Kaisantunnelin Pyörätalli avautuu 1. heinäkuuta

Polkupyörille on 1. heinäkuuta alkaen Helsingin ydinkeskustassa tarjolla entistä enemmän parkkitilaa. Kaisantunneliin alikulun yhteyteen avataan Pyörätalli, johon mahtuu noin 900 polkupyörää.
Kaisantunnelin Pyörätalli parantaa Rautatientorin ja Helsingin keskusta-alueen liityntäpysäköintiä. Kuva: Jussi Hellsten
Kaisantunnelin Pyörätalli parantaa Rautatientorin ja Helsingin keskusta-alueen liityntäpysäköintiä. Kuva: Jussi Hellsten

Kaisantunnelin alikulun yhteydessä sijaitseva Pyörätalli avautuu käyttöön maanantaina 1. heinäkuuta kello 12. Tallissa on tilaa noin 900 polkupyörälle. Uusi liityntäpysäköintiin tarkoitettu paikka kohentaa merkittävästi pyöräpalvelujen tarjontaa ja laatua Helsingin keskustassa.

Pyörätallissa on huomioitu erilaisten pyörätyyppien tarpeet. Pyörille on runkolukittavat telineet kahdessa tasossa. Tilasta löytyvät myös pyörien pesu- ja huoltopiste sekä yksityisen pyöränhuoltoliikkeen tarjoama pyöränhuoltopalvelu. Sähköpyörien akkuja on mahdollista ladata maksutta, kun pyörä on pysäköitynä talliin.

Talli on toistaiseksi auki maanantaista sunnuntaihin kello 5–23.  Sisään pääsee näyttämällä HSL-korttia lukijalle tallin ovella. Mikä tahansa HSL-kortti kelpaa, vaikka lukija ei ole sama kuin liikennevälineissä. 

Pyörätalli on tarkoitettu ainoastaan polkupyörille, joten siellä ei voi säilyttää esimerkiksi sähköpotkulautoja. Pyörää voi säilyttää tallissa korkeintaan kymmenen päivää. Helsingin pysäköinninvalvonta vie pois pyörät, joita säilytetään tallissa liian kauan.

Pyörätallin palvelut kehittyvät vaiheittain

Kaisantunnelin Pyörätalli on pilotti, jota HSL ja Kaupunkiliikenne Oy kehittävät vaiheittain. Tavoitteena on luoda ratkaisuja, joita voidaan tulevaisuudessa monistaa myös muihin liityntäpyöräpaikkoihin.  

Syksyn aikana tulee käyttöön ominaisuus, että Pyörätallin käyttäjäksi pitää rekisteröityä ja asiakuuteen on liitettävä HSL-kortti. Rekisteröitymisen jälkeen HSL-kortti toimii avaimena talliin. Käyttäjäksi rekisteröityminen parantaa tallin turvallisuutta.

Vaikka talliin ei aluksi pääse HSL-sovelluksella, se tulee myöhemmin mahdolliseksi. HSL-sovelluksen kehitetään loppuvuoden aikana toiminnallisuus, joka mahdollistaa sovelluksen käytön tunnisteena tallin käyttöön.

Pyörätalli on suunniteltu asiakkaiden toiveiden mukaan

Kaupunkiliikenne Oy kartoitti keväällä 2023 pyörällä liikkuvien tarpeita kyselyllä, johon vastasi yli 400 henkilöä. Pyöräpysäköinnin lisäksi kyselyn vastaajat toivoivat eniten pyöränhuoltoa, pyörän pesumahdollisuutta, vartiointia sekä juomapullon täyttöpistettä. Tärkeäksi teemaksi nousi myös pyöräpysäköinnin turvallisuus.

Pyörätallin turvallisuutta varmistetaan eri toimenpiteillä. Näitä ovat kameravalvonta, vartiointi ja HSL:n kulunvalvontaratkaisu, joka perustuu jatkossa käyttäjien rekisteröitymiseen.

Pyörätallin tavoitteena on lisätä pyöräliikenteen sekä joukkoliikenteen houkuttelevuutta. Talli vastaa tavoitteeseen tarjoamalla turvallisen ja helppokäyttöisen pyöräpysäköintikeskuksen sisätilassa rautatieaseman läheisyydessä.