
Kaupunginmuseossa 25. huhtikuuta avautuva ajankohtainen näyttely valaisee harvemmin nähtyä puolta Helsingistä ja sen historiasta. Roskaa! – mitä jätämme jälkeemme, kertoo mistä helsinkiläiskotien roskat muodostuvat, mihin ne päätyvät ja miten ne vaikuttavat ympäristöön. Helsingin kaupunginmuseo on Suomen toiseksi suosituin museo ja näyttely haluttiin toteuttaa osana Ekokompassi-ympäristöohjelmaa. Kävijöitä kannustetaan pohtimaan omia kulutustottumuksia ja tekemään kestävämpiä valintoja.
Näyttelyssä pääsee tutustumaan Helsingin jätteisiin leikkimielisten tehtävien ja erilaisten teemojen avulla. Koti havainnollistaa kuluttamisen muutoksia, Viemäri paljastaa putkistojen salaisuudet, Jätehuolto näyttää jätteiden reitit kaupungissa, Kierrätyspajassa vanha saa uuden elämän ja Tulevaisuus kehottaa unelmoimaan kestävästä kaupungista.
Näyttelyssä voi testata kierrätystaitoja, kokeilla roskanheittopeliä ja sukeltaa viemäriputkeen. Perheen pienimmät voivat etsiä Riku Ounaslehdon suunnittelemat maskotit, Herra Sumpin, Lörön, Vodan, Karan ja Rööperi-rotan.
– Halusimme välttää viherpesua ja pyrimme tuottamaan näyttelyn mahdollisimman kestävällä tavalla, hyödyntäen uusiokäytettyä materiaalia sekä kierrätettyä tai lainattua rekvisiittaa. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalvelujen ja Uusix-verstaiden kanssa. Mukana on ollut myös kaksi kouluryhmää Paloheinän ala-asteelta, kertoo näyttelyn tuottaja Magnus Rask.
Avajaisissa kakkakorista, roskatyöpaja ja jäteveden puhdistusta
Lapsiperheille, koululaisille ja päiväkotiryhmille on luvassa hauskoja työpajoja ja aktiviteetteja näyttelyn avajaispäivänä perjantaina 25.4. klo 11–15, kun kaupunginmuseossa pelataan kakkakoripalloa, askarrellaan kierrätysmateriaaleilla ja kokeillaan jäteveden puhdistamista.
Näyttelyyn ja kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.
Roskaa! – Mitä jätämme jälkeemme
25.4.–5.10.2025
Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros
Aleksanterinkatu 16
Aina vapaa pääsy