Uusien ratkaisujen testaaminen Helsingissä kiinnostaa tokiolaisyrityksiä

Helsinki ja Tokio edistävät yhdessä kaupunkien välistä startup-yhteistyötä. Tokion kaupungin edustajat ja joukko japanilaisia yrityksiä vieraili Helsingissä 26.–30. elokuuta.
Delegaatio Japanista tapasi pormestari Juhana Vartiaisen kaupungintalolla. Kuva: Helsingin kaupunki
Delegaatio Japanista tapasi pormestari Juhana Vartiaisen kaupungintalolla. Kuva: Helsingin kaupunki

Helsingin kunnianhimoisena tavoitteena on olla Euroopan johtava alusta kokeiluille ja uutta luovalle yritystoiminnalle. Tavoitteen toteutuminen edellyttää onnistumista myös kansainvälisten osaajien, yritysten ja investointien houkuttelussa. 

Kaupunkiin saapui elokuun lopussa joukko japanilaisyrityksiä tutustumaan Helsingin innovaatio- ja kokeilualustatoimintaan. Startup-yhteistyö on osa Helsingin kaupungin laajempaa yhteistyötä Tokion kaupungin kanssa.

– Helsingin maine kokoaan suurempana startup-kaupunkina on kiirinyt ympäri maailmaa. On aina kunnia esitellä Helsinkiä ja houkutella ulkomaisia yrityksiä ja investointeja kaupunkiimme. On hienoa, että Helsingin ja Tokion välinen tiivis yhteistyö hyödyttää myös kaupungeissamme toimivia startup-yrityksiä. Helsinki ja Tokio haluavat kumpikin tehdä yhteistyötä startupien kanssa globaalien haasteiden ratkaisemiseksi. Tämä tarjoaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille, toteaa pormestari Juhana Vartiainen.

Helsinki haluaa olla kaupunki, jolla on aktiivinen rooli maailmanlaajuisten merkityksellisten ja viheliäisten haasteiden ratkaisijana. Tokion kaupungilla on sama tavoite, ja kaupungit ovatkin tiivistäneet yhteistyötään merkittävästi viime vuosien aikana. Helsinki on muun muassa ollut mukana Tokion kaupungin perustamassa Global City Network for Sustainability (G-NETS) -verkostossa sen perustamisesta eli vuodesta 2022 lähtien. GNETS on maailmanlaajuinen kaupunkiverkosto, joka toimii foorumina, jossa kaupungit voivat tavata ja keskustella kohtaamiemme yhteisten haasteiden ratkaisemisesta.

Kaupungin kokoinen innovaatioalusta

Japanilaiset yritykset ovat kiinnostuneita Helsingin aktiivisesta innovaatioyhteistyöstä yritysten, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijoiden sekä loppukäyttäjien kanssa. ArchiTwin, Cluster, Informetis, inQs, ja SOINN verkostoituivat vierailun aikana helsinkiläisten startup-toimijoiden kanssa ja esittelivät ratkaisujaan Testbed Helsingin toiminnasta vastaaville henkilöille. Yhteisenä tavoitteena on löytää kiinnostavia Helsingissä pilotoitavia ratkaisuja, jotka tukisivat yritysten laajenemista Helsinkiin.

Testbed Helsinki on kaupungin kokeilualusta, joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kokeilla ja kehittää uusia tuotteita ja palveluja aidossa kaupunkiympäristössä Helsingissä. Japanilaisyritykset esittelivät muun muassa tekoälyyn, rakennettuun ympäristöön ja energiatehokkuuteen liittyviä ratkaisuja.

– On hienoa, että Testbed Helsingin toiminta kiinnostaa kansainvälisiä yrityksiä. Jatkamme keskustelua yritysten kanssa mahdollisuudesta pilotoida niiden innovatiivisia ratkaisuja Helsingissä", kertoo tiimipäällikkö Kimmo Heinonen Business Helsingistä.