Kansainvälinen palvelumuotoilun konferenssi tuo Helsinkiin yli 700 alan asiantuntijaa

Ihmisymmärrystä, teknologiaa ja liiketoimintaa yhdistävästä palvelumuotoiluosaamisesta on viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut keskeinen osa organisaatioiden perusliiketoimintaa ja voimavaroja Suomessa. Palvelumuotoilun strategista asemaa käsittelevä Service Design Global Conference 2024 tuo tällä viikolla Helsinkiin yli 700 alan kansainvälistä vaikuttajaa eri aloilta.
Service Design Global Conference 2024 on palvelumuotoilun asiantuntijoiden ja vaikuttajien vuosittainen tapaaminen, joka järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä. Keskustakirjasto Oodi on yksi Helsingin kaupungin laajimmista palvelumuotoiluhankkeista. Kuva: Beatrice Bucht
Service Design Global Conference 2024 on palvelumuotoilun asiantuntijoiden ja vaikuttajien vuosittainen tapaaminen, joka järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä. Keskustakirjasto Oodi on yksi Helsingin kaupungin laajimmista palvelumuotoiluhankkeista. Kuva: Beatrice Bucht

2.–4. lokakuuta ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävän Service Design Global Conferencen teema on tänä vuonna palvelumuotoilun strateginen vaikutus liiketoiminnan tuloksiin. Konferenssin pääpuhujien joukossa ovat muun muassa muotoilujohtajuuden asiantuntija Andy Polaine, muotoilun professori Coral Michelin, kuurojen käyttökokemuksen tutkija ja suunnittelija Marie van Driessche sekä Helsingin kaupungin designjohtaja Hanna Harris

Konferenssista vastaavan, globaalin Service Design Network -verkoston presidentti Birgit Magerin mielestä suomalaiset yritykset näyttävät palvelumuotoilun käytössä suuntaa kansainvälisille toimijoille.  

– Palvelumuotoilusta on tullut olennainen osa arvon luomista. Suomi ja Helsinki johtavat alan kehitystä mahtavien koulutusohjelmien, erinomaisten toimistojen ja palvelumuotoilun esimerkillisen integroitumisen kautta julkisen ja yksityisen sektorin organisaatioihin. Globaalin palvelumuotoilukonferenssin tuominen Helsinkiin on kunnianosoitus näille saavutuksille, jotka toimivat inspiraationa globaalille yhteisölle, hän toteaa.  

Helsingin kaupunki on yksi konferenssin yhteistyökumppaneista.

– Helsingille hyvä muotoilu ja arkkitehtuuri ovat tapa rakentaa sekä toimivaa että kaunista arkea. Meillä on jo pitkät perinteet siinä, miten muotoilua hyödynnetään niin rakennetun ympäristön kehittämisessä kuin palveluiden ja kaupunkiorganisaation uudistamisessa käyttäjälähtöisesti. Onkin hienoa saada yli 700 palvelumuotoilun asiantuntijaa vieraiksemme ja tutustumaan siihen, miten Helsinki on rakentanut muotoilun avulla hyvää ja toimivaa kaupunkia, toteaa Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

Helsingissä palvelumuotoilu tukee toimivan arjen rakentumista

Palvelumuotoilun kasvu liittyy vahvasti yhteiskunnan ja liiketoiminnan digitalisoitumiseen, ja myös alan koulutus on ollut kasvussa. Palvelumuotoilua hyödynnetään tehokkaasti eri toimialojen yrityksissä, kaupunkien kehittämisessä ja julkisella sektorilla.

Helsingin kaupunki on systemaattisesti jo yli 10 vuoden ajan edistänyt palvelumuotoilun hyödyntämistä kaupungin palvelujen ja toimintojen kehittämisessä. Viime vuosina palvelumuotoilulla on pureuduttu entistä monimutkaisempien haasteiden ratkomiseen. 

– Kansainvälisen Service Design Global Conferencen järjestäminen juuri Helsingissä on osoitus arvostuksesta Helsingin kaupungin ja koko suomalaisen muotoiluyhteisön tekemää muotoilutyötä kohtaan, iloitsee Helsingin designjohtaja Hanna Harris, ja jatkaa:

– Helsingissä haluamme jatkossa paneutua entistiä strategisempiin kysymyksiin ja ilmiöihin sekä hyödyntää muotoiluajattelua osana niiden ratkaisua.

Kaupunki järjestääkin konferenssin yhteydessä Designing for Impact - Cities and Environmental Sustainability -työpajan, jossa opitaan tunnistamaan erilaisia tulevaisuuksia ja luomaan polkuja toivottuja kestäviä tulevaisuuksia kohti. Työpaja keskittyy kestävyysmurroksen nopeuttamiseen muotoilun ja yhteistyön avulla. Puhujina ovat kaupungin ilmastojohtaja Hanna Wesslin, Senaatti-kiinteistöjen Riikka Manninen sekä Aalto Yliopiston tutkija Sonja Nielsen. Työpajan fasilitoivat Helsingin kaupungin muotoilijat Emma Berg ja Jaakko Hannula

Service Design Global Conferencen järjestävät kansainvälinen palvelumuotoiluverkosto Service Design Network (SDN) ja SDN Finland -osasto yhteistyössä muotoilun asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa. Helsingin kaupunki on tapahtuman yhteistyökumppani.

Service Design Global Conferencen pääpäiviä edeltää  myös toinen muotoilualan tapaaminen, julkishallinnon muotoiluun pureutuva International Design in Government
 

Sinua voisi kiinnostaa