Helsinki Biennaali 2025 on kuvataiteen juhla maalla ja merellä

Helsinki Biennaali 2025 kokoaa noin 35 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää Helsingin Vallisaareen, Esplanadin puistoon ja HAM Helsingin taidemuseoon 8.6.–21.9.2025.
Vallisaaren rantakalliolla kasvaa sammalta.
Vallisaaresta inspiroituneen vuoden 2025 Helsinki Biennaalin taiteellinen konsepti on nimeltään ”Suoja”. Biennaalin teosten pääroolissa eivät ole ihmiset vaan muut elolliset, joiden merkitystä planeettamme hyvinvoinnille avataan monista näkökulmista. Kuva: HAM / Helsinki Biennaali

Helsinki Biennaali 2025 esittelee taidetta noin 35 suomalaiselta ja kansainväliseltä taiteilijalta ja taiteilijaryhmältä. Noin puolet teoksista suunnitellaan varta vasten biennaalia varten ja nähdään ensi kertaa Helsingissä. Nyt julkistetut taiteilijat ovat Band of Weeds (FI), Ana Teresa Barboza (PE), Sara Bjarland (FI/NL), Tania Candiani (MX), Olafur Eliasson (DK/IS), Geraldine Javier (PH), LOCUS / Thale Blix Fastvold & Tanja Thorjussen (NO), nabbteeri (FI), Ernesto Neto (BR), Otobong Nkanga (NG/BE) ja Hans Rosenström (FI). 

– Helsinki Biennaali on kuvataiteen juhla, ja teemme sitä suurella sydämellä suurelle yleisölle. Haluamme tuoda korkeatasoiset ja vaikuttavat taide-elämykset koko kesäksi sekä kaupungin ydinkeskustaan että ainutlaatuisen meriluonnon keskelle, sanoo HAMin ja Helsinki Biennaalin johtaja Arja Miller.

Taide tarjoaa suojaa ja herättelee myötätuntoa

Vuoden 2025 Helsinki Biennaalin kuraattorit Blanca de la Torre ja Kati Kivinen haluavat kiinnittää huomion ihmiskunnan ja luonnon väliseen herkkään suhteeseen. Heidän työskentelynsä ytimessä ovat erilaiset ei-inhimilliset toimijat – kasvit, eläimet, sienet, alkuaineet ja mineraalit. Kuraattorit uskovat, että näkökulman siirtäminen sivuun ihmisestä antaa tilaa ja luo ymmärrystä muita eläviä kohtaan. Samalla he pyrkivät löytämään moninaisempia tapoja aistia ja välittää tietoa maailmasta. 

Vallisaaresta inspiroituneen vuoden 2025 Helsinki Biennaalin taiteellinen konsepti on nimeltään ”Suoja”. Vuosikymmeniä omissa oloissaan ilman ihmisasutusta ollut saari näyttäytyy kuraattoreille täydellisenä suojan paikkana, meren ympäröimänä rikkaana ekosysteeminä. Se tarjoaa mahdollisuuden kuvitella sitä mitä tapahtuu, kun ihminen poistuu näyttämöltä ja jäljelle jäävät ei-inhimilliset toimijat. 

– Vuoden 2025 Helsinki Biennaalissa taide tarjoaa suojaa ja myötätuntoa. Teosten pääroolissa eivät ole ihmiset vaan muut elolliset, joiden merkitystä yhteisen planeettamme hyvinvoinnille avataan monista näkökulmista. Esiin nousevat myös alkuperäiskansojen tarinat, jotka voivat tuoda meitä lähemmäksi kestävämpää elämäntapaa. Haluamme rakentaa uusia suojan paikkoja ja kannustaa positiiviseen toimintaan, toteavat kuraattorit Blanca de la Torre ja Kati Kivinen.

Helsinki Biennaali panostaa saavutettavuuteen

Helsinki Biennaali 2025 on valmisteltu suurta yleisöä ajatellen ja sen saavutettavuutta on kehitetty muun muassa uudella tapahtumapaikalla Helsingin ydinkeskustassa. Nykytaiteen huippuihin on mahdollista tutustua maksuttomasti Esplanadin puistossa. Vuoden 2025 biennaalia valmisteluissa on taiteen lisäksi kiinnitetty erityistä huomiota kävijäkokemukseen. 

Helsinki Biennaali on sitoutunut vastuullisuuden ja inklusiivisuuden periaatteisiin, ja tapahtuma toteutetaan kestävän kehityksen arvoja kunnioittaen. Ensi kesän biennaalissa kestävyyssuunnitelma tuo teorian ja käytännön lähemmäksi toisiaan. Suunnitelman avulla Helsinki Biennaali edistää ympäristön hyvinvointia ja luo edellytyksiä ihmisten hyvinvoinnille. 

– Haluamme myös varmistaa, että jokainen biennaali jättää pysyvän jäljen Helsinkiin julkisen taiteen muodossa. Tämä ei tarkoita vain Helsingin kulttuurisen pääoman kasvattamista vaan myös yhä kestävämpiä työskentelytapoja – maksimoiden taiteen läsnäolon Helsingissä tulevillekin sukupolville, toteaa HAMin ja Helsinki Biennaalin johtaja Miller.  

Biennaali on koko Helsingin kaupungin yhteinen hanke ja osa Helsingin kaupunkistrategiaa. Kuvataiteen suurtapahtuman tavoitteena on tehdä Helsingistä entistä vetovoimaisempi taidekaupunki ja samalla vahvistaa koko suomalaisen taidekentän kansainvälistä tunnettuutta.  Vuoden 2025 Helsinki Biennaalin pääyhteistyökumppani on Vallisaarta hallinnoiva Metsähallitus.

Tulevan Helsinki Biennaalin tukijoihin kuuluvat Jane ja Aatos Erkon säätiö, Tiftö Foundation, Saastamoisen säätiö ja John Nurmisen Säätiö. Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt HAM Helsingin taidemuseolle 900 000 euron avustuksen vuosille 2025–2027. Tuki kohdistetaan muun muassa Helsinki Biennaalin kansainvälistymiseen.  Tiftö Foundationin tuki mahdollistaa Hans Rosenströmin uuden teoksen, Saastamoisen säätiön tuki mahdollistaa Ana Teresa Barbozan uuden teoksen ja John Nurmisen Säätiö tukee LOCUS / Thale Blix Fastvold & Tanja Thorjussenin teostuotantoa. 

Kaikki taiteilijat, teokset, tukijat sekä Helsinki Biennaalin ohjelma julkistetaan keväällä 2025.

Sinua voisi kiinnostaa