Gatuvyer fotograferas i hela Helsingfors under sommaren

Helsingfors stad utför tillsammans med Cyclomedia Technologies 360-gatuvyfotograferingar i hela Helsingfors under denna sommar. Materialet används endast internt av staden och det är inte offentligt. Det digitala bildmaterial som produceras kommer att bidra särskilt till utvecklingen av planering och underhåll av trafiken, gatorna och grönområdena. Fotograferingarna utförs med hjälp av kamerafordon under augusti och september.
Man strävar efter att utföra fotograferingarna när det är lugnt och ljust.  Bild: Julia Kivelä
Man strävar efter att utföra fotograferingarna när det är lugnt och ljust. Bild: Julia Kivelä

Gatufotograferingarna sker under augusti och september med Cyclomedia Technologies BV:s kamerabilar. Bilarna är också märkta med Helsingfors stads logotyper. På bilarnas tak finns kamerautrustning som producerar panoramabilder som täcker 360 grader samt tredimensionella punktmolndata som modellerar stadsrummet.

Helsingfors stad har beställt gatufotograferingarna för att bland annat samla in data av trafikskyltar och för planering och underhåll av trafiksystemet och gatustrukturerna. Det är också resursklokt och klimatvänligt att producera bildmaterialet, eftersom man kan undvika fältbesök i stadens olika uppgifter genom att studera bildmaterialet.

Materialet som erhålls från gatufotograferingen är inte offentligt, utan det hanteras och lagras konfidentiellt och i enlighet med dataskyddskraven. De ansikten och registreringsskyltar som eventuellt fångas i bilderna suddas automatiskt. Från bildmaterialet sparas tekniska data endast för myndighetsbruk, det vill säga i stadens egna system, samt information om trafikskyltar i Trafikledsverkets nationella informationssystem för väg- och gatunätet Digiroad.

Önskan om bra väder under fotograferingarna


Man strävar efter att utföra fotograferingarna under lugna men ljusa tider, då det finns så lite trafik som möjligt på gatorna. Hur länge fotograferingarna tar beror på antalet kamerabilar och på vädret. Fotograferingar kan inte utföras när det regnar eller är mycket dimmigt.  Målet är att slutföra fotograferingarna av alla stadsdelar senast i september, men om vädret är bra, tar fotograferingarna i bästa fall bara några veckor.