Ohjelman visiona on, että vuonna 2050 viisisataa vuotta täyttävä Helsinki on historiallisesti kiinnostava, kulttuuriympäristöjään arvostava ja kestävästi muuttuva kaupunki.
Kulttuuriympäristöohjelman vision pohjalta on laadittu linjaukset ja toimenpiteet, jotka tukevat helsinkiläisen kulttuuriympäristön säilymistä ja kehittymistä, kulttuuriympäristötiedon karttumista ja kaupunkilaisten omaehtoista toimintaa kulttuuriympäristöjen parissa. Näillä toimenpiteillä pyritään turvaamaan arvokkaiden helsinkiläisten kulttuuriympäristöjen säilyminen.
Ensimmäistä kertaa laadittu kulttuuriympäristöohjelma on tehty kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan sekä kaupunkiympäristön toimialan yhteistyönä, monia sidosryhmiä kuullen. Työhön on kuulunut laaja vuorovaikutus myös kaupunkilaisten kanssa.
Ohjelman vaikuttavuutta ja toimenpiteiden toteutumista arvioidaan vuosina 2026 ja 2028.
Helsingin kulttuuriympäristöohjelma 2023–2028 (pdf)
Kaupunginhallitus hyväksyi toimenpideohjelman asunnottomuuden poistamiseksi 2023–2025
Kaupunkistrategian mukainen asunnottomuuden poistamiseen tähtäävä toimenpideohjelma 2023–2025 on jatkoa vuosien 2020–2022 ohjelmalle, jolla asunnottomuutta saatiin vähennettyä yksinelävien osalta -47 % ja perheiden ja pariskuntien osalta -38 %.
Toimenpideohjelmalla tavoitellaan asunnottomien määrän vähentämistä siihen minimitasoon mihin se on mahdollista vähentää. Ilman asuntoa olevia tulee olemaan jatkossakin jonkin verran, koska Helsinkiin hakeutuu uusia asunnottomia henkilöitä ja helsinkiläisiä joutuu eri syistä asunnottomiksi.
Toimenpiteet tavoitteen saavuttamiseksi on luokiteltu neljään kokonaisuuteen: Asuntotuotanto, ennaltaehkäisy ja varhainen tuki, pitkäaikaisasunnottomien palvelut sekä tietotuotanto, viestintä ja yhteistyö.
Toimenpiteiden etenemistä seurataan vuosittain.
Toimenpideohjelma asunnottomuuden poistamiseksi 2023–2025(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (pdf)
Lausunto Mannerheimintien kiviholvisillan rakennussuojeluesityksestä ja vaarantamiskiellosta
Kaupunginhallitus antoi Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle lausunnon Mannerheimintien eteläpuolisen kiviholvisillan, ns. Baanan sillan, rakennussuojeluesityksestä ja vaarantamiskiellosta. Kaupunginhallituksen mukaan suojeluesityksessä mainittuja rakenteita ei ole tarpeen suojella rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla. Betoniholvi uusitaan siten, että sen mitat ja muoto vastaavat nykyistä rakennetta. Holvin uusiminen ei muuta kivirakenteiden ulkoasua.
Kaupunginhallitus toteaa lisäksi, että valmisteltu suunnitteluratkaisu holvin uusimiseksi on perusteltu ja toimenpide tulisi tehtäväksi suojelustatuksesta riippumatta betonirakenteen erittäin heikon kunnon ja sillan käyttötarkoituksen vuoksi.
Mannerheimintien alittava Baanan silta kuuluu Helsingin vanhimpien betonisiltojen joukkoon. Rakenne on toteutettu 1890-luvun alussa, ja se kuului Eteläsatamaan linjatun satamaradan rakenteisiin, kaupungin pääväyliin kuuluneen Läntisen Viertotien, nykyisen Mannerheimintien katulinjassa.
Kaupunginhallituksen kokouksen aluksi kaupunginhallitus päätti kaupunginvaltuuston 14. kesäkuuta tekemien päätösten täytäntöönpanosta. Tämän jälkeen kaupunginvaltuuston valitsema uusi kaupunginhallitus järjestäytyi ensimmäiseen kokoukseensa.
Kaikki kaupunginhallituksen 19. kesäkuuta päätökset löytyvät päätöstiedotteista. Päätöstiedotteet julkaistaan kaupunginhallituksen asiakirjat -sivulla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).