Vilka tankar har du om ditt eget bostadsområde? Vad fungerar bra? Var finns det utrymme för utveckling? Kan vi ta itu med dessa frågor tillsammans? Stadsinvånardebatten på Igelkottsvägen öppnade en serie av evenemang där invånarna får framföra sina synpunkter och önskemål till stadens representanter på låg tröskel. Samtidigt uppmuntras invånarna att utveckla gemenskapen till exempel genom att nätverka med varandra och själva ordna evenemang i det egna området.
”Din åsikt är viktig, kom med som du är!” sammanfattar stadslots och kvällens värd Kirsti Kallansalo.
Servicen och trivseln i omgivningen diskuterades
Igelkottsvägens diskussionstillfälle som ordnades i höstas gav mångsidiga bidrag, och under kvällen talades det mycket om bland annat områdets tjänster. Många ville ha en ungdomsgård och ett invånarhus. Flera deltagare lyfte också fram att tjänsterna under de senaste åren har flyttats bort och koncentrerats till andra ställen. Man delade också tankar om effekterna av droganvändningsrum.
Renoveringen av Hertonäs idrottspark på Igelkottsvägen samt sandfältet framför Restaurang Siilinpesä lyftes fram i anförandena. I fältområdet föreslogs till exempel planteringar och tillägg av mål för bollspel. I investeringsprogrammet för Igelkottsvägens park under de närmaste åren bereds inget separat projekt för utveckling av parken, men stadsborna har möjlighet att lägga fram ett förslag för parkens del under nästa OmaStadi-runda.
Information om tidtabellen och planerna för renoveringen av Hertonäs idrottspark kan hittas via denna länk(Länk leder till extern tjänst). I allmänhet förutsätter utvecklingen av stadens parker parkplanering med sina egna interaktions- och godkännandeförfaranden.
Diskussionen om ärendena i Igelkottsvägens område har fortsatt också efter stadsbornas diskussioner, och en grupp invånare har grundats på Igelkottsvägen med målet att främja områdets ärenden och ordna roligt samarbete. Gruppens möten har bland annat informerats i en Facebook-grupp.
På Gamlas kaffe diskuterades däremot järnvägsstationens skick samt Sitratorget där flera hoppades på att torgets offentliga konstverk kunde hållas kvar.
För att öka på gemenskapen i området önskades det att det skulle finnas infrastruktur och tillbehör tillgängligt för invånarna som vill ordna evenemang som konserter, lopptorg eller andra tillställningar. Rutiån och dess närområden diskuterades också och deltagarna på Gamlas kaffe tyckte det var viktigt att bibehålla grönområden i skogarnas välmående även då det byggs nytt.
De önskemål och synvinklar som deltagarna lyft fram på både Gamlas kaffe och Igelkottsvägens stadsdelsdiskussioner har vidarebefordrats till stadens sakkunniga och diverse föreningar och aktörer på bägge områden.
Vi fortsätter att jobba tillsammans
Igelkottsvägens tillställning var en del av Helsingfors stads nya serie av stadsdiskussioner, som för närvarande piloteras i Helsingfors olika stordistrikt. Målet är att skapa ett nytt sätt att diskutera de frågor som stadsborna upplever som viktiga genom att förstå och lyssna på varandra. Dessutom kan stadsdiskussionerna ge upphov till nya nätverk och samarbetsformer eller förslag till utveckling av regionerna eller hela staden.
Flera diskussionstillfällen förbereds bland annat för de centrala, norra, östra och sydöstra stordistrikten. Kom alltså med även på nästa tillställning i Gamlas onsdagen den 22 mars. Ifall du vill vara med och planera kommande evenemang i Gamlas kan du ta kontakt med stadslotsarna Anni Salla eller Kirsti Kallansalo på adresserna anni.salla@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) och kirsti.kallansalo@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post).
Uppdaterad 1 februari med information om Gamlas kaffe .