Joulunajan terveysvinkkejä

Juhlapyhinä tulee usein esimerkiksi syötyä normaalia enemmän ja raskaammin. Flunssa on tähän aikaan vuodesta tavallinen vaiva. Kaiken ilon keskellä yksinäisyys vaivaa joitain meistä. Listasimme muutamia terveysvinkkejä, joista on apua joulunaikaan.
Seurasaaren joulupolku.
Listasimme joulunajan terveysvinkkejä. Kuva: Seppo Laakso

Närästys

Närästys tarkoittaa polttavaa kipua tai epämiellyttävää tuntemusta rintalastan takana. Toisinaan kipu voi säteillä kaulalle asti. Närästys liittyy yleensä ruokailuun. Se voimistuu runsaan syömisen ja mahaa ärsyttävien ruokien (happamat mehut, kahvi, alkoholi) jälkeen.

Närästystä voidaan vähentää ja lievittää kotikonsteilla monin tavoin. Ajoittaisen närästyksen vuoksi ei tarvitse hakeutua lääkäriin. Tilapäistä närästysoiretta voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Apteekin henkilökunta auttaa sinua sopivan lääkkeen valinnassa. Tee tarvittaessa Omaolo-oirearvio(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ummetus

Ummetuksessa suoli tyhjenee liian harvoin ja ulostaminen on vaikeaa. Ummetusta aiheuttavat vähäinen liikunta, ruoan vähäinen kuitupitoisuus ja liian vähäinen nesteiden saanti. Myös jotkin sairaudet ja lääkitykset voivat aiheuttaa ummetusta.

Ummetus vaatii hoitoa vain, jos se aiheuttaa vaivoja. Ummetuksen hoidon perustana ovat sopivan kuitupitoinen ruokavalio, riittävä nesteen nauttiminen, riittävä liikunta ja säännöllinen ulostamisrytmi.

Lääkkeet ja muut toimenpiteet ovat aina toissijaisia hoitomuotoja. Jos oireet ovat häiritseviä eivätkä lääkkeettömät hoidot riitä avuksi, apteekista saa ilman reseptiä useilla eri tavoilla vaikuttavia ja annosteltavia ummetuslääkkeitä.

Kysy lääkkeen valinnassa apua apteekin farmaseuttiselta henkilökunnalta. Jos käytät ummetuksen hoidossa kuitupohjaista ummetuslääkettä, muista riittävä nesteen juominen.

Flunssa eli nuhakuume

Talvisessa säässä ja ihmisten kerääntyessä yhteen erilaiset virustaudit, kuten flunssa vaeltaa väestössä. Flunssat ovat virusten aiheuttamia ja paranevat ilman hoitoa. Voit sairastaa flunssan kotona. Flunssan hoidossa ensisijainen hoito on lepo. Itsehoidossa keskitytään oireiden, kuten kuumeen, nuhan, tukkoisuuden ja yskän lievittämiseen. Antibiootit eivät auta flunssan hoidossa. Tee tarvittaessa Omaolo-oirearvio(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Flunssan itsehoito-ohjeita voit käyttää myös influenssan hoidossa. Voit hoitaa myös influenssaa itsehoito-ohjeiden avulla kotona.

Kipu- ja kuumelääkkeet

Flunssaan liittyvää kuumetta ja särkyjä voidaan harkinnan mukaan lievittää tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla. Asetyylisalisyylihappoa (ASA, aspiriini) ei suositella kuumelääkkeeksi lapsille ja nuorille.

Flunssan hoitoon tarkoitetuissa valmisteissa on yleensä tulehduskipulääkettä tai parasetamolia. Muita kipulääkkeitä ei pidä käyttää samanaikaisesti flunssalääkkeiden kanssa. Koska kaikki tulehduskipulääkkeet vaikuttavat samalla tavalla, moninkertaistaa eri valmisteiden yhdistäminen annoksen ja lisää haittoja.

Kysy neuvoa lääkkeen valinnassa apteekin farmaseutilta. Jos kerrot säännöllisen lääkityksesi apteekin farmaseutille, hän osaa neuvoa juuri sinulle sopivan kipu- ja kuumelääkkeen, sillä myös itsehoidossa käytettävillä lääkkeillä saattaa olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

Nuha ja nenän tukkoisuus

Nenän tukkoisuutta ja vuotamista voidaan lievittää nenään annosteltavilla verisuonia supistavilla lääkkeillä. Valmisteita tulisi käyttää vain lyhytaikaisesti.

Jos nenän limakalvot kuivuvat niistämisestä, kuivasta huoneilmasta tai vaikkapa pakkasesta johtuen, apteekista löydät nenän limakalvoja kostuttavia ja hoitavia valmisteita.

Nenähuuhtelu nenäkannulla, tukkoisuuden ja nuhan helpottamisen lisäksi, kosteuttaa nenän limakalvoja. Apteekin farmaseutit auttavat sinua oikean lääkkeen valinnassa sekä opastavat tarvittaessa lääkevalmisteen käyttämisessä.

Yskän hoito

Yskänärsytystä voi lievittää juomalla nestettä tai imeskelemällä kurkkupastilleja. Höyryhengitys esimerkiksi lämpimässä suihkussa tai kurkun kostutus apteekeissa myytävällä vesipiipulla saattaa auttaa. Myös nenää avaavat lääkkeet voivat olla avuksi.

Liman irrotuksessa tehokas hoitokeino on pulloon puhallus. Katso ohjeet ja video pulloon puhallukseen Hengitysliiton sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Yskänlääkkeiden teho on vaatimaton eikä niitä juurikaan enää suositella käyttävän.

Lääkinnällisestä hunajasta saattaa olla apua lasten yskään. Sitä voi käyttää yli 1-vuotiailla lapsilla. Mentolivoiteesta hierottuna esimerkiksi rintakehälle saattaa olla apua yskään. Sitä voi käyttää yli 2-vuotiailla. Tee tarvittaessa Omaolo-oirearvio(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

​Kärsitkö yksinäisyydestä? ​

MIELI ry:n kriisipuhelinlinjat vastaavat soittajille läpi joulun vuorokauden ympäri. Voit soittaa aina kun kaipaat tukea, et selviä yksin ja tunnet pahaa oloa.

Suomenkielisen palvelun numero on 09 2525 0111. Löydät muut palvelunumerot MIELI ry:n sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

HelsinkiMissio tarjoaa yksinäisyyttä lievittäviä palveluja myös joulun aikaan. Se tarjoaa apua ja tukea nuorille, aikuisille, perheille ja ikääntyville. Lisätietoa löydät HelsinkiMission sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Mietityttääkö alkoholin käyttö?

Jos oma tai läheisen alkoholin käyttö huolestuttaa, apua on tarjolla. Osoitteesta omaolo.fi löytyy alkoholinkäytön vähentämisen valmennusohjelman, joka auttaa hallitsemaan alkoholin käyttöä. Omaolo-palvelu(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Maisa-palvelussa voi tehdä alkoholin käytön riskikyselyn. Maisa-palvelu(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Päihdepalvelujen vastaanotto ilman ajanvarausta palvelee joulun ajan arkipäivinä Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa klo 8.30-15.30. Puhelinpalvelun numero on 09 310 42900.

Sosiaali- ja terveyspalvelut jouluna ja vuodenvaihteessa

Helsinkiläiset saavat tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut myös jouluna, uutenavuotena ja loppiaisena.

Joulun ajan sote-palvelut Helsingissä

Sinua voisi kiinnostaa

Miehiä jumppaamassa.

Jalkojen turvotus on yleinen vaiva kesällä

Julkaistu:
Ihmisiä Elielinaukiolla.

Siitepölykausi on alkanut

Julkaistu: