
Kaupunginhallitus hyväksyi Pitäjänmäenbaanan yleissuunnitelman. Pitäjänmäenbaanan hankesuunnitelmassa määritellään Pitäjänmäenbaanaksi nimetyn pyöräliikenteen runkoyhteyden toteuttamisperiaatteet ja kustannusarvio koko pituudella Pasilasta Pitäjänmäkeen Espoon rajalle asti. Pitäjänmäenbaanan rakentamisen yleisenä tavoitteena on parantaa Pasilan ja Luoteis-Helsingin välisiä pyöräily-yhteyksiä, sillä yhteydet keskustaan ovat nykyisin epäselvät ja epäjatkuvat, mikä vähentää merkittävästi pyöräliikenteen potentiaalia.
Pitäjänmäenbaanan yleissuunnitelma koostuu seitsemästä osuudesta. Baanan osien rakentaminen tai käyttö eivät ole toisistaan riippuvaisia, vaan osuuksia voidaan toteuttaa omassa aikataulussaan ja liittää osaksi olemassa olevaa infrastruktuuria.
Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 7.7 miljoonaa euroa. Yleissuunnitelman osuuksista laaditaan kaupunkiympäristön toimialalla katu- ja puistosuunnitelmat, joiden suunnittelu voi alkaa 2025 - 2026 alkaen. Pitäjänmäenbaanan rakentamiseen on varauduttu 10 vuoden investointiohjelmassa.
Päivityksiä kaupungin avustuskriteereihin ja -periaatteisiin
Kaupunginhallitus päätti Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeen päivityksistä. Avustusten yleisohjeissa määritetään avustusehdot ja yleiset avustusperiaatteet, joita noudatetaan Helsingin kaupungin myöntäessä avustuksia.
Samalla kaupunginhallitus päätti myös uusista järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan eettisistä kumppanuusperiaatteista. Periaatteiden tarkoituksena on yhtenäistää Helsingin kaupungin tapaa toimia yhteistyökumppanina järjestöille, yhdistyksille, säätiöille sekä toimintaryhmille.
Kaupunginhallitus päätti lisäksi uudistetuista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä asukasosallisuuden avustuskriteereistä. Uudeksi avustuslajiksi päätettiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen pienavustus. Pienavustusten hakuprosessi on kevyempi ja mahdollistaa avustusten hakemisen ympäri vuoden. Pienavustuksia voivat hakea rekisteröityneiden yhdistysten lisäksi myös rekisteröitymättömät toimijat kuten erilaiset toiminta- ja työryhmät. Pienavustukset ovat maksimissaan 3 000 euroa.
Meilahden kartanoalueen kaavamuutos etenee valtuustoon
Kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle Meilahden kulttuurihistoriallisen ympäristönsuojelualueen ja vesialueen asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Kaavaratkaisu koskee Meilahden kartanon aluetta, joka sijaitsee Meilahden huvila-alueen luoteisosassa, osoitteessa Tamminiementie 6–8.
Kaavaratkaisu mahdollistaa alueen kehittämisen osana Meilahden huvila-alueen aktiivista ja yleisölle avointa länsiosaa. Tavoitteena on kehittää aluetta siten, että Meilahden kartanon alue avautuu yleisölle viihtyisänä kohtaamispaikkana niin, että koko Meilahden huvila-alue kehittyy ja monipuolistuu aktiivisena virkistys- ja kulttuurialueena.
Kaava etenee kaupunginvaltuuston päätettäväksi.
Pikku-Finlandia muuttamassa koulukäyttöön
Kaupunginhallitus esittää valtuustolle Helsingin medialukion laajennuksen ja tilamuutosten hankesuunnitelman hyväksymistä. Tapulikaupungissa sijaitsevan Medialukion opiskelijamäärä kasvaa noin 980 opiskelijasta 1200 opiskelijaan elokuusta 2027 alkaen. Nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle käyttäjämäärälle. Käyttöön otettavat lisätilat mahdollistavat toiminnan järjestämisen kasvavalle opiskelijamäärälle.
Hankkeessa Medialukiota laajennetaan siirtämällä lukion pysyväksi lisätilaksi pääosa Töölönlahdelle vuonna 2022 toteutetusta Finlandia-talon perusparannuksen väistötilapaviljongista, niin sanotusta Pikku-Finlandiasta, jota ei enää tarvita nykyisessä käytössä.
Suunnitelma etenee kaupunginvaltuuston päätettäväksi.
Kaikki kaupunginhallituksen päätökset ja mahdolliset äänestykset löytyvät päätöstiedotteesta. Päätöstiedote julkaistaan kaupunginhallituksen asiakirjat -sivulla.