Kasvillisuus on hyvä keino hallita sade- ja sulamisvesiä

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) raportti esittelee kestäviä luontopohjaisia hulevesien hallinnan ratkaisuja pääkaupunkiseudulle.
 Kauniin puiston läpi virtaa puro.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) raportti esittelee toimivia ja kestäviä luontopohjaisia hulevesien hallinnan ratkaisuja pääkaupunkiseudulle. Kasvillisuus, kuten viheralueet ja kasvikatot, ja muut vettä pidättävät rakenteet tuovat kestäviä keinoja hallita hulevesiä. Näistä ratkaisuista on myös hyötyä luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä ja viihtyisyyden lisäämisessä.

Luontopohjaisissa ratkaisuissa hulevedet ohjataan pois teiltä tai pihoilta vesien luonnollista virtausta hyödyntämällä imeytymistä ja haihduntaa. Kannattaa myös huomioida, että luontopohjaiset ratkaisut tarvitsevat ylläpitoa ja huoltotoimenpiteitä.

Hulevesien käsittelyn lisäksi luontopohjaiset ratkaisut voivat pitää yllä luonnon monimuotoisuutta ja vahvistaa alueiden virkistysarvoja. 

Luontopohjaisista hulevesiratkaisuista konkreettisena esimerkkinä HSY osoittaa Thurmaninpuiston Kauniaisissa. Sen läpi virtaavaan purouomaan ohjautuvat kaupungin keskusta-alueen hulevedet. Paikalla alun perin virrannutta puroa on muokattu pidättämään vettä ja tekemään puistosta viihtyisä ulkoilualue. Purouomaa ympäröiväksi kasvillisuudeksi on valittu helppohoitoisia ja vaihtuvia vesiolosuhteita sietäviä lajeja.

Hulevesien eli sade- ja sulamisvesien hallintaa vaikeuttavat kasvava päällystetyn maanpinnan määrä sekä ilmaston lämpenemisen myötä yhä voimistuvat rankkasateet ja kasvavat sademäärät.

- Suurin osa nykyisestä hulevesiä ohjaavista rakenteista on rakennettu olosuhteisiin, jotka eivät vastaa tulevaisuuden ilmasto-olosuhteita, kertoo HSY:n ilmastoasiantuntija Maaria Parry.

Lisää aiheesta

HSY: Luontopohjaiset ratkaisut edistävät sade- ja sulamisvesien kestävää hallintaa kaupungeissa

(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Nature-based solutions for stormwater management in the Helsinki Metropolitan Area, Finland – Prerequisites and good practices(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: HSY / Mikko Käkelä