Katunäkymäkuvauksia suoritetaan koko Helsingin alueella kesällä

Helsingin kaupunki toteuttaa Cyclomedia Technologies BV:n kanssa 360-katunäkymäkuvauksia koko Helsingin alueella tämän kesän aikana. Aineistoja käytetään vain kaupunkiorganisaation sisäisesti eivätkä ne ole julkisia. Tuotetusta digitaalisesta kuvamateriaalista on apua erityisesti liikenne-, katu- ja viheralueiden suunnittelun ja kunnossapidon kehittämisessä. Kuvaukset toteutetaan kuvausajoneuvojen avulla elo-syyskuun aikana.
Kuvauksia pyritään tekemään hiljaiseen ja valoisaan aikaan. Kuva: Julia Kivelä
Kuvauksia pyritään tekemään hiljaiseen ja valoisaan aikaan. Kuva: Julia Kivelä

Katujen kuvaukset toteutetaan elo-syyskuun aikana Cyclomedia Technologies BV:n kuvausautoilla. Kuvausautot on merkitty myös Helsingin kaupungin tunnisteilla. Autojen katoilla on kuvauslaitteistoa, jolla saadaan 360-asteista panoraamavalokuva-aineistoa ja kolmiulotteisesti kaupunkitilaa mallintavaa pistepilvitietoa.

Helsingin kaupunki on tilannut katunäkymäkuvaukset muun muassa liikennemerkkitiedon keräämiseksi sekä liikennejärjestelmän ja katurakenteiden suunnittelua ja kunnossapitoa varten. Kuva-aineiston tuottaminen on myös resurssiviisasta ja ilmastoystävällistä, sillä aineiston tutkimisella voidaan korvata ylimääräisiä maastokäyntejä kaupungin erilaisissa tehtävissä.

Katukuvauksella saadut aineistot eivät ole julkisia, vaan niitä käsitellään ja säilötään luottamuksellisesti ja tietoturvavaatimusten mukaisesti. Kuvamateriaaliin mahdollisesti tallentuvat ihmisten kasvot ja ajoneuvojen rekisterikilvet sumennetaan automaattisesti. Kuvausaineistosta tallennetaan teknistä tietoa ainoastaan viranomaiskäyttöön eli kaupungin omiin järjestelmiin sekä liikennemerkkitietoa kansalliseen katu- ja tieverkkotietokantaan, Väyläviraston Digiroadiin.

Kuvauksiin toivotaan hyvää säätä
 

Kuvaukset pyritään toteuttamaan hiljaiseen, mutta valoisaan aikaan, jolloin kaduilla olisi mahdollisimman vähän liikennettä. Kuvausten kokonaiskesto riippuu kuvausautojen lukumäärästä sekä vallitsevasta säästä. Kuvauksia ei voida toteuttaa sateiseen tai kovin sumuiseen aikaan. Helsingin kaupungin kaikkien kaupunginosien kuvaukset pyritään toteuttamaan syyskuuhun mennessä, mutta hyvän sään vallitessa kuvauksiin kuluu parhaimmassa tapauksessa aikaa vain muutama viikko.