Kampusinkubaattorit-ohjelma tukee tutkimuslähtöistä yrittäjyyttä

Helsingin kaupunki toteuttaa yhdessä alueen korkeakoulujen kanssa Kampusinkubaattorit-ohjelmaa, jonka myötä Helsinkiin on syntynyt uusia kasvuhakuisia yrityksiä. Tavoitteena on muun muassa lisätä alkuvaiheen yritysten määrää ja laatua sekä tukea TKI-lähtöistä yritystoimintaa. Ohjelma lisää syntyneiden yritysten kasvumahdollisuuksia ja vahvistaa alueen korkeakoulukampusten kehittymistä innovaatio- ja yritystoiminnan keskittymiksi.
Hautomo-ohjelmien myötä Helsinkiin on syntynyt laadukkaita yrityksiä, joista parhaimmat ovat ponnistaneet kasvuun kaupungin jo vakiintuneessa ja dynaamisessa startup-kentässä.  Kuva: Jussi Hellsten
Hautomo-ohjelmien myötä Helsinkiin on syntynyt laadukkaita yrityksiä, joista parhaimmat ovat ponnistaneet kasvuun kaupungin jo vakiintuneessa ja dynaamisessa startup-kentässä. Kuva: Jussi Hellsten

Korkeakoulut kumppanina vastuullisen liiketoiminnan synnyttämisessä

Helsingin kaupunki tukee liiketoimintaa, joka onnistuessaan ratkoo globaalisti jaettuja haasteita kestävällä tavalla. Kasvua liikeideasta menestyväksi yritykseksi tuetaan monialaisesti yhteistyössä alueen korkeakoulujen kanssa kampusten erityisosaaminen huomioiden. Liikeidea voi keskittyä esimerkiksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, kestävään liikkumiseen ja asumiseen, tai tekoälyn hyödyntämiseen innovatiivisella tavalla.

Kun liikeidea pohjautuu tutkimuksen myötä syntyneeseen innovaatioon, antaa se toiminnalle hyvät lähtökohdat menestyä ja tuottaa merkittävää lisäarvoa niin taloudellisesti kuin yhteiskunnallisesti. Kampusinkubaattorit-ohjelma on yksi mahdollinen väylä, jonka kautta tutkimuspohjaiset ideat saavat tarvitsemaansa valmennusta.  

— Tutkimukseen perustuvat yritykset tarvitsevat pitkäkestoista tukea yritysten kehitysvaiheessa. Panostamalla tähän kaupunki voi merkittävästi lisätä onnistumisen edellytyksiä, kasvumahdollisuuksia ja lopulta yritysten toiminnan vaikuttavuutta, kertoo Yritysten toimintaympäristöt yksikön päällikkö Heidi Humala.

Business Finland tukee innovaatioita

Hautomotoiminnassa kehitetään osallistujien liiketoiminta- sekä rahoituspotentiaalia, minkä myötä Business Finlandin rahoituspalvelut ovat yksi tarjolla oleva vaihtoehto liikeidean kaupallistamispolulla. Research to Business -rahoituksella tuetaan julkisten tutkimusorganisaatioiden tutkimuksesta syntyvien tuote- ja palveluideoiden kaupallistamista ja uuden liiketoiminnan syntymistä.

Kampusinkubaattorit-ohjelma on lisännyt yritystoiminnan kiinnostavuutta kumppaniyliopistoissa, ja tämän seurauksena useampi tutkija on lähtenyt selvittämään tutkimuksensa kaupallistamispotentiaalia. Kiinnostavia Research to business- rahoituksen saaneita esimerkkejä ovat Aalto-yliopistossa käynnistynyt Bubbles with Benefits -projekti ja Helsingin yliopiston NEXUS-hautomo-ohjelmasta ponnistava ReLIGHT.

Bubbles with Benefits

Muoviroskien lisääntyminen on globaalisti suuri ongelma, joka aiheuttaa erityisesti vesistöön päästessä haittaa vesieliöille. Yksi Bubbles with Benefits -projektin innovaatioista on selluloosapohjainen ja biohajoava ’’kuplamuovi’’. Innovaatio on valmistettu täysin puupohjaisesta materiaalista, joka voi korvata tavallisen muovipohjaisen kuplamuovin pakkauksissa.

Bubbles with Benefits on aidosti monialainen Aalto-projekti, joka yhdistää biokemiaa ja muotoilua. Aallon CHEMARTS-ohjelmassa kohdanneet Satu Paavonsalo ja Valentin Schwarz kehittivät ideaansa tuoteinnovaatioksi Aalto Digital Creatives -esihautomossa. Bubbles with Benefits on palkittu Puunjalostusinsinöörit ry:n ja Metsäteollisuus ry:n palkinnolla.

— Aallon ja Helsingin kaupungin yhdessä käynnistämä Aalto Digital Creatives -inkubaattoriohjelma on onnistunut luomaan uudenlaisen yrittäjyyspolun Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun. Ohjelmassa on ollut mukana Artsilaisia kaikilta laitoksilta kandiopiskelijoista tohtoritasolle, jopa professoreihin asti. Aloittaneiden yritysten lisäksi erityisen merkittävää on, että hankkeen kautta on saatu ensimmäiset avaukset Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta Research to Business -rahoituspolulle. Alumneja ja muuta luovaa alaa on tuotu mukaan ohjelmaan Art & Tech Open Call -demohankkeiden kautta. Ohjelman kautta inkubaattori- ja startup-yhteistyö on avattu Taideyliopiston ja Metropolian lisäksi luovien alojen hautomoihin Baltiaan ja Ruotsiin”, sanoo Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Tuomas Auvinen.

ReLIGHT

ReLIGHT kehittää teknologiaa, joka vähentää tarvetta käyttää vedyn tuotannossa jalometalleja. Innovaatio pohjautuu katalyyttiteknologiaan, joka mahdollistaa vähäpäästöisen ja uusiutuvan vedyn tuottamisen. ReLIGHTIN innovaatio tulee ratkaisemaan tällä hetkellä vihreän vedyn yleistymisen esteenä olevia ongelmia, jonka myötä ReLIGHTilla onkin erinomaiset mahdollisuudet kasvattaa liiketoimintaansa ja luoda alalle vaikuttavuutta. Kehitetty innovaatio perustuu kemian alan perustutkimukseen, jota tiimi kehittää Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella.

ReLIGHT on saanut Business Finlandilta kaksivuotisen Research to Business -rahoituksen, jonka turvin tiimillä on mahdollisuus kehittää tarvittavaa teknologiaa. Rahoituksen avulla innovaation kaupallistaminen on mahdollista aloittaa.

— Yliopistoissa on huomattavasti käyttämätöntä ja alihyödynnettyä potentiaalia synnyttää uusia tutkimuspohjaisia kasvuhakuisia yrityksiä ja uutta talouskasvua. Strategisen kumppanimme Helsingin kaupungin kanssa käynnistetty hautomotoiminta tukee Helsingin Yliopiston tutkijoita ja opiskelijoita, jotka haluavat luoda todellisiin ongelmiin yrittäjyyspohjaisia ratkaisuja ja kasvattaa tutkimuksensa vaikuttavuutta. Samalla hautomot ja esihautomot antavat yliopistoyhteisölle mahdollisuuden kehittää uusia, nykyelämään soveltuvia työelämätaitoja ja luomaan itselleen laajempia työllistymismahdollisuuksia. Ilman tätä kaupungin tukemaa toimintaa, moni innovaatiopotentiaalia omaava idea yliopistolla saattaisi jäädä uinumaan. Jo 18kk käynnissä ollut toiminta on jo tuottanut monta tulosta kuten ReLIGHT, ja se on herättänyt kiinnostusta myös suuressa joukossa yritys- ja muita kumppaneita’’, kertoo Helsingin Yliopiston Innovaatioekosysteemien johtaja Santtu von Bruun.

Helsingin kaupunki toimii aktiivisena kehittäjäkumppanina

Helsingin kaupungin tavoitteena on vahvistaa Helsingin asemaa yhtenä Euroopan parhaana innovaatioympäristönä, startup-keskuksena sekä uusien elinkeinojen kehtona. Hautomo-ohjelmien myötä Helsinkiin on syntynyt laadukkaita yrityksiä, joista parhaimmat ovat ponnistaneet kasvuun kaupungin jo vakiintuneessa ja dynaamisessa startup-kentässä. Uudet palvelut sekä kasvava verkosto tuovat alueelle myös erilaisia mahdollisuuksia kansainvälisten osaajien houkuttelemiselle ja kumppanuuksien rakentamiselle.

— Kampusinkubaattorit-ohjelman myötä yliopistoihin on syntynyt uusia ja selkeämpiä palvelupolkuja, joiden tavoitteena on luoda Helsinkiin uusia yrityksiä. Tavoitteenamme on, että useampi kiinnostuu yrittäjyydestä uravaihtoehtona ja kaikki kiinnostuneet saavat tarvitsemansa tuen oman liikeideansa edistämiseen, kertoo ohjelman projektipäällikkö Jussi Laine.

Kampusinkubaattorit-ohjelman toteutus ajoittuu vuosille 2021–2024. Ohjelma kehittää esihautomo- ja hautomotoimintaa eli inkubaattoreita Helsingissä sijaitseville kampuksille. Kaupungin tavoitteena on yhdessä korkeakoulujen kanssa synnyttää sellaisia palveluita, jotka jatkuvat myös vuoden 2024 jälkeen. Ohjelmassa on mukana tällä hetkellä seitsemän korkeakoulua (Aalto-yliopisto, Arcada, Haaga-Helia, Hanken, Helsingin yliopisto, Metropolia ja Taideyliopisto). Jokainen oppilaitos tuo ohjelmaan omat vahvuutensa ja erityisosaamisensa.