Katupöly heikentää ilmanlaatua pääkaupunkiseudulla

Katupölyä on runsaasti ilmassa erityisesti vilkkaasti liikennöityjen katujen ja teiden varsilla.
Staran työntekijä puhdistamassa katua. Kuvaaja: Aki Rask

- Ilmanlaatu on tällä hetkellä paikoin huono pääkaupunkiseudulla. Katupölyä on runsaasti ilmassa erityisesti vilkkaasti liikennöityjen katujen ja teiden varsilla. Sääennusteen mukaan viikosta on tulossa aurinkoinen, joten katupöly heikentää ilmanlaatua tällä viikolla, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski.

Katupöly on pääasiassa talven aikana syntynyttä autojen renkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Pöly nousee ilmaan kuivilta kaduilta liikennevirtojen ja tuulen nostattamana. Tällöin hiukkaspitoisuudet voivat kasvaa pääkaupunkiseudulla hetkittäin jopa kymmenkertaisiksi normaaliin verrattuna. Pölyä on yleensä eniten ilmassa maalis–huhtikuussa, mutta pölyisyys vaihtelee sään mukaan.

Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita kuten nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa kenelle tahansa, myös terveille aikuisille. Erityisen haitallista katupöly on ilmansaasteille herkille väestöryhmille kuten astmaatikoille, pienille lapsille, iäkkäille sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastaville. Katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita. 

Katupölyn määrä vähenee, kun kadut saadaan puhdistettua. Ennen katujen varsinaista puhdistusta pölyämistä vähennetään myös kastelemalla katupintoja laimealla kalsiumkloridiliuoksella. Se pitää pinnan kosteana ja sitoo pölyä kadun pintaan.

Lisää aiheesta:

HSY:n uutinen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)