Innostunutta keskustelua Siilitiellä ja Kannelmäessä

Helsingin kaupunki järjestää asukkailleen keskusteluja, joissa kokeillaan uusia kaupunkilaislähtöisiä vaikuttamisen ja yhdessä tekemisen muotoja. Syyskuussa järjestettiin ensimmäinen kaupunkilaiskeskustelu Siilitiellä, ja tammikuussa asukkaat tapasivat Kantsun kahveilla Kannelmäessä.
Kantsun kahveille Kanneltaloon ovat tervetulleita kaikki keskustelemaan Kannelmäen alueen asioista.
Kantsun kahveille Kanneltaloon ovat tervetulleita kaikki keskustelemaan Kannelmäen alueen asioista.

Mitä ajatuksia sinulla on omasta asuinalueestasi? Mikä toimii hyvin? Missä on kehittämisen varaa? Voisiko näihin asioihin pureutua yhdessä? Siilitien alueen kaupunkilaiskeskustelu avasi sarjan, jossa asukkaat pääsevät esittämään näkemyksiään ja toiveitaan kaupungin edustajille matalalla kynnyksellä. Samalla asukkaita rohkaistaan kehittämään yhteisöllisyyttä esimerkiksi verkostoitumalla keskenään ja järjestämällä itse tapahtumia omalla alueella.

Seuraava kaupunkilaiskeskustelu järjestettiin Kanneltalolla keskiviikkona 18. tammikuuta. Kantsun kahvien tarkoituksena oli kahvitella yhdessä ja keskustella alueen viihtyisyydestä. Kuulolla oli myös kaupungin työntekijöitä, ja osallistua saattoi sekä englanniksi että suomeksi.

”Sinun mielipiteesi on tärkeä, tule mukaan sellaisena kuin olet!” tiivisti illan kutsuja, stadiluotsi Kirsti Kallansalo

Palvelut ja ympäristön viihtyisyys puhututtivat

Syksyllä järjestetyn Siilitien keskustelutilaisuuden anti oli monipuolinen, ja illan aikana oli paljon puhetta muun muassa alueen palveluista. Moni toivoi alueelle nuorisotaloa ja asukastaloa. Useat osallistujat myös nostivat esiin, että viime vuosien aikana palveluja on siirretty pois ja keskitetty muualle. Myös huumeiden käyttöhuoneiden vaikutuksesta jaettiin ajatuksia.

Siilitiellä sijaitsevan Herttoniemen liikuntapuiston remontti sekä Ravintola Siilinpesän edessä oleva hiekkakenttä nousivat esiin puheenvuoroissa. Kentän alueelle ehdotettiin esimerkiksi istutuksia ja maalin lisäämistä pallopelejä varten. Lähivuosien investointiohjelmassa Siilitien puistoon ei ole valmistelussa erillistä puiston kehittämishanketta, mutta kaupunkilaisten on mahdollista tehdä puiston osalta ehdotus seuraavalla OmaStadi-kierroksella. 

Herttoniemen liikuntapuiston remonttihankkeen aikataulusta ja suunnitelmista löytyy tietoa tämän linkin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) kautta. Yleisesti kaupungin puistojen kehittäminen edellyttää puistosuunnittelua, jossa on omat vuorovaikutus- ja hyväksymismenettelynsä. 

Keskustelu Siilitien alueen asioista on jatkunut myös kaupunkilaiskeskustelujen jälkeen, ja Siilitielle on perustettu asukkaiden ryhmä, jonka tavoitteena on edistää alueen asioita ja järjestää hauskaa yhteistoimintaa. Ryhmän tapaamisista on tiedotettu muun muassa Siilitien Facebook-ryhmässä.

Kantsun kahveilla taas keskusteltiin esimerkiksi aseman kunnostuksesta ja Sitratorin viihtyisyydestä . Moni puolsi torin taideteoksen säilyttämistä.

Yhteisöllisyyden edistämiseksi Kantsun kahvittelijat toivoivat alueelle tapahtumainfraa, jotta asukkaat voisivat järjestää matalalla kynnyksellä konsertteja, kirpputoreja ja muita tapahtumia. Myös Mätäjoen ympäristö ja luontoarvojen vaalimista pidettiin tärkeänä ja kahveilla painotettiinkin, ettei täydennysrakentamista saisi tehdä metsien ja viheralueiden kustannuksella.

Kantsun kahveilla ja Siilitien kaupunkilaiskeskusteluissa esitetyt huomiot ja toiveet on toimitettu kaupungin asiantuntijoiden ja alueella toimivien järjestöjen ja muiden toimijoiden tietoon. 
 

Yhdessä tekeminen jatkuu

Siilitien ja Kannelmäen tilaisuudet olivat osa Helsingin kaupungin uutta kaupunkilaiskeskustelujen sarjaa, jota pilotoidaan tällä hetkellä Helsingin eri suurpiireissä. Tavoitteena on luoda uusi tapa keskustella niistä asioista, jotka kaupunkilaiset kokevat tärkeiksi toinen toisiaan ymmärtäen ja kuunnellen. Lisäksi kaupunkilaiskeskusteluista voi syntyä uusia verkostoja ja yhteistyön muotoja tai ehdotuksia alueiden tai koko kaupungin kehittämiseksi. 

Tulevia kaupunkilaiskeskusteluja valmistellaan tällä hetkellä muun muassa keskisen, pohjoisen, itäisen ja kaakkoisen suurpiirin alueille. Tule siis mukaan myös seuraaville Kantsun kahveille Kanneltaloon keskiviikkona 22. maaliskuuta.  Jos haluat mukaan Kantsun kahveja suunnittelevaan ryhmään voit olla yhteydessä stadiluotsi Anni Sallaan (anni.salla@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman))  tai Kirsti Kallansaloon (kirsti.kallansalo@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)). 

Uutista muokattu 1.2.2023: lisätty tietoa Kantsun kahveilla keskustelluista asioista.