Helsingforsbiennalen 2025 är en bildkonstens fest på land och till sjöss

Helsingforsbiennalen 2025 samlar omkring 30 konstnärer och konstnärskollektiv i Helsingfors – på Skanslandet, i Esplanadparken och i HAM Helsingfors konstmuseum 8.6–21.9.2025.
På Skanslandets strandklippor växer mossa.
Helsingforsbiennalen 2025 har inspirerats av Skanslandet och dess konstnärliga koncept har fått namnet "Skydd". I verken är det inte människan som har huvudrollen utan andra levande, vars betydelse för vår gemensamma planets välbefinnande belyses ur många olika perspektiv. Bild: HAM / Helsingforsbiennalen

Helsingforsbiennalen 2025 presenterar konst av omkring 35 finska och internationella konstnärer och konstnärskollektiv. Ungefär hälften av konstverken utförs explicit för biennalen och de ses för första gången i Helsingfors. De nu publicerade konstnärerna är Band of Weeds (FI), Ana Teresa Barboza (PE), Sara Bjarland (FI/NL), Tania Candiani (MX), Olafur Eliasson (DK/IS), Geraldine Javier (PH), LOCUS / Thale Blix Fastvold & Tanja Thorjussen (NO), nabbteeri (FI), Ernesto Neto (BR), Otobong Nkanga (NG/BE) och Hans Rosenström (FI).

– Helsingforsbiennalen är en bildkonstens fest och vi arbetar med den med stort hjärta och för en stor publik. Vi vill hämta högklassiga och effektfulla konstupplevelser till kärnan av Helsingfors centrum och ut i den unika maritima naturen, för hela sommaren, säger Arja Miller, chef för HAM och Helsingforsbiennalen.

Konsten erbjuder skydd och väcker medkänsla

Kuratorerna för Helsingforsbiennalen år 2025 Blanca de la Torre och Kati Kivinen vill fästa uppmärksamhet vid det känsliga förhållandet mellan mänskligheten och naturen. I kärnan för deras arbete ligger olika icke-mänskliga aktörer – växter, svampar, grundämnen och mineraler. Kuratorerna tror att man genom att flytta perspektivet bort från människan kan skapa utrymme och förståelse för annat levande. Samtidigt vill de hitta mer mångsidiga sätt att förnimma världen och förmedla kunskap om den.

Helsingforsbiennalen 2025 har inspirerats av Skanslandet och dess konstnärliga koncept har fått namnet Skydd. Ön som i årtionden fått slumra i fred utan mänsklig bosättning ter sig för kuratorerna som en perfekt skyddad plats med ett rikt ekosystem omgett av havet. Den erbjuder möjligheten föreställa sig vad som händer om människan avlägsnar sig från scenen och endast de icke-mänskliga aktörerna finns kvar.

– Konsten på Helsingforsbiennalen 2025 erbjuder skydd och medkänsla. I verken är det inte människan som har huvudrollen utan andra levande, vars betydelse för vår gemensamma planets välbefinnande belyses ur många olika perspektiv. Fram lyfts också ursprungsfolkens berättelse som kan föra oss närmare ett hållbart sätt att leva. Vi vill bygga nya skyddande platser och uppmuntra till positivt agerande, sammanfattar kuratorerna Blanca de la Torre och Kati Kivinen.

Helsingforsbiennalen satsar på tillgänglighet

Helsingforsbiennalen 2025 har förberetts med tanke på en stor publik, och tillgängligheten har utvecklats bland annat genom att utvidga biennalen till ett nytt område i Helsingfors absoluta centrum. Nu kan man gratis stifta bekantskap med samtidskonstens toppar i Esplanadparken. I förberedelserna för biennalen år 2025 har man vid sidan av konsten också färst särskild uppmärksamhet vid besökarupplevelsen.

Helsingforsbiennalen har förbundit sig vid principerna för ansvarsfullhet och inklusivitet, och evenemanget genomförs med respekt för hållbar utveckling och de värden den är förknippad med. Hållbarhetsplanen för biennalen år 2025 för teori och praxis närmare varandra. Med hjälp av planen främjar Helsingforsbiennalen miljöns välbefinnande och skapar förutsättningar för människors välbefinnande.

– Vi vill också garantera att varje biennal lämnar ett bestående spår i Helsingfors i form av offentlig konst. Detta innebar inte bara att utöka Helsingfors kulturella kapital utan också allt hållbarare arbetsmetoder – och att maximera konstens närvaro i Helsingfors också för kommande generationer, konstaterar HAM:s och Helsingforsbiennalens chef Miller.

Biennalen är ett gemensamt projekt för hela Helsingfors stad och den är en del av Helsingfors stadsstrategi. Målet för storevenemanget för bildkonst är att göra Helsingfors allt attraktivare som konststad och samtidigt att göra hela det finska konstfältet mer känt internationellt. Den viktigaste samarbetspartnern för Helsingforsbiennalen 2025 är Forststyrelsen som förvaltar Skanslandet.

Den kommande biennalen stöds av bland annat Jane och Aatos Erkkos stiftelse, Tiftö Foundation, Saastamoinen stiftelsen och John Nurminens Stiftelse. Jane och Aatos Erkkos stiftelse har beviljat HAM Helsingfors konstmuseum ett bidrag på 900 000 euro för åren 2025–2027. Stödet är riktat bland annat till internationalisering av Helsingforsbiennalen. Tiftö Foundation möjliggör Hans Rosenströms nya verk, Saastamoinen stiftelsen möjliggör Ana Teresa Barbozas nya verk och John Nurminens Stiftelse stöder LOCUS / Thale Blix Fastvold & Tanja Thorjussens verkproduktion.

Namnen på alla konstnärerna, verken, understödjarna och Helsingforsbiennalens program publiceras på våren 2025.