Kaupunkilaiskeskustelut ovat löytäneet osallistujansa

Asukastilaisuuksissa on kokeiltu uusia vaikuttamisen ja yhdessä tekemisen muotoja. Yhdessätoista keskustelutilaisuudessa asukkaat valitsivat tärkeimmiksi näkemänsä asiat, joita he halusivat edistää omalla asuinalueella.
Iloisia ihmisiä kahvilla Kanneltalossa.
Tule mukaan keskustelemaan, jokaisen näkemys on arvokas. Kuva: Sami Fiander

Osa tilaisuuksista on avoimia kaikille kaupunkilaisille, toisiin taas kutsutaan osallistujiksi satunnaisotannalla valittuja kaupunkilaisia ja kohderyhmiä. Kaikissa tilaisuuksissa puhutaan kaupunginosista ja kaupunkilaisia kiinnostavista ilmiöistä. 

– Tarvitsemme lisää osallistumisen ja vaikuttamisen tapoja, joissa asukkaat saavat itse päättää, mitä nostetaan käsiteltäviksi. Kaupunkilaiskeskustelut ovat oiva lisä nyt jo olemassa oleviin käytäntöihin, kiteyttää kaupunkilaiskeskustelujen kokeiluja luotsannut Helsingin kaupungin alueosallisuuspäällikkö Johanna Sinkkonen

Mitään ei tehdä yksin

 

Järjestöt, kaupungin toimialat ja palvelut tuottavat kaupunkilaiskeskusteluja. Niistä näkyvimpinä ovat toimineet nuorisopalvelut, kulttuuritalot ja työväenopistot. Tutkijat ja opiskelijat ovat tuoneet asiantuntemustaan keskusteluihin. Mahdollisimman monen asukkaan toivotaan osallistuvan näihin kaupunkilaiskeskusteluihin. 

– Kokeilemme erilaisia monikielisiä tapahtumia, hyödynnämme medioita ja podcast-lähetyksiä. Osallistumalla opitaan näkemään kaupunki toisin silmin, sanoo stadiluotsi Marjaana Jaranne

Kannelmäessä asukkaat ovat lähteneet mukaan suunnittelemaan tulevia keskusteluja. Malmilla tilaisuuden aiheet valikoituivat Facebook-kyselyn perusteella.  

Syksyn ja alkukevään tilaisuudet ovat herättäneet niin paljon kiinnostusta, että keskusteluihin on ollut enemmän tulijoita kuin mitä kokoontumistilat ovat antaneet myöten. 

Kaupunkilaiskeskustelut kokoavat kaupunginosien asukkaat, kaupungin asiantuntijat sekä muun muassa kaupunkiuudistushankkeiden vastuuhenkilöt tarkastelemaan tärkeiksi koettuja asioita. Keskustelut ovat osoittautuneet hyväksi keinoksi rakentaa entistä vuorovaikutteisempaa kaupunkia.