityyli sekä kiinnostus teknologiaan ja digitaaliseen taiteeseen vastaavat tämän ajan tarpeisiin. Biennaali on osa Helsingin kunnianhimoista kulttuurivisiota: odotamme innolla, että saamme jatkaa yhdessä tekemistä paikallisesti ja samaan aikaan laajentaa Helsinki Biennaalin näkökulmaa globaalisti luomalla yhteyksiä paikallisten ja kansainvälisten yhteisöjen välille”, kertoo Maija Tanninen-Mattila, Helsinki Biennaalin ja HAM Helsingin taidemuseon johtaja.

Kuratointikonseptista ja yhteistyökumppaneista tiedotetaan tarkemmin myöhemmin tänä vuonna.

Vuoden 2021 Helsinki Biennaalista tehtiin laaja vaikuttavuustutkimus, joka julkaistiin maaliskuun alussa 2022. Biennaalin vaikuttavuutta tarkasteltiin tapahtuman sosiokulttuuristen, imagollisten ja ympäristöllisten vaikutusten näkökulmasta. Lue vaikuttavuustutkimus täällä.

Helsinki Biennaali on kahden vuoden välein toteutuva kansainvälinen nykytaidetapahtuma, joka järjestetään Vallisaaressa ja eri puolilla Helsinkiä. Biennaali on koko Helsingin kaupungin yhteinen hanke ja osa Helsingin kaupunkistrategiaa 2021–2025. Biennaalin tuotannosta vastaa HAM Helsingin taidemuseo.

Kuva: Joasia Krysa ja Maija Tanninen-Mattila. Kuvaaja: Ilkka Saastamoinen

Sinua voisi kiinnostaa

Litistynyt houkka -teos.

Kalasataman Sompasaareen kaksi uutta julkista taideteosta

Julkaistu:
Päävärit-taideteos kuvattuna Jätkäsaaressa.

Päävärit-taideteos poistettiin Jätkäsaaresta

Julkaistu: